🌟 Najlepsze rzeczy na świecie na stronie: Niebiański.pl i Najlepszy.shop 🎯 Wzory ideałów dla określonych celów na stronie: Awarena.pl 💪Optymalny Program Opieki Kondycyjnej 🍽️Dieta Antoniowa

Zawartość poszczególnych glukozynolanów w brokułach gotowanych różnymi metodami

Twoja Ocena: Bądź pierwszy!

Zawartość glukozynolanów indolu ogółem w brokułach była istotnie obniżona pod wpływem wszystkich zabiegów gotowania ( P <0,05); ponadto wskaźnik utraty glukozynolanów indolu ogółem w brokułach był znacząco wyższy niż wskaźnik utraty glukozynolanów alifatycznych we wszystkich rodzajach obróbki termicznej, z wyjątkiem podgrzewania w kuchence mikrofalowej ( P <0,05). Gotowanie na parze prowadziło do najniższej utraty glukozynolanów indolu ogółem (36,8%), podczas gdy smażenie z mieszaniem i smażenie/gotowanie wykazywały największą utratę (odpowiednio 67% i 64%).

Poszczególne glukozynolany wykazywały analogiczne odpowiedzi na traktowanie gotowania z całkowitymi glukozynolanami alifatycznymi i indolowymi. Jednak utrata glukobrassycyny była znacznie większa w porównaniu z innymi glukozynolanami, ze wskaźnikiem utraty w zakresie od 42% do 71% ( 
p <0,05). W przypadku glukorafaniny największą utratę stwierdzono w przypadku podgrzewania w kuchence mikrofalowej (62%), podczas gdy gotowanie na parze nie miało na nią istotnego wpływu. 

nt_header_0nt_header_1nt_header_2nt_header_3nt_header_4nt_header_5nt_header_6
ZabiegiGlukozynolany alifatyczne (μmol/g suchej masy)Glukozynolany indolu (μmol/g suchej masy)
ZabiegiProgoitrynaGlukoiberynaGlukorafaninaGlukobrasycyna4-MetoksyglukobrasycynaNeoglukobrasycyna
Surowy0,43±0,032,20±0,1013,60± 0,304,10±0,160,41±0,022,23±0,18
Gotowany0,23±0,011,01±0,098,30±0,881,52 ± 0,230,19 ± 0,021,03±0,19
Gotowane na parze0,36±0,021,98±0,0312.80±0.292,40± 0,11b0,37±0,021,49±0,17
Podgrzewane w kuchence mikrofalowej0,20±0,011,15± 0,07b5,10±0,191,80±0,130,20±0,011,16 ± 0,15
Smażone0,19 ± 0,021,01±0,046,10 ± 0,421,18±0,290,16±0,020,91 ± 0,09
Smażone/gotowane0,17 ± 0,020,88± 0,036,50± 0,291,40±0,300,17±0,030,84 ± 0,13

Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2722699/

Chętnie poznamy Twoje zdanie

      Dodaj Odpowiedź

      Baza wiedzy Awarena ALL
      Logo