🌟 Najlepsze rzeczy na świecie na stronie: Niebiański.pl i Najlepszy.shop 🎯 Wzory ideałów dla określonych celów na stronie: Awarena.pl 💪Optymalny Program Opieki Kondycyjnej 🍽️Dieta Antoniowa

Wskaźnik PRAL co obciąża nasze nerki kwasem ?

Twoja Ocena: Bądź pierwszy!

Oszacowania obciążenia nerek kwasem

 

PH, równowaga kwasowo-zasadowa, równowaga kwasowo-zasadowa – jeden z najważniejszych wskaźników dla organizmu ludzkiego. Zawartość kwasu w żywności (wskaźnik kwasowo-zasadowy) jest wskaźnikiem składającym się ze stosunku składników, które tworzą kwas podczas trawienia. 

Niektóre produkty tworzą więcej kwasu, inne mniej. W zależności od tego wskaźnika żywność i napoje można podzielić na kwasowe, zasadowe i neutralne. Jeśli w żywności jest więcej składników, które tworzą kwasy lub kwasy organiczne (tłuszcze, węglowodany), wówczas ładunek kwasu ma wartość dodatnią.

Jeśli w żywności jest więcej składników, które tworzą zasady (sole organiczne magnezu, wapnia, potasu, sodu), wówczas ładunek kwasu ma wartość ujemną. Im większa wartość dodatnia, tym większa kwasowość produktu i tym bardziej szkodliwy dla naszego organizmu.

Im większa wartość ujemna, tym niższa kwasowość, a produkt jest bardziej zasadowy.

Wszystkie te kwasy naturalnie wchodzą do płynów ustrojowych.   

 

                   Jednak pomimo tego przez całe życie ciało utrzymuje wartości pH naszych płynów wewnętrznych w bardzo małym i zaskakująco stabilnym zakresie.

Aby nam się nie przydarzyło, czy jest nam gorąco, czy jest zimno, chory czy zdrowy, pełny lub głodny, co jemy i pijemy, w jakim stylu życia żyjemy, wskaźniki te są stabilne i zmieniają się bardzo nieznacznie. pH krwi tętniczej = 7,35–7,45; pH krwi żylnej = 7,26–7,36; pH limfy = 7,35-7,40; płyn międzykomórkowy pH = 7,26-7,38; pH płynu śródstawowego = 7,3.

 

Wszystkie procesy życiowe zachodzą przy tych wartościach i pod żadnym pozorem nie mogą i nie powinny odbiegać nawet o 10% od tego zakresu. Jest w tym zakresie, przy danym poziomie kwasowości hormony, enzymy działają w ciele, układ odpornościowy działa, zachodzą reakcje chemiczne, rozmnażają się i czują się dobrze dla naszego organizmu mikroorganizmów zaangażowanych w proces trawienia.

Więc jesteśmy umówieni i nic nie możemy zrobić. Ktoś właśnie nas zaplanował i wiele zależy od tego wskaźnika: ani więcej, ani mniej – nasze życie. Przy pH = 7,05 osoba przechodzi w stan przedomatyczny, przy pH = 7,00 występuje śpiączka, a przy pH = 6,80 – śmierć.

 

Jak widać, granice zakresu są bardzo małe, a nadmiar kwasowości (pH <7) w organizmie jest śmiertelny.  Ten wskaźnik może zostać naruszony tylko z zewnątrz. Zgadza się, jedzenie jest winne. Im więcej kwaśnych produktów wchodzi, tym bardziej kwaśne staje się środowisko wewnętrzne organizmu, tym więcej sił i zasobów potrzebuje ciało do utrzymania kwasowości w jego ramach.

 

Nieustannie testujemy nasze ciało pod kątem wytrzymałości, oblewając je kwaśnymi produktami, co prowadzi do jego zakwaszenia. Niestety, prawie wszystkie produkty są kwaśne, a to, co jest przetwarzane i gotowane, jest wyraźnie kwaśne. Na podstawie analizy naukowcy opracowali tabele kwasowości produktów (dane pochodzą z American Journal of Clinical Nutrition. 2002; 76 (6): 1308–1316). Pytasz: „Jak to możliwe? Co, jak się okazuje, całe jedzenie szkodzi ciału? Jak w ogóle człowiek przetrwał? Jak to możliwe?   I spróbujmy to rozgryźć. Wróćmy do naszych początków.

Bez względu na to, w co wierzysz: czy człowiek został stworzony przez Boga, czy też kiedyś zostaliśmy sprowadzeni na Ziemię przez kosmitów, czy też potomkowie małpy – człowiek został umieszczony w takich samych warunkach, jak inne żywe organizmy na naszej Planecie. Jego ciało, aby przetrwać w tych warunkach, zostało do tego maksymalnie przystosowane.

Potem nie było coli i piwa, była tylko czysta woda – człowiek pił wodę. Potem nie było supermarketów, starożytny człowiek przeszedł przez las i zjadł tylko to, co rośnie na drzewie lub na ziemi. Aby zdobyć własne mięso, trzeba było długo polować na mamuta. I dobrze, że raz w miesiącu to przeszło. Według antropologów dieta starożytnego człowieka składała się z 1/3 chudego mięsa dzikich zwierząt i 2/3 pokarmów roślinnych. Ponadto jedzenie było prawie surowe. Na całej Ziemi tylko osoba pije coś innego niż wodę i przetwarza jedzenie.

 

Przepraszam, początkowo nie przewidziano. Jak widać, człowiek został przystosowany specjalnie do życia w przewidzianych do tego warunkach. Wszystko, co mógł jeść: warzywa, warzywa, owoce, orzechy i korzenie mają niewielką kwasowość; wszystko, co mógł pić, to woda o neutralnym środowisku. A kwaśne potrawy (na przykład mięso) rzadko go dostają.

Dlatego mięso było korzystne jako źródło białka i innych niezbędnych substancji, a szkodę łatwo zneutralizował silny i odporny organizm. Dlatego jedzenie w tych trudnych warunkach miało charakter wyłącznie zasadowy.

Średnia zawartość kwasu w pożywieniu starożytnego człowieka wynosiła średnio minus 78.

Ciało łatwo utrzymywało równowagę kwasową w takich warunkach.  

   Mechanizm regulacji równowagi kwasowo-zasadowej przez organizm  Jedna z głównych funkcji organizmu od czasów starożytnych, abyśmy mogli żyć stale, dzień i noc, aby zachować równowagę kwasowo-zasadową, równowagę kwasowo-zasadową.     

 

Dam przykład. Myślę, że wielu z was słyszało takie wyrażenie: „Soda (Coca-Cola, Pepsi-Cola, lemoniada, to nie ma znaczenia) – są szkodliwe dla organizmu, ponieważ zmywają wapń”. Cóż, szkodliwe, tak szkodliwe – życie w ogóle jest szkodliwe! Nie będziesz bezpieczny od wszystkiego. Zgadłem, w jaki sposób twoje myśli? Tak mi się wydaje.

Czy nam się to podoba, czy nie, wszyscy myślimy tak samo.

Niemniej jednak, jeśli już zajęliśmy się tym tematem, zapytajmy: „A jak to jest? W jaki sposób soda spłukuje wapń? Dlaczego to jest szkodliwe? ” Wszystko jest bardzo proste. Odpowiedź na to pytanie wiąże się właśnie z procesem utrzymywania pH naszego ciała w ustalonym dla niego zakresie. Tak więc organizm ma w swoim arsenale cztery alkaliczne minerały, które zgodnie z prawami chemicznymi są w stanie zneutralizować kwas: wapń, potas, magnez i sód. Wszystko to należy gdzieś przechowywać, ale nie tylko tak, ale także wykonywać określone funkcje.

 

Wapń jest magazynowany w kościach, potas w sercu, a magnez w nerkach. Wapń, magnez, potas i sód należą do czterech największych „niezbędnych” minerałów. Ich brak jest niebezpieczny dla organizmu. Kiedy jemy coś kwaśnego, a ten kwas dostając się do krwi, próbuje zaburzyć równowagę, zakwasić nas, ciało natychmiast reaguje i wysyła do swojej dyspozycji pierwiastki alkaliczne, aby je stłumić. Po pierwsze, bierze to, co ma najwięcej – wapń, a wapń, jak wiadomo, znajduje się w kościach. Magnez działa w parze z wapniem, więc również podąża za nim. Pijemy kwaśną sodę, kwas dostaje się do krwioobiegu, mózg wydaje polecenie zneutralizowania nadmiaru kwasu, wydzielając wapń, wapń jest pobierany z kości i neutralizuje kwas, kryzys minął, kwas gaśnie, równowaga zostaje przywrócona.

 

Wapń jest „myty”. To wszystko. Teraz pozostaje tylko uzupełnienie zapasów wapnia w kościach. A ciało czeka na twoje podanie wapnia w celu uzupełnienia zapasów. Mechanizm jest wyjątkowy i prosty. Ale co tak naprawdę się dzieje? Nie lubimy jeść żywności alkalicznej: warzyw, owoców, ziół. Tak więc kwasowość spożywanej żywności jest większa i potrzeba więcej wapnia.

 

Lubimy mięso, frytki, ciastka, napoje gazowane, słodycze, piwo.

Gdzie jest wapń?

Nie ma w tym wapnia. Kwas jest dostarczany w sposób ciągły. Biedne ciało wysyła i wysyła nowe porcje wapnia, zabierając go z kości, a jego przybycie jest niewielkie. Nie lubimy mleka z twarogiem, ale ktoś nawet nie toleruje go. A jeśli pijemy mleko, to nie zawiera wystarczającej ilości wapnia, teraz to nie jest takie mleko. Tylko szklanka świeżego mleka krowiego zawiera tyle wapnia, ile potrzebuje organizm na dzień. Przetworzone mleko z torby musisz wypić wiadro

. Nierealne. Ciało zbliża się do granicy krytycznej, wapń i magnez nie mogą już być pobierane z kości, w przeciwnym razie zapadną się, ale kości już cierpią i chorują (osteoporoza). Nasze stawy, również pozbawione wapnia i magnezu, zaczynają chorować i rozpadać się. Ciało zwraca się do serca i pobiera z niego potas.

 

Serce rezygnuje z potasu i zaczyna boleć. Ciało zwraca się do nerek. Nerki rezygnują z zapasów minerałów (wszystko z przodu, wszystko, aby pokonać kwas), a także chorują. Są to melodramatyczne namiętności wrzące w naszym ciele.

 

A wszystko to wynika z równowagi kwasowo-zasadowej, którą nasz pracowity musi stale utrzymywać w ograniczonym zakresie, unikając niebezpiecznych odchyleń. Ale to tylko przykład, rzeczy są jeszcze gorsze: minerały te są również zawarte w innych narządach, biorą udział w ogromnej liczbie procesów zachodzących w naszym wnętrzu, więc gdy ich brakuje, sytuacja jest jeszcze bardziej tragiczna. Wszystko cierpi. Ponadto wapń nie jest wchłaniany bez magnezu. I pewnego dnia naukowcy odkryją, że nawet bez czegoś innego minerały te nie są wchłaniane.

 

Wszystko jest możliwe. Jest wystarczająco dużo problemów. Tak więc równowaga kwasowo-zasadowa jest przez nas stale zaburzana z jednego powodu – jest to jedzenie i picie. Nasze jedzenie, niestety, w przeważającej części jest kwaśne, to znaczy, jego pH jest niższe niż 7.

Ponadto, wszystko to nie zawiera w odpowiedniej ilości, jeśli w ogóle, alkalicznych minerałów i innych składników potrzebnych organizmowi, okazuje się błędne koło. Kwasy są coraz większe, a spożycie substancji niezbędnych dla organizmu, aby je stłumić, jest mniejsze.     Zawartość kwasu w pożywieniu u starożytnych ludzi była ujemna (-78); we współczesnym człowieku stał się zbędny (+48). Palenie, stres, nadmierne spożywanie kawy, tłuszczów zwierzęcych, napojów słodkich i alkoholowych „peroksyduje” organizm. Kwaśne produkty metaboliczne są zatrzymywane w postaci soli w płynie międzykomórkowym i nie są całkowicie wydalane z tkanek, powodując rozwój dolegliwości.         

 

     Najbardziej zakwaszająca żywność 

 

  BIAŁKA ZWIERZĘCE. To wszystko produkty mleczne, a zwłaszcza ser, mięso, ryby, a zwłaszcza owoce morza. ZBOŻA.

Są to wszystkie zboża (z wyjątkiem gryki, prosa, komosy ryżowej, amarantusa i dzikiego ryżu) oraz produkty na ich bazie (chleb, makaron, wszelkie wypieki). Szczególnie silnymi środkami utleniającymi są produkty z białej mąki (biały chleb, chleb pita, pita, makaron, ciastka itp.)

 

SZYBKA ŻYWNOŚĆ. „Fast food” prowadzi w ilości nasyconych tłuszczów, prostych cukrów, soli, przypraw, a także zawiera wiele dodatków do żywności, konserwantów, barwników i aromatów, dlatego wyjątkowo zakwasza organizm i powoduje liczne patologie.

 

CUKIER Bardzo pożądane jest wykluczenie sacharozy z diety (w tym w ramach wyrobów cukierniczych), zastępując ją glukozą, fruktozą i miodem. Sacharoza jest jednym z najskuteczniejszych środków immunosupresyjnych. W naturze nie ma sacharozy. Występuje tylko w dwóch roślinach sztucznie hodowanych przez ludzi – w trzcinie cukrowej i burakach cukrowych. Cukier podnosi poziom glukozy we krwi. Spożywany w dużych ilościach doprowadzi do cukrzycy, otyłości, zakrzepicy naczyń i spowoduje próchnicę. Należy pamiętać, że ogromna ilość cukru znajduje się w napojach gazowanych – coli, lemoniadie itp. KAWAINA. Można go znaleźć w kawie, herbacie, w wielu napojach gazowanych i w czekoladzie. Ma działanie narkotyczne. W naturze kofeina jest naturalnym alkaloidem, który niektóre rośliny muszą chronić przed szkodnikami. Osoba może spożywać kofeinę bez poważnego uszczerbku na zdrowiu. Jednak nazwanie kofeiny nieszkodliwym dla naszego ciała byłoby wielką przesadą. Kawa jest jednym z najsilniejszych zakwaszaczy organizmu. ALKOHOL. „Z każdym łykiem alkoholu człowiek niszczy mózg, zabijając tysiące komórek”. Nie jest tajemnicą, że alkohol jest niezwykle szkodliwy dla wszystkich układów organizmu. Usuwa wodę, zakwasza, zatruwa wszystkie tkanki ciała, pozbawiając siły i komórek mózgowych.

 

      Odzyskiwanie równowagi

 

  Aby przywrócić zdrowie organizmu, konieczne jest wykluczenie z diety wszystkich zakwaszających pokarmów i preferowanie surowych warzyw i owoców. Bohaterami w alkalizujących komórkach są: woda z sodą, woda z cytryną lub limonką, warzywa i zielone warzywa (ogórki, seler, brokuły, cukinia, cukinia, szparagi, bok choy, jarmuż, witgrass), melony (arbuz, melon, dynia), a także surowe buraki i marchewki. Figi, morele, awokado są również jednymi z najzdrowszych owoców.  

 

Jak codziennie utrzymywać równowagę kwasowo-zasadową?  

 

  • Pij co najmniej 2 litry czystej wody i napary ziołowe codziennie przez 45 minut;
  • po ćwiczeniach wykonuj ćwiczenia fizyczne (jeśli to możliwe)
  • bicze (zimne – gorące – zimne) lub pływaj w wodzie (zimna temperatura alkalizuje, a wysoka temperatura zakwasza)
  • daj skórze powiew świeżego powietrza (im więcej, tym lepiej)
  • w celu monitorowania codziennej pracy (wypróżnienia) jelita i wydalania moczu w celu przestrzegania zasad odżywiania, które zapewnią nam równowagę w metabolizmie:
  • – nie przejadaj się
  • – monitoruj zgodność żywności
  • – wyklucz wszystkie szkodliwe i nienaturalne z żywności: tytoń, alkohol, wyrafinowane produkty przemysłowe, leki i wszelkie używki podczas jedzenia płatków zbożowych – moczyć przed gotowaniem przez 30 minut, przy użyciu roślin strączkowych (suszona fasola jest produktem wysoce zakwaszającym)

– w nocy, ale z najlepszych ziaren i ziarna kiełkować, a ich właściwości są odwrócone i dalej ujawnione  każdy początek rano z szklanką świeżo wyciśniętego soku warzywnego, a następnie zjeść porcję owoców lub czynią se e smoothies: od 4:00 rano do południa w organizmie są bardzo intensywne procesy oczyszczania, organizm usuwa nadmiar kwasów i świeże owoce przyspieszają ten proces zjedz na lunch dużą sałatkę warzywną z zielenią i surowymi warzywami, woląc buraki, marchewkę i kapustę, aby zorganizować 1-2 dni w tygodniu na czczo, podczas których są tylko warzywa i owoce lub pić tylko soki 1 dzień w tygodniu. 

 

  Jak określić kwasowość organizmu? 

 

Trudno nam samodzielnie określić kwasowość krwi lub limfy. Ale określenie kwasowości moczu i śliny jest dość realistyczne. W zależności od zużytych produktów płyny te zmieniają się natychmiast. Możesz sprawdzić kwasowość za pomocą papierków lakmusowych. Jeśli pH moczu wynosi między 6,0 – 6,4 rano i 6,4 – 7,0 wieczorem, twoje ciało działa normalnie. Wskaźniki te mogą również służyć do określania, jak dobrze organizm wchłania wapń, sód, potas i magnez.

 

Jeśli wszystko jest w porządku, to jest wystarczająca ilość minerałów, aby wyregulować poziom kwasowości w ciele. Teraz ślina. Jeśli poziom pH śliny wynosi między 6,4 – 6,8 w ciągu dnia – oznacza to również zdrowie twojego ciała. Pamiętaj jednak, że pomiary pH śliny, aby uzyskać dokładniejszy wynik, są konieczne przez 10 dni, co godzinę. Tylko w ten sposób najdokładniej określisz równowagę kwasowo-zasadową. A co najlepsze, pij czystą wodę i nie choruj. źródło

PRAL diety zachodniej (niezdrowej diety bogatej w fast food i wysoko przetworzone produkty) jest wysoki i wynosi około 50 – 70 mEq/d5. Jednak przeciętna dieta wszystkożercy ma znacznie niższy PRAL – około 20 mEq/q5. PRAL diety wegetariańskiej oscyluje koło 0 mEq/d, a wegańskiej jest zazwyczaj umiarkowanie zasadotwórczy5.

Obliczenie wskaźnika PRAL = P × 0,0366 + PRO × 0,4888 – [K × 0,0205 + Ca × 0,0125 + Mg × 0,0263]

Gdy jednostkami dla PRAL są mEq / d, a P oznacza fosfor w mg / d, Pro to białko wg / d, K to potas w mg / d, Ca to wapń w mg / d, a Mg to magnez w mg / d (Remer i Manz,  ).

Kwas netto lub obciążenie zasadowe z diety to potencjalne obciążenie kwasem nerkowym (PRAL). mEq to jednostka miary używana do kwantyfikacji tego obciążenia.

  • Wynik 0 reprezentuje obciążenie neutralne.
  • Wynik dodatni jest bardziej kwaśny.
  • Wynik ujemny jest bardziej zasadowy.

Diety przedindustrializowane ( przed uprzemysłowieniem gospodarek )miały około -88 mEq / l (a więc bardziej alkaliczne). Współczesna dieta wynosi około +47 mEq / L (a więc bardziej kwasotwórczych). źródłoObliczanie twojego wyniku PRAL
Expand

Jeśli lubisz małą matematykę podczas posiłków, może być interesujące obliczenie wyniku PRAL dla twojej diety. Aby obliczyć PRAL dla każdego posiłku, po prostu wykonaj następujące czynności:

  1. Zanotuj ilość (w gramach) każdego jedzenia, które jesz w posiłku.
  2. Pomnóż wynik PRAL dla danego rodzaju żywności przez ilość żywności (pamiętaj o przeliczeniu gramów na 100 gramów przez podzielenie przez 100).

Próbka:
¾ szklanki (170 g) kapusty
¾ szklanki (180 g) soczewicy
Porcja (100 g) owoców
PRAL:
Brokuły: 1,7 x -2,8 mEq / 100 g = -4,76 mEq (-2,8 to PRAL na 100 g warzyw)
Soczewica: 1,8 x 2,6 mEq / 100 g = 4,68 mEq (2,6 to PRAL na 100 g rośliny strączkowe)
Owoce: 1 x -3,1 mEq / 100 g = -3,1 mEq (-3,1 to PRAL na 100 g owoców)
Net PRAL: -4,76 + 4,68 + -3,1 = -3,18 mEq (alkaliczność netto)

Jeśli nie masz ochoty robić całej tej matematyki, pamiętaj tylko o jednej prostej zasadzie pomagającej zrównoważyć dietę: jedz owoce i warzywa!
Kalkulator do obliczenia wskaźnika PRAL


Pobranie kalkulatora do obliczenia PRAL w Excelu

Potencjalne obciążenie kwasem nerkowym (PRAL) i produkcja kwasu endogennego netto (NEAP) w epoce paleolitu i obecnie

Aby posiłek nie miał właściwości zakwaszających, konieczne jest stosowanie produktów, które równoważą się z ujemnym i dodatnim PRAL, ale lepiej, jeśli bilans jest ujemny.

Wg nas dieta idealna oraz każdy posiłek powien mieć wskaźnik PRAL w przedziale od 0 do – 35

Zależność między pH moczu a PRAL lub innymi zmiennymi pokazano w tabeli  2 . PH moczu było ujemnie skorelowane z kreatyniną ( r  = –0,18, p  = 0,016), kwasem moczowym ( r  = –0,16, p  = 0,041), ocena PRAL ( r  = –0,24, p  = 0,002). Ponadto pH moczu było dodatnio skorelowane z przyjmowaniem owoców i warzyw ( r  = 0,15, p  = 0,045).

Zależność między pH moczu a potencjalnym wynikiem obciążenia kwasem nerkowym lub innymi zmiennymi

 rp
Wiek−0,010,877
BMI−0,020,825
Hemoglobina a1c−0.080,325
Kreatynina−0,180,016
Wydalanie albuminy z moczem−0.140,067
Kwas moczowy−0.160,041
Logarytm trójglicerydów−0.110,146
Całkowite spożycie energii0,030,684
Spożycie węglowodanów0,070,386
Spożycie białka0,020,789
Spożycie tłuszczu−0,050,533
Spożycie owoców i warzyw0,150,045
Potencjalne obciążenie kwasem nerkowym−0,240,002

Związek między pH moczu a potencjalnym wynikiem obciążenia kwasem nerkowym lub innymi zmiennymi zbadano za pomocą współczynnika korelacji rang Spearmana.

PozycjaNazwa produktuWskaźnik PRAL (mEq/100 g produktu)
122Zupa z fasoli szparagowej-3.24
378Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu0.42
634Kiełbasa domowa6.71
123Surówka z marchwi-3.21
379Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu0.42
635Pieczeń rzymska6.72
124Surówka z kapusty kwaszonej-3.17
380Mleko spożywcze 0,5 % tłuszczu0.46
636Baleron gotowany6.72
125Brzoskwinia-3.15
381Mleko spożywcze 0,5 % tłuszczu0.46
637Naleśniki z serem6.76
126Surówka wielowarzywna z jogurtem naturalnym-3.14
382Masło śmietankowe0.49
638Serek typu “Fromage” z czosnkiem6.85
127Barszcz ukraiński I-3.12
383Kluski lane na mleku0.49
639Pasztet pieczony6.85
128Por-3.12
384Masło śmietankowe0.49
640Szynka kanapkowa6.87
129Czekolada mleczna-3.12
385Kluski lane na mleku0.49
641Morszczuk świeży6.88
130Surówka z selerów-3.07
386Deser ryżowy jabłkowy0.51
642Pieczeń wołowa duszona6.89
131Bukiet z jarzyn wiosennych mrożony-3.05
387Deser ryżowy jabłkowy0.51
643Gęś, tuszka6.90
132Marchewka z groszkiem-2.98
388Krem z zielonego groszku0.55
644Mąka pszenna, typ 20006.91
133Sok marchwiowo-jabłkowy-2.96
389Krem z zielonego groszku0.55
645Ziarno pszenicy6.91
134Sok ananasowy-2.93
390Deser ryżowy waniliowy0.60
646Kiełbaski bawarskie6.93
135Marchew z groszkiem mrożona-2.93
391Deser ryżowy waniliowy0.60
647Kiełbasa mortadela z indyka6.94
136Bukiet z jarzyn z ryżem mrożony-2.91
392Zupa grochowa0.69
648Szynka z indyka7.00
137Knedle ze śliwkami-2.87
393Zupa grochowa0.69
649Wędzonka wołowa gotowana7.00
138Marchewka z groszkiem II-2.80
394Maślanka straciatella0.70
650Kiełbasa szynkowa z indyka7.02
139Sok marchwiowo-jabłkowo-pomarańczowy-2.77
395Maślanka straciatella0.70
651Halibut biały, świeży7.05
140Kalafior-2.74
396Zupa neapolitańska0.75
652Wieprzowina pieczona7.13
141Rabarbar-2.74
397Zupa neapolitańska0.75
653Wieprzowina, żeberka7.16
142Papryka zielona-2.70
398Płatki owsiane na mleku0.77
654Pulpety z mięsa mieszanego7.22
143Sok marchwiowo-pomarańczowy-2.69
399Baton Twix0.77
655Dorsz świeży7.24
144Surówka z owoców-2.67
400Płatki owsiane na mleku0.77
656Serek typu “Fromage” naturalny7.24
145Zupa kalafiorowa mrożona-2.60
401Baton Twix0.77
657Szynkówka wołowa7.32
146Kawa, napar bez cukru-2.57
402Mleko kozie0.83
658Szynka wiejska7.32
147Zupa ziemniaczana-2.47
403Mleko kozie0.83
659Solinki, paluszki7.33
148Sałata zielona z pomidorem, ogórkiem i olejem-2.46
404Lody waniliowe0.89
660Mięso z podudzia indyka ze skórą7.34
149Jabłko-2.42
405Pierogi z truskawkami0.89
661Wieprzowina, łopatka7.39
150Wiśnie-2.37
406Lody waniliowe0.89
662Wieprzowina, karkówka7.41
151Wiśnie bez pestkek mrożone-2.37
407Pierogi z truskawkami0.89
663Medaliony z indyka7.42
152Sałatka jarzynowa-2.37
408Pieczarka uprawna, świeża0.90
664Baranina, łopatka7.44
153Zupa jarzynowa ze śmietaną-2.33
409Borowik mrożony0.90
665Serek twarogowy homogenizowany  pełnotłusty7.44
154Poziomki-2.32
410Podgrzybek suszony0.90
666Klopsiki cielęce mielone7.44
155Sok jabłkowy-2.29
411Pieczarka uprawna, świeża0.90
667Kiełbasa lubuska7.44
156Surówka z ogórków i pomidorów-2.28
412Borowik mrożony0.90
668Mięso z piersi indyka ze skórą7.49
157Surówka z porów z jabłkami-2.25
413Podgrzybek suszony0.90
669Flądra świeża7.54
158Bliny ziemniaczane-2.25
414Ciastka francuskie ze śliwkami0.91
670Wołowina, rozbratel7.54
159Arbuz-2.23
415Jabłka w kruchym cieście0.91
671Pierogi z serem I7.55
160Dżem morelowy niskosłodzony-2.22
416Ciastka francuskie ze śliwkami0.91
672Pasztet z ryb wędzonych7.56
161Zupa szpinakowa z ziemniakami-2.22
417Jabłka w kruchym cieście0.91
673Baton szynkowy z indyka7.58
162Ananas, plastry w syropie-2.22
418Kisiel waniliowy0.94
674Mięso z podudzia indyka bez skóry7.60
163Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem-2.19
419Kisiel waniliowy0.94
675Mięso z piersi indyka bez skóry7.62
164Naleśniki z kapustą-2.18
420Herbatniki “Corso”0.96
676Deser twarogowy termizowany truskawkowy7.65
165Cytryna-2.17
421Papryka czerwona konserwowa0.96
677Sola świeża7.65
166Kapusta pekińska-2.17
422Herbatniki “Corso”0.96
678Mięso ze skrzydeł indyka ze skórą7.68
167Truskawki-2.12
423Papryka czerwona konserwowa0.96
679Skrzydło indyka7.68
168Truskawki mrożone-2.12
424Filety z dorsza po grecku1.01
680Szynka wieprzowa gotowana7.68
169Omlet biszkoptowy                         ze szpinakiem-2.11
425Filety z dorsza po grecku1.01
681Kurczęta pieczone7.72
170Sałatka jarzynowa z kukurydzą mrożona-2.09
426Herbatniki z nadzieniem czekoladowym1.04
682Wieprzowina klasa III7.76
171Kalafior mrożony-2.08
427Herbatniki z nadzieniem czekoladowym1.04
683Kiełbasa podwawelska7.78
172Surówka z owoców i warzyw-2.03
428Pieczarki smażone1.08
684Leniwe pierogi z sera i ziemniaków7.78
173Dżem z kiwi niskosłodzony-2.00
429Pieczarki smażone1.08
685Kiełbasa szynkowa z kurczaka7.81
174Gruszka-1.99
430Maślanka owocowa1.17
686Gładzica-płastuga świeża7.81
175Barszcz ukraiński-1.99
431Maślanka owocowa1.17
687Jajecznica7.82
176Sok cytrynowy-1.96
432Drożdże piekarskie, prasowane1.19
688Jaja gotowane7.82
177Ogórek kwaszony-1.94
433Drożdże piekarskie, prasowane1.19
689Kasza gryczana7.86
178Fasola cięta, konserwowa bez zalewy-1.93
434Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami1.25
690Jaja sadzone7.88
179Sok grejpfrutowy-1.92
435Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami1.25
691Pierogi z serem II7.92
180Sok marchwiowo-brzoskwiniowy-1.90
436Sałatka z groszku zielonego1.27
692Kura, tuszka7.98
181Sałata-1.90
437Kasza perłowa na sypko z masłem roślinnym1.30
693Pasta z jaj i ryby wędzonej7.99
182Jabłko pieczone-1.89
438Kasza perłowa na sypko               ze smalcem1.30
694Baranina, udziec7.99
183Dżem z czarnych porzeczek niskosłodzony-1.88
439Kurczak gotowany w jarzynach1.30
695Kiszka krwista8.01
184Dżem śliwkowy wysokosłodzony-1.88
440Musztarda1.34
696Wołowina klasa IV8.04
185Zupa ziemniaczana ze śmietaną-1.87
441Chleb żytni jasny1.39
697Wieprzowina klasa II8.05
186Cebula-1.87
442Chleb żytni jasny mleczny1.41
698Królik, tuszka8.05
187Czekolada mleczna z orzechami laskowymi-1.87
443Chleb mieszany z soją1.42
699Mięso z udźca indyka ze skórą8.09
188Dżem z czarnych porzeczek wysokosłodzony-1.86
444Słonina1.43
700Baton z kurczaka8.11
189Zupa jarzynowa-1.84
445Chleb żytni starogardzki1.44
701Boeuf Strogonow8.11
190Ogórek-1.83
446Groszek zielony, konserwowy bez zalewy1.46
702Pasztet z kurczaka pieczony8.13
191Dżem śliwkowy niskosłodzony-1.83
447Skrobia ziemniaczana1.47
703Pstrąg strumieniowy, świeży8.14
192Dżem ananasowy niskosłodzony-1.83
448Majonez domowy z olejem rzepakowym1.53
704Mięso ze skrzydeł indyka bez skóry8.17
193Sok marchwiowy-1.80
449Majonez domowy z olejem słonecznikowym1.53
705Pieczeń cielęca duszona8.18
194Surówka z cykorii i jabłek-1.76
450Chleb żytni pytlowy1.54
706Sernik wiedeński z polewą kakaową8.19
195Serwatka płynna-1.75
451Rolada z masą makową1.62
707Karp świeży8.21
196Kalafior z wody-1.66
452Makaron1.64
708Szynka z udźca kurczaka8.24
197Krupnik z kaszy jęczmiennej I-1.62
453Sałatka z dorsza1.69
709Pasztet z mięsa mieszanego8.27
198Krupnik z ryżu-1.57
454Herbatniki kokosowe1.70
710Serek twarogowy ziarnisty8.28
199Zupa kalafiorowa I-1.54
455Bułeczki drożdżowe z jabłkami1.73
711Cielęcina, łopatka8.29
200Brzoskwinia w syropie-1.52
456Ryż na sypko ze smalcem1.74
712Pieczeń z kurczaka z serem żółtym8.29
201Dżem brzoskwiniowy niskosłodzony-1.49
457Makaron z masłem1.75
713Wieprzowina gotowana8.40
202Krupnik z kaszy gryczanej-1.48
458Pieczywo półfrancuskie z dżemem1.76
714Mięso z udźca indyka bez skóry8.43
203Czekolada biała-1.46
459Chleb żytni wileński1.78
715Mięso z ud kurczaka ze skórą8.47
204Sałata zielona z olejem-1.45
460Śledź w śmietanie1.85
716Noga (udo) kurczaka8.47
205Ogórki, mizeria mrożone-1.44
461Chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem1.86
717Pstrąg tęczowy, świeży8.48
206Napój mleczny serwatkowo-śmietankowy-1.43
462Baton Snickers1.94
718Befsztyk bity wiejski8.49
207Makaron zapiekany z kapustą słodką-1.41
463Ryż na sypko z masłem roślinnym1.97
719Kiełbasa zwyczajna8.50
208Zupa z zielonego groszku-1.40
464Mąka żytnia, typ 5802.01
720Kiełbasa śląska8.54
209Kukurydza, kolby-1.40
465Chleb żytni razowy wytrawny2.06
721Ozory w galarecie8.55
210Kapuśniak ze słodkiej kapusty-1.32
466Mąka żytnia, typ 7202.06
722Szynka delikatesowa z kurczaka8.56
211Sałata zielona ze śmietaną-1.31
467Chleb żytni razowy litewski2.07
723Dorsz z rusztu8.62
212Zupa ogórkowa-1.30
468Chleb staropolski2.08
724Polędwica wołowa pieczona8.71
213Bób-1.30
469Chleb żytni pełnoziarnisty2.17
725Wieprzowina, szynka surowa8.76
214Jogurt bananowy 1,5% tłuszczu-1.30
470Chleb zwykły2.19
726Sernik z rodzynkami8.80
215Oliwki zielone marynowane-1.21
471Chleb żytni razowy na miodzie2.26
727Kiszka pasztetowa8.83
216Sok z czarnej porzeczki-1.20
472Chleb żytni sitkowy2.30
728Mięso z ud kurczaka bez skóry8.88
217Kisiel porzeczkowy-1.20
473Markizy2.34
729Makrela świeża8.94
218Zupa selerowa-1.18
474Chleb mleczny2.35
730Wołowina, polędwica8.94
219Zupa pomidorowa-1.17
475Białko jaja kurzego2.37
731Wołowina klasa I ścięgnista8.98
220Musli z owocami suszonymi-1.16
476Groch, nasiona suche2.38
732Kurczak, tuszka8.98
221Zupa pomidorowa zabielana I-1.15
477Herbatniki kakaowe2.40
733Wołowina klasa II8.99
222Dżem wiśniowy wysokosłodzony-1.14
478Pumpernikiel2.41
734Sandacz świeży9.02
223Krupnik z kaszy jęczmiennej-1.12
479Chleb nałęczowski2.43
735Sernik bez ciasta9.03
224Czekolada śmietankowa z orzechami laskowymi-1.11
480Chleb praski2.43
736Kotlet mielony z kury9.03
225Dżem wiśniowy niskosłodzony-1.08
481Risotto z mięsem i warzywami2.43
737Sezamki9.06
226Szparagi konserwowe-1.08
482Chleb żytni razowy2.44
738Ozór wieprzowy9.08
227Dżem truskawkowy wysokosłodzony-1.05
483Chleb zakopiański2.45
739Polędwica luksusowa9.17
228Dżem truskawkowy niskosłodzony-1.03
484Płatki kukurydziane2.50
740Polędwica sopocka9.17
229Papryka nadziewana mięsem i ryżem-1.02
485Płatki kukurydziane wzbogacane2.50
741Sernik krakowski9.19
230Dżem pomarańczowy niskosłodzony-1.00
486Chleb baltonowski2.52
742Wołowina, pieczeń9.23
231Jogurt morelowy 1,5% tłuszczu-0.93
487Paprykarz “Szczeciński”2.53
743Kiełbasa delikatesowa z kurczaka9.27
232Mak niebieski-0.93
488Soczewica, kiełki2.56
744Wołowina, szponder9.28
233Kukurydza konserwowa-0.93
489Pierniki beskidzkie2.56
745Okoń świeży9.29
234Napoje, kawa parzona, przygotowywana na wodzie kranowej-0.93
490Tort ananasowy2.56
746Wieprzowina, golonka ze skórą9.32
235Kompot z jabłek-0.91
491Ciasto kruche podstawowe2.59
747Kiełbasa jałowcowa z kurczaka9.32
236Jogurt bananowy Jogobella-0.83
492Chleb wiejski2.59
748Kiełbasa żywiecka9.36
237Danone Actimel-0.82
493Kluski lane2.63
749Kotlet schabowy panierowany9.38
238Napój mleczny z truskawkami-0.82
494Chleb wielkopolski2.64
750Kiełbasa toruńska9.50
239Gruszki w sosie waniliowym-0.80
495Kluski kładzione2.66
751Żołądek kurczaka9.52
240Czosnek-0.79
496Ciasto naleśnikowe bez piany2.68
752Wołowina, rostbef9.54
241Bukiet z jarzyn z makaronem mrożony-0.77
497Ciastka “Napoleonki”2.75
753Salami popularne9.60
242Napoje gazowane o smaku owocowym-0.77
498Dorsz w jarzynach2.78
754Indyk, tuszka9.61
243Zupa z porów z makaronem-0.70
499Soczewica czerwona, nasiona suche2.79
755Szczupak świeży9.63
244Herbatniki z nadzieniem owocowym-0.69
500Płatki żytnie2.80
756Polędwica z piersi kurczaka9.65
245Zupa owocowa z jabłek-0.69
501Ptysie z bitą śmietaną2.80
757Szynka wołowa gotowana9.66
246Zupa selerowa z grzankami-0.67
502Kasza gryczana na sypko z masłem roślinnym2.81
758Kurczak faszerowany (pieczony)9.71
247Groszek zielony-0.66
503Chleb mazowiecki2.81
759Wieprzowina klasa I9.73
248Czarne jagody-0.64
504Kasza gryczana na sypko         ze smalcem2.88
760Deser twarogowy termizowany kakaowy9.73
249Czarne jagody mrożone-0.64
505Ryż preparowany2.91
761Kotlety z kurczaka smażone saute9.81
250Kompot z wiśni-0.61
506Mleko owcze2.95
762Płatki owsiane9.84
251Zupa fasolowa-0.56
507Chleb mieszany słonecznikowy2.98
763Salami mini9.87
252Karmelki nadziewane-0.55
508Bułki sojowe3.01
764Konina, mięso bez kości9.87
253Olej sezamowy-0.55
509Ciastka “Karpatki”3.06
765Konina, mięso z kością9.87
254Mus jabłkowy-0.54
510Pieczywo tostowe3.08
766Salami luksusowe9.90
255Jogurt wiśniowy 1,5% tłuszczu-0.52
511Mąka żytnia, typ 14003.09
767Kotlety z kurczaka smażone panierowane9.92
256Barszcz z boćwiną-0.50
512Strucle wrocławskie3.13
768Stek wieprzowy9.94
1Morele suszone-30.54
257Jogurt truskawkowy 1,5% tłuszczu-0.49
513Mąka żytnia, typ 18503.14
769Szynka z piersi kurczaka9.95
2Banany suszone-30.23
258Miód pszczeli-0.42
514Chałki zdobne3.16
770Rolada wieprzowa9.95
3Koncentrat pomidorowy 30%-19.07
259Soja, kiełki-0.42
515Chleb poleski3.16
771Jaja kurze całe9.96
4Figi suszone-18.09
260Lemoniada-0.41
516Chleb pszenny3.17
772Cielęcina, udziec9.96
5Śliwki suszone z pestką-13.67
261Mleko zagęszczone słodzone-0.40
517Surówka z rzodkiewki3.22
773Wieprzowina, schab surowy z kością9.96
6Rodzynki suszone-13.65
262Lody mleczno-owocowe-0.40
518Bułki wrocławskie3.24
774Cielęcina, sznyclówka9.98
7Daktyle suszone-13.64
263Groszek zielony z masłem-0.33
519Jagodzianki3.24
775Śledź w oleju10.00
8Pietruszka, liście-13.63
264Jogurt jagodowy 1,5% tłuszczu-0.31
520Eklery z bitą śmietaną3.27
776Kiełbasa rzeszowska10.03
9Jabłka suszone-11.92
265Maślanka spożywcza naturalna 0,5 % tłuszczu-0.29
521Pierogi z mięsem I3.28
777Śledź świeży10.03
10Boćwina-11.53
266Maślanka naturalna-0.29
522Placek z kruszonką3.29
778Nerki wieprzowe10.15
11Awokado-11.26
267Groszek zielony mrożony-0.28
523Bułki i rogale maślane3.29
779Kiełbasa podlaska z kurczaka10.20
12Chrzan-11.03
268Dżem jagodowy niskosłodzony-0.28
524Bułki pszenne zwykłe3.30
780Befsztyk tatarski10.26
13Jarmuż-10.26
269Zupa pomidorowa zabielana II-0.27
525Pizza z pieczarkami i cebulą3.33
781Węgorz świeży10.28
14Mąka sojowa pełnotłusta-9.83
270Fasola mung, kiełki-0.25
526Rogale kruche3.34
782Mintaj świeży10.33
15Soja, nasiona suche-9.21
271Napój mleczny kakaowy-0.24
527Kajzerki3.39
783Wołowina klasa I nieścięgnista10.36
16Banan-8.00
272Maślanka truskawkowa-0.24
528Wieprzowina, podgardle3.39
784Mięso z piersi kurczaka bez skóry10.41
17Pasternak-7.99
273Napój mleczny jogurtowy-0.24
529Bułki mleczne3.40
785Pasta z twarogu i ryby wędzonej10.43
18Wiórki kokosowe-7.84
274Jogurt naturalny 2% tłuszczu-0.23
530Kulebiak3.42
786Mózg wieprzowy10.52
19Ziemniaki późne-7.77
275Fasolka flageolet, konserwowa-0.23
531Mąka żytnia, typ 20003.43
787Paluszki z kminkiem10.52
20Melon-7.72
276Olej kukurydziany-0.22
532Ziarno żyta3.43
788Leniwe pierogi z sera10.53
21Sól biała-7.62
277Zupa szczawiowa-0.21
533Kiszka kaszana jęczmienna3.46
789Tuńczyk świeży10.55
22Szczaw-7.14
278Orzechy pistacjowe-0.21
534Bagietki francuskie3.47
790Skrzydło kurczaka10.63
23Ziemniaki z tłuszczem-7.08
279Kasza manna na wywarze jarzynowym-0.19
535Buchty drożdzowe3.48
791Sardynka świeża10.63
24Ziemniaki-6.95
280Zupa pomidorowa z makaronem-0.19
536Pasztet podlaski z kurczaka3.50
792Kiełbasa podsuszana z kurczaka10.74
25Ziemniaki puree-6.83
281Lody śmietankowe-0.17
537Pieczywo tostowe Graham3.52
793Kabanosy z kurczaka10.86
26Burak-6.77
282Śmietana 12% tłuszczu-0.15
538Ciasto drożdżowe3.52
794Łosoś świeży10.88
27Powidła śliwkowe-6.77
283Kapuśniak z kapusty kwaszonej-0.15
539Żeberka duszone wieprzowe3.53
795Łosoś z rusztu10.89
28Placki ziemniaczane-6.69
284Miód sztuczny-0.13
540Mąka pszenna, typ 500, wzbogacona3.53
796Bryzol wołowy z polędwicy10.92
29Wafle w czekoladzie-6.68
285Śmietana 18% tłuszczu-0.13
541Herbatniki z cukrem3.60
797Sardynka w pomidorach11.00
30Ziemniaki wczesne-6.59
286Zupa pomidorowa z ryżem-0.13
542Bitki wołowe w jarzynach3.61
798Karp w galarecie (z warzywami)11.02
31Brukselka-6.50
287Margaryna “Rama”-0.12
543Risotto z mięsem3.66
799Serek twarogowy homogenizowany truskawkowy11.07
32Mleko w proszku odtłuszczone-6.39
288Śmietanka kremowa 30% tłuszczu-0.10
544Wafle nadziewane3.66
800Łosoś smażony saute11.45
33Koper ogrodowy-6.25
289Śmietanka do kawy 9% tłuszczu-0.10
545Paszteciki drożdżowe z mięsem3.69
801Belriso11.46
34Seler naciowy-6.11
290Mleko UHT 3,2% tłuszczu-0.09
546Bułeczki do hot dogów3.82
802Serek termizowany pieczarkowy11.46
35Kotlety ziemniaczane-6.08
291Napoje, herbata, zielona, ​​parzona, zwykła-0.08
547Śledzie zawijane (rolmopsy)3.82
803Tuńczyk w wodzie11.47
36Ćwikła-5.90
292Łazanki z kapustą-0.06
548Pulpety z dorsza3.88
804Śledź marynowany11.50
37Pietruszka, korzeń-5.52
293Cukier-0.06
549Bitki wieprzowe w jarzynach3.91
805Sztuka mięsa II11.64
38Szpinak zasmażany-5.48
294Masło roślinne kubkowe-0.01
550Chleb chrupki3.96
806Wołowina klasa III11.68
39Grejpfrut-5.46
295Napoje, herbata czarna, gotowa do spożycia0.00
551Ryż brązowy3.99
807Kura w galarecie11.71
40Papaja-5.45
296Mleko spożywcze 2% tłuszczu0.01
552Kasza jęczmienna perłowa4.03
808Łosoś wędzony11.88
41Buraki puree mrożone-5.41
297Mleko spożywcze 2% tłuszczu0.01
553Kaszanka z kurczaka4.04
809Kotlet cielęcy panierowany11.89
42Brokuły-5.40
298Margaryna mleczna0.02
554Chleb Graham4.05
810Nogi wieprzowe11.90
43Buraki-5.38
299Margaryna “Palma”0.02
555Bułki owsiane4.06
811Węgorz wędzony12.20
44Brukselka mrożona-5.37
300Margaryna zwykła0.02
556Makaron z serem4.07
812Serek twarogowy homogenizowany waniliowy12.33
45Porzeczki czarne-5.30
301Masło roślinne, kostka0.02
557Mąka pszenna, typ 5004.18
813Makrela wędzona12.40
46Porzeczki czarne mrożone-5.30
302Smalec0.02
558Pasta z jaj4.21
814Muesli 5 zbóż12.52
47Bakłażan-5.30
303Mleko spożywcze 3,5 % tłuszczu0.02
559Chleb pszenny z ziarnem pszenicy4.27
815Sztuka mięsa I12.59
48Surówka z marchwi i jabłek-5.23
304Margaryna mleczna0.02
560Budyń z mięsa i makaronu4.27
816Kiełbasa krakowska sucha12.75
49Buraki z jabłkami-5.21
305Margaryna “Palma”0.02
561Bułki grahamki4.30
817Pikling12.82
50Kiwi-5.18
306Margaryna zwykła0.02
562Parówki popularne4.34
818Ser typu “Feta” light12.86
51Szpinak-5.18
307Masło roślinne, kostka0.02
563Semolina4.38
819Kiełbasa myśliwska sucha12.86
52Sos keczup-5.15
308Smalec0.02
564Ciasto naleśnikowe biszkoptowe4.39
820Kabanosy13.10
53Porzeczki białe-5.14
309Mleko spożywcze 3,5 % tłuszczu0.02
565Mąka pszenna, typ 5504.41
821Ser twarogowy tłusty13.10
54Brukselka z wody-5.13
310Masło extra0.03
566Rolada biszkoptowa z dżemem4.44
822Słonecznik, nasiona13.27
55Marchew-5.13
311Masło extra0.03
567Mąka pszenna, typ 7504.44
823Ser, Rokpol pełnotłusty13.29
56Morele-5.04
312Oliwa z oliwek0.04
568Kasza manna4.58
824Wątroba cielęca13.33
57Pomidor-5.03
313Oliwa z oliwek0.04
569Kasza jęczmienna, pęczak4.60
825Ser, Brie pełnotłusty13.34
58Pomidor mrożony-5.03
314Margaryna “Śniadaniowa”0.05
570Makaron bezjajeczny z semoliny4.62
826Ser typu “Feta”13.35
59Rzepa-4.86
315Margaryna “Śniadaniowa”0.05
571Makaron bezjajeczny4.64
827Ser typu “Feta” półtłusty13.35
60Dynia-4.83
316Margaryna słoneczna0.06
572Kotlet mielony z dorsza4.70
828Dorsz wędzony13.57
61Fasola biała, nasiona suche-4.81
317Fasolka po bretońsku0.06
573Wieprzowina, boczek bez kości4.73
829Ser twarogowy półtłusty13.73
62Czekolada gorzka-4.73
318Margaryna słoneczna0.06
574Bitki wieprzowe4.79
830Sardynka w oleju14.09
63Dynia z pomidorami-4.66
319Fasolka po bretońsku0.06
575Pasztet rybny homogenizowany4.83
831Schab pieczony II14.16
64Ananas-4.59
320Zupa cebulowa0.08
576Dorsz świeży, filety bez skóry4.96
832Ser, Camembert pełnotłusty14.25
65Paprykarz mrożony-4.55
321Zupa cebulowa0.08
577Pieczywo półfrancuskie z serem4.98
833Wątróbka  kurczaka14.25
66Czekolada kawowa-4.54
322Baton Milky Way0.11
578Pasta kanapkowa z kurczaka5.01
834Ser typu “Feta” pełnotłusty14.33
67Zupa ziemniaczana mrożona-4.51
323Baton Milky Way0.11
579Monte5.05
835Ser twarogowy chudy15.08
68Surówka z pomidorów-4.50
324Karmelki twarde0.15
580Skóra z indyka5.06
836Ser, Ementaler pełnotłusty15.14
69Kapusta czerwona-4.48
325Karmelki twarde0.15
581Pieczeń wieprzowa duszona5.06
837Wątróbka wieprzowa saute15.24
70Porzeczki czerwone-4.46
326Herbatniki z czekoladą0.16
582Serca wieprzowe5.10
838Schab pieczony I15.26
71Barszcz ukraiński mrożony-4.45
327Jogurt jagodowy Jogobella0.16
583Paróweczki śniadaniowe             (z olejem)5.11
839Śledź solony15.46
72Kapusta włoska-4.41
328Migdały0.16
584Potrawka z kurczaka5.13
840Wątroba wołowa16.24
73Kalarepa-4.41
329Sałatka pikantna z makreli0.16
585Bułka tarta5.17
841Wątroba wieprzowa16.92
74Mleko w proszku pełne-4.33
330Ciastka tortowe z owocami świeżymi0.16
586Zrazy wołowe zawijane ze słoniną5.19
842Otręby pszenne17.22
75Rzodkiewka-4.32
331Herbatniki z czekoladą0.16
587Fantazja5.24
843Ser, Salami pełnotłusty17.69
76Fasolka szparagowa-4.28
332Jogurt jagodowy Jogobella0.16
588Kotlety z jaj5.34
844Tuńczyk w oleju17.94
77Brokuły mrożone-4.27
333Migdały0.16
589Mielonka (Luncheon meat)5.40
845Ser, Trapistów pełnotłusty17.98
78Cukinia-4.25
334Sałatka pikantna z makreli0.16
590Babka biszkoptowa5.45
846Ser, Myśliwski pełnotłusty18.05
79Szparagi-4.20
335Ciastka tortowe z owocami świeżymi0.16
591Kiełbasa parówkowa5.48
847Ser, Edamski tłusty18.47
80Kapuśniak mrożony-4.20
336Zupa cytrynowa z ryżem0.17
592Ryż biały5.48
848Ser, Tylżycki pełnotłusty18.57
81Napoje, kawa parzona, espresso, przygotowywane w restauracji-4.17
337Zupa cytrynowa z ryżem0.17
593Herbatniki sezamowe5.48
849Ser, Cheddar pełnotłusty19.05
82Fasola szparagowa-4.16
338Ryż z jabłkami0.19
594Parówki z kurczaka5.55
850Ser, Gouda tłusty19.72
83Szpinak mrożony-4.11
339Ryż z jabłkami0.19
595Cielęcina w potrawce5.57
851Ser, Trapistów tłusty20.30
84Winogrona-4.10
340Maślanka brzoskwiniowa0.23
596Pizza mięsno-ziołowa5.58
852Ser, Myśliwski tłusty20.54
85Marchew mrożona-4.10
341Maślanka brzoskwiniowa0.23
597Salceson włoski5.64
853Sezam, nasiona20.63
86Mango-4.10
342Finea Mix, niskotłuszczowa0.24
598Płatki pszenne5.65
854Ser topiony, edamski21.95
87Papryka czerwona-4.03
343Kefir 2% tłuszczu0.24
599Makaron dwujajeczny z semoliny5.66
855Zarodki pszenne22.73
88Agrest-4.00
344Pierogi ruskie0.24
600Kiełbasa mortadela5.74
856Ser, Tylżycki tłusty23.40
89Seler korzeniowy-3.99
345Finea Mix, niskotłuszczowa0.24
601Gulasz wołowy5.78
857Dynia, pestki23.69
90Zupa jesienna mrożona-3.98
346Kefir 2% tłuszczu0.24
602Karp z wody (bez warzyw)5.82
858Żółtko jaja kurzego24.35
91Kapusta biała-3.94
347Pierogi ruskie0.24
603Makaron dwujajeczny5.84
859Ser, Parmezan28.79
92Włoszczyzna krojona w paski mrożona-3.93
348Skrobia kukurydziana0.25
604Pieczeń żuławska5.84
860Proszek jajeczny38.30
93Surówka z selerów, jabłek i marchwi-3.88
349Skrobia kukurydziana0.25
605Krew wieprzowa5.87
94Kapusta kwaszona-3.88
350Kasza jęczmienna na mleku0.28
606Salceson czarny5.87
95Mandarynki-3.84
351Zupa grzybowa zabielana0.28
607Musli z rodzynkami i orzechami5.97
96Sok z marchwi, jabłek i owoców tropikalnych-3.83
352Kasza jęczmienna na mleku0.28
608Musli z rodzynkami i orzechami Santafe5.97
97Cykoria-3.77
353Zupa grzybowa zabielana0.28
609Kotlet mielony z mięsa mieszanego5.98
98Śliwki-3.75
354Mleko zagęszczone niesłodzone0.29
610Bitki wołowe6.01
99Śliwki bez pestek mrożone-3.75
355Mleko zagęszczone niesłodzone0.29
611Flaki6.01
100Sok pomidorowy-3.74
356Kasza manna na mleku0.31
612Herbatniki6.04
101Czekolada deserowa-3.70
357Kasza manna na mleku0.31
613Kiełbasa kanapkowa z kurczaka6.07
102Mieszanka owocowa mrożona-3.67
358Piwo pełne 10-15%0.35
614Skórki kurze6.13
103Zupa zimowa mrożona-3.61
359Piwo pełne 10-15%0.35
615Wieprzowina klasa IV6.14
104Orzech kokosowy-3.61
360Coca Cola,0.36
616Klopsiki mielone z mięsa mieszanego6.17
105Gujawa-3.61
361Coca Cola,0.36
617Wątrobianka6.17
106Kopytka z masłem-3.56
362Mleko UHT 0,5% tłuszczu0.37
618Makaron czterojajeczny6.19
107Sałatka z czerwonej kapusty-3.56
363Mleko UHT 1,5% tłuszczu0.37
619Płatki jęczmienne6.20
108Czereśnie-3.51
364Kości, wywar0.37
620Szynkówka wieprzowa6.21
109Surówka z kapusty białej-3.51
365Makaron na mleku0.37
621Polędwica z indyka6.27
110Kopytka-3.48
366Mleko UHT 0,5% tłuszczu0.37
622Orzechy arachidowe6.28
111Nektarynka-3.47
367Mleko UHT 1,5% tłuszczu0.37
623Mąka pszenna, typ 18506.32
112Zupa włoska mrożona-3.41
368Kości, wywar0.37
624Śledź w sosie pomidorowym6.45
113Maliny-3.38
369Makaron na mleku0.37
625Orzechy włoskie6.47
114Maliny mrożone-3.38
370Masełko zakopiańskie0.38
626Truskawki w galaretce6.56
115Delicje szampańskie-3.31
371Orzechy laskowe0.38
627Chrupki kukurydziane6.56
116Surówka z papryki-3.31
372Masełko zakopiańskie0.38
628Kaczka, tuszka6.58
117Szczypiorek-3.30
373Orzechy laskowe0.38
629Polędwica w galarecie6.60
118Pomarańcza-3.29
374Mlemix zambrowski0.40
630Filety z dorsza smażone, panierowane6.63
119Sok wielowarzywny-3.28
375Mlemix zambrowski0.40
631Kiełbasa mazurska z indyka6.64
120Sok pomarańczowy-3.25
376Ryż na mleku0.41
632Pieczeń z kurczaka z pieczarkami6.66
121Fasolka szparagowa mrożona-3.24
377Ryż na mleku0.41
633Kasza jaglana6.68

źródło

Chętnie poznamy Twoje zdanie

      Dodaj Odpowiedź

      Baza wiedzy Awarena ALL
      Logo