Wytyczne żywieniowe powszechnie zalecają przestrzeganie diet roślinnych. Żywność pochodzenia roślinnego przynosi znaczne korzyści zdrowotne, częściowo związane z dużą zawartością mikroelementów (np. polifenoli). Zainteresowanie polifenolami koncentruje się w dużej mierze na udziale ich aktywności przeciwutleniającej w zapobieganiu różnym zaburzeniom, w tym chorobom układu krążenia i nowotworom. Polifenole dzielą się na grupy, takie jak stylbeny, flawonoidy, kwasy fenolowe, lignany i inne. Lignany, które mają budowę chemiczną podobną do steroidów i są określane jako fitoestrogeny, są przedmiotem szczególnego zainteresowania badaczy. Tradycyjnie korzyści zdrowotne przypisywane lignanom obejmowały obniżone ryzyko chorób serca, objawów menopauzy, osteoporozy i raka piersi. Jednak spożycie pokarmów naturalnie bogatych w lignan różni się w zależności od rodzaju diety.
Lp | Źródła ERGOTIONEINY | Ilość | Wartości wyrażono w mg/kg mokrej masy | Wartości wyrażono w mg/kg suchej masy | Wartości wyrażono w mg/l | Rodzaj | Źródło 1 | Źródło 2 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Boczniak mikołajkowy (Pleurotus eryngii (DC.) Quél) | 1514,6 | Mięso, kiełbasy | Źródło 1 | ||||
2 | Cordyceps militaris (szczep CM2) | 785,1 | Grzybnia | Źródło 1 | ||||
3 | Cordyceps cicadae | 588 | Grzybnia | Źródło 1 | ||||
4 | Czernidłak kołpakowaty (Coprinus comatus (O.F. Müll.) Pers.) | 399 | Grzybnia | Źródło 1 | ||||
5 | Soplówka jeżowata | 376,2 | Grzybnia | Źródło 1 | ||||
6 | Żagwica listkowata (Grifola frondosa (Dicks.) Gray) | 296,2 | Grzybnia | Źródło 1 | ||||
7 | Grzyb kamforowy – król długowieczności | 281,6 | Grzybnia | Źródło 1 | ||||
8 | Polówka południowa - Agrocybe cylindracea | 279,4 | Grzybnia | Źródło 1 | ||||
9 | Inonotus obliquus (błyskoporek podkorowy) | 252,1 | Grzybnia | Źródło 1 | ||||
10 | Hypsizygus marmoreus ( pieczarka biała ) | 221,4 | Grzybnia | Źródło 1 | ||||
11 | Opieńka miodowa (Armillaria mellea (Vahl) P. Kumm.) | 219,6 | Grzybnia | Źródło 1 | ||||
12 | Cordyceps militaris (szczep CM01) | 215 | Grzybnia | Źródło 1 | ||||
13 | Hypsizygus marmoreus | 206,7 | Grzybnia | Źródło 1 | ||||
14 | PHELLINUS LINTEUS | 181,8 | Grzybnia | Źródło 1 | ||||
15 | Maczużnik chiński (łac. cordyceps sinensis) | 142 | Grzybnia | Źródło 1 | ||||
16 | Cordyceps militaris (szczep 419) | 123,4 | Grzybnia | Źródło 1 | ||||
17 | Agaricus subrufescens | 79,6 | Grzybnia | Źródło 1 | ||||
18 | Lakownica żółtawa - Ganoderma lucidum | 16,5 | Grzybnia | Źródło 1 | ||||
19 | Fasola Czarnego Żółwia | 13,49 | Warzywa, Owoce | Źródło 1 | ||||
20 | Coriolus (Coriolus versicolor, Trametes versicolor, wrośniak różnobarwny, | 13 | Grzybnia | Źródło 1 | ||||
21 | Antrodia salonea | 7,6 | Grzybnia | Źródło 1 | ||||
22 | Czerwona fasola | 4,52 | Warzywa, Owoce | Źródło 1 | ||||
23 | Otręby owsiane | 1,8 mg/kg s,m, | 4,41 | |||||
24 | Czosnek | 3,11 | Warzywa, Owoce | Źródło 1 | ||||
25 | Nasiona dyni | 1,49 | Ziarna i produkty zbożowe, nasiona, orzechy a ( Ey i in., 2007 ) | Źródło 1 | ||||
26 | Otręby Pszenne | 0,84 | Ziarna i produkty zbożowe, nasiona, orzechy a ( Ey i in., 2007 ) | Źródło 1 | ||||
27 | Kiełki pszenicy | 0,63 | Ziarna i produkty zbożowe, nasiona, orzechy a ( Ey i in., 2007 ) | Źródło 1 | ||||
28 | Orkisz | 0,61 | Ziarna i produkty zbożowe, nasiona, orzechy a ( Ey i in., 2007 ) | Źródło 1 | ||||
29 | Pełnoziarnisty Chleb Pszenny | 0,53 | Ziarna i produkty zbożowe, nasiona, orzechy a ( Ey i in., 2007 ) | Źródło 1 | ||||
30 | Pełnoziarnisty Chleb Żytni | 0,47 | Ziarna i produkty zbożowe, nasiona, orzechy a ( Ey i in., 2007 ) | Źródło 1 | ||||
31 | Brokuły | 0,24 | Warzywa, Owoce | Źródło 1 | ||||
32 | Cebula | 0,23 | Warzywa, Owoce | Źródło 1 | ||||
33 | Szpinak | 0,11 | Warzywa, Owoce | Źródło 1 | ||||
34 | Seler | 0,08 | Warzywa, Owoce | Źródło 1 | ||||
35 | Brązowy ryż | 0,04 | Ziarna i produkty zbożowe, nasiona, orzechy a ( Ey i in., 2007 ) | Źródło 1 | ||||
36 | Boczniak rowkowanotrzonowy (Pleurotus cornucopiae (Paulet) | 2082 | Owocnik grzyba | Źródło 1 | ||||
37 | Grzyby jadalne | 528,14 | Owocnik grzyba | Źródło 1 | ||||
38 | Płomiennica zimowa (Flammulina velutipes (Curtis) Singer) | 508 | Odpady z grzybów | Źródło 1 | ||||
39 | Boczniak mikołajkowy (Pleurotus eryngii (DC.) Quél) | 317 | Owocnik grzyba | Źródło 1 | ||||
40 | Płomiennica zimowa | 298 | Owocnik grzyba | Źródło 1 | ||||
41 | Twardnik japoński | 284 | Owocnik grzyba | Źródło 1 | ||||
42 | Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm.) | 118,91 | Owocnik grzyba | Źródło 1 | ||||
43 | Flammulina populicola | 48 | Owocnik grzyba | Źródło 1 | ||||
44 | Grifola liściasta | 30 | Owocnik grzyba | Źródło 1 | ||||
45 | Wątróbka z kurczaka | 10,78 | Mięso, kiełbasy | Źródło 1 | ||||
46 | Wątroba wieprzowa | 8,71 | Mięso, kiełbasy | Źródło 1 | ||||
47 | Żagwica listkowata (biała) | 8 | Owocnik grzyba | Źródło 1 | ||||
48 | Wieprzowina, Nerka | 7,66 | Mięso, kiełbasy | Źródło 1 | ||||
49 | Tesselaty Hypsizygus | 6 | Owocnik grzyba | Źródło 1 | ||||
50 | Pholiota nameko (łuskwiak nameko) | 2 | Owocnik grzyba | Źródło 1 | ||||
51 | Polędwica Wieprzowa, Polędwica | 1,68 | Mięso, kiełbasy | Źródło 1 | ||||
52 | Wołowina, Polędwica | 1,33 | Mięso, kiełbasy | Źródło 1 | ||||
53 | Jagnięcina, Polędwica | 1,2 | Mięso, kiełbasy | Źródło 1 | ||||
54 | Pierś z kurczaka | 1,15 | Mięso, kiełbasy | Źródło 1 | ||||
55 | Również | 1,12 | Mięso, kiełbasy | Źródło 1 | ||||
56 | Krwawa Kiełbasa (Z Wieprzowiny) | 1,08 | Mięso, kiełbasy | Źródło 1 | ||||
57 | Kiełbasa Z Wątroby (Z Wieprzowiny) | 1,03 | Mięso, kiełbasy | Źródło 1 | ||||
58 | Agaricus bisporus (pieczarka dwuzarodnikowa) | 0,93 | Owocnik grzyba | Źródło 1 | ||||
59 | Salami (z wieprzowiny) | 0,51 | Mięso, kiełbasy | Źródło 1 | ||||
60 | Pieczarka Biała (dwuzarodnikowa) | 0,46 | Owocnik grzyba | Źródło 1 | ||||
61 | Galareta (z wieprzowiny) | 0,46 | Mięso, kiełbasy | Źródło 1 | ||||
62 | Pieprznik jadalny (Chanterelle) | 0,06 | Owocnik grzyba | Źródło 1 | ||||
63 | Preparaty sinic b ( Pfeiffer i in., 2011 ) | Ryby i owoce morza | Źródło 1 | |||||
64 | Promieniowce | Źródło 1 | ||||||
65 | Sinice | Źródło 1 | ||||||
66 | Czarna fasola | 2,1 mg/kg s,m, | Źródło 1 | Źródło 2 | ||||
67 | Nerkowata fasola | Źródło 1 | Źródło 2 | |||||
68 | Boczniaki | 1310 mg/kg s,m, | ||||||
69 | Wątróbka drobiowa | 47 mg/kg s,m, | ||||||
70 | Pieczarki | 630 mg/kg s,mTu podają, że ok, 500-600 mg na 1 kg produktu: https://oddechzycia,pl/aktualnosci/uszka-z-grzybami-zrodlem-ergotioneiny-oraz-glutationu/ | ||||||
71 | Borowik szlachetny | 7270 mg/kg s,m, | ||||||
72 | Neurospora crassa | Źródło 1 | Źródło 2 | |||||
73 | Schizosaccharomyces pombe | |||||||
74 | pstrąg _ | 0,07 | Ryby i owoce morza | Źródło 1 | ||||
75 | Tabletki Aphanizomenon flos-aquae (Naturscheune) | 600 | Ryby i owoce morza | Źródło 1 | ||||
76 | Granulki spiruliny (dr Niedermaier) | 600 | Ryby i owoce morza | Źródło 1 | ||||
77 | Żółtko jajka | 0,68 | Jaja | Źródło 1 | ||||
78 | Białko jajka | 0,38 | Jaja | Źródło 1 | ||||
79 | Piwo | 0,02 | Napoje | Źródło 1 |