Oszacowania obciążenia nerek kwasem
PH, równowaga kwasowo-zasadowa, równowaga kwasowo-zasadowa – jeden z najważniejszych wskaźników dla organizmu ludzkiego. Zawartość kwasu w żywności (wskaźnik kwasowo-zasadowy) jest wskaźnikiem składającym się ze stosunku składników, które tworzą kwas podczas trawienia.
Niektóre produkty tworzą więcej kwasu, inne mniej. W zależności od tego wskaźnika żywność i napoje można podzielić na kwasowe, zasadowe i neutralne. Jeśli w żywności jest więcej składników, które tworzą kwasy lub kwasy organiczne (tłuszcze, węglowodany), wówczas ładunek kwasu ma wartość dodatnią.
Jeśli w żywności jest więcej składników, które tworzą zasady (sole organiczne magnezu, wapnia, potasu, sodu), wówczas ładunek kwasu ma wartość ujemną. Im większa wartość dodatnia, tym większa kwasowość produktu i tym bardziej szkodliwy dla naszego organizmu.
Im większa wartość ujemna, tym niższa kwasowość, a produkt jest bardziej zasadowy.
Wszystkie te kwasy naturalnie wchodzą do płynów ustrojowych.
Jednak pomimo tego przez całe życie ciało utrzymuje wartości pH naszych płynów wewnętrznych w bardzo małym i zaskakująco stabilnym zakresie.
Aby nam się nie przydarzyło, czy jest nam gorąco, czy jest zimno, chory czy zdrowy, pełny lub głodny, co jemy i pijemy, w jakim stylu życia żyjemy, wskaźniki te są stabilne i zmieniają się bardzo nieznacznie. pH krwi tętniczej = 7,35–7,45; pH krwi żylnej = 7,26–7,36; pH limfy = 7,35-7,40; płyn międzykomórkowy pH = 7,26-7,38; pH płynu śródstawowego = 7,3.
Wszystkie procesy życiowe zachodzą przy tych wartościach i pod żadnym pozorem nie mogą i nie powinny odbiegać nawet o 10% od tego zakresu. Jest w tym zakresie, przy danym poziomie kwasowości hormony, enzymy działają w ciele, układ odpornościowy działa, zachodzą reakcje chemiczne, rozmnażają się i czują się dobrze dla naszego organizmu mikroorganizmów zaangażowanych w proces trawienia.
Więc jesteśmy umówieni i nic nie możemy zrobić. Ktoś właśnie nas zaplanował i wiele zależy od tego wskaźnika: ani więcej, ani mniej – nasze życie. Przy pH = 7,05 osoba przechodzi w stan przedomatyczny, przy pH = 7,00 występuje śpiączka, a przy pH = 6,80 – śmierć.
Jak widać, granice zakresu są bardzo małe, a nadmiar kwasowości (pH <7) w organizmie jest śmiertelny. Ten wskaźnik może zostać naruszony tylko z zewnątrz. Zgadza się, jedzenie jest winne. Im więcej kwaśnych produktów wchodzi, tym bardziej kwaśne staje się środowisko wewnętrzne organizmu, tym więcej sił i zasobów potrzebuje ciało do utrzymania kwasowości w jego ramach.
Nieustannie testujemy nasze ciało pod kątem wytrzymałości, oblewając je kwaśnymi produktami, co prowadzi do jego zakwaszenia. Niestety, prawie wszystkie produkty są kwaśne, a to, co jest przetwarzane i gotowane, jest wyraźnie kwaśne. Na podstawie analizy naukowcy opracowali tabele kwasowości produktów (dane pochodzą z American Journal of Clinical Nutrition. 2002; 76 (6): 1308–1316). Pytasz: „Jak to możliwe? Co, jak się okazuje, całe jedzenie szkodzi ciału? Jak w ogóle człowiek przetrwał? Jak to możliwe? I spróbujmy to rozgryźć. Wróćmy do naszych początków.
Bez względu na to, w co wierzysz: czy człowiek został stworzony przez Boga, czy też kiedyś zostaliśmy sprowadzeni na Ziemię przez kosmitów, czy też potomkowie małpy – człowiek został umieszczony w takich samych warunkach, jak inne żywe organizmy na naszej Planecie. Jego ciało, aby przetrwać w tych warunkach, zostało do tego maksymalnie przystosowane.
Potem nie było coli i piwa, była tylko czysta woda – człowiek pił wodę. Potem nie było supermarketów, starożytny człowiek przeszedł przez las i zjadł tylko to, co rośnie na drzewie lub na ziemi. Aby zdobyć własne mięso, trzeba było długo polować na mamuta. I dobrze, że raz w miesiącu to przeszło. Według antropologów dieta starożytnego człowieka składała się z 1/3 chudego mięsa dzikich zwierząt i 2/3 pokarmów roślinnych. Ponadto jedzenie było prawie surowe. Na całej Ziemi tylko osoba pije coś innego niż wodę i przetwarza jedzenie.
Przepraszam, początkowo nie przewidziano. Jak widać, człowiek został przystosowany specjalnie do życia w przewidzianych do tego warunkach. Wszystko, co mógł jeść: warzywa, warzywa, owoce, orzechy i korzenie mają niewielką kwasowość; wszystko, co mógł pić, to woda o neutralnym środowisku. A kwaśne potrawy (na przykład mięso) rzadko go dostają.
Dlatego mięso było korzystne jako źródło białka i innych niezbędnych substancji, a szkodę łatwo zneutralizował silny i odporny organizm. Dlatego jedzenie w tych trudnych warunkach miało charakter wyłącznie zasadowy.
Średnia zawartość kwasu w pożywieniu starożytnego człowieka wynosiła średnio minus 78.
Ciało łatwo utrzymywało równowagę kwasową w takich warunkach.
Mechanizm regulacji równowagi kwasowo-zasadowej przez organizm Jedna z głównych funkcji organizmu od czasów starożytnych, abyśmy mogli żyć stale, dzień i noc, aby zachować równowagę kwasowo-zasadową, równowagę kwasowo-zasadową.
Dam przykład. Myślę, że wielu z was słyszało takie wyrażenie: „Soda (Coca-Cola, Pepsi-Cola, lemoniada, to nie ma znaczenia) – są szkodliwe dla organizmu, ponieważ zmywają wapń”. Cóż, szkodliwe, tak szkodliwe – życie w ogóle jest szkodliwe! Nie będziesz bezpieczny od wszystkiego. Zgadłem, w jaki sposób twoje myśli? Tak mi się wydaje.
Czy nam się to podoba, czy nie, wszyscy myślimy tak samo.
Niemniej jednak, jeśli już zajęliśmy się tym tematem, zapytajmy: „A jak to jest? W jaki sposób soda spłukuje wapń? Dlaczego to jest szkodliwe? ” Wszystko jest bardzo proste. Odpowiedź na to pytanie wiąże się właśnie z procesem utrzymywania pH naszego ciała w ustalonym dla niego zakresie. Tak więc organizm ma w swoim arsenale cztery alkaliczne minerały, które zgodnie z prawami chemicznymi są w stanie zneutralizować kwas: wapń, potas, magnez i sód. Wszystko to należy gdzieś przechowywać, ale nie tylko tak, ale także wykonywać określone funkcje.
Wapń jest magazynowany w kościach, potas w sercu, a magnez w nerkach. Wapń, magnez, potas i sód należą do czterech największych „niezbędnych” minerałów. Ich brak jest niebezpieczny dla organizmu. Kiedy jemy coś kwaśnego, a ten kwas dostając się do krwi, próbuje zaburzyć równowagę, zakwasić nas, ciało natychmiast reaguje i wysyła do swojej dyspozycji pierwiastki alkaliczne, aby je stłumić. Po pierwsze, bierze to, co ma najwięcej – wapń, a wapń, jak wiadomo, znajduje się w kościach. Magnez działa w parze z wapniem, więc również podąża za nim. Pijemy kwaśną sodę, kwas dostaje się do krwioobiegu, mózg wydaje polecenie zneutralizowania nadmiaru kwasu, wydzielając wapń, wapń jest pobierany z kości i neutralizuje kwas, kryzys minął, kwas gaśnie, równowaga zostaje przywrócona.
Wapń jest „myty”. To wszystko. Teraz pozostaje tylko uzupełnienie zapasów wapnia w kościach. A ciało czeka na twoje podanie wapnia w celu uzupełnienia zapasów. Mechanizm jest wyjątkowy i prosty. Ale co tak naprawdę się dzieje? Nie lubimy jeść żywności alkalicznej: warzyw, owoców, ziół. Tak więc kwasowość spożywanej żywności jest większa i potrzeba więcej wapnia.
Lubimy mięso, frytki, ciastka, napoje gazowane, słodycze, piwo.
Gdzie jest wapń?
Nie ma w tym wapnia. Kwas jest dostarczany w sposób ciągły. Biedne ciało wysyła i wysyła nowe porcje wapnia, zabierając go z kości, a jego przybycie jest niewielkie. Nie lubimy mleka z twarogiem, ale ktoś nawet nie toleruje go. A jeśli pijemy mleko, to nie zawiera wystarczającej ilości wapnia, teraz to nie jest takie mleko. Tylko szklanka świeżego mleka krowiego zawiera tyle wapnia, ile potrzebuje organizm na dzień. Przetworzone mleko z torby musisz wypić wiadro
. Nierealne. Ciało zbliża się do granicy krytycznej, wapń i magnez nie mogą już być pobierane z kości, w przeciwnym razie zapadną się, ale kości już cierpią i chorują (osteoporoza). Nasze stawy, również pozbawione wapnia i magnezu, zaczynają chorować i rozpadać się. Ciało zwraca się do serca i pobiera z niego potas.
Serce rezygnuje z potasu i zaczyna boleć. Ciało zwraca się do nerek. Nerki rezygnują z zapasów minerałów (wszystko z przodu, wszystko, aby pokonać kwas), a także chorują. Są to melodramatyczne namiętności wrzące w naszym ciele.
A wszystko to wynika z równowagi kwasowo-zasadowej, którą nasz pracowity musi stale utrzymywać w ograniczonym zakresie, unikając niebezpiecznych odchyleń. Ale to tylko przykład, rzeczy są jeszcze gorsze: minerały te są również zawarte w innych narządach, biorą udział w ogromnej liczbie procesów zachodzących w naszym wnętrzu, więc gdy ich brakuje, sytuacja jest jeszcze bardziej tragiczna. Wszystko cierpi. Ponadto wapń nie jest wchłaniany bez magnezu. I pewnego dnia naukowcy odkryją, że nawet bez czegoś innego minerały te nie są wchłaniane.
Wszystko jest możliwe. Jest wystarczająco dużo problemów. Tak więc równowaga kwasowo-zasadowa jest przez nas stale zaburzana z jednego powodu – jest to jedzenie i picie. Nasze jedzenie, niestety, w przeważającej części jest kwaśne, to znaczy, jego pH jest niższe niż 7.
Ponadto, wszystko to nie zawiera w odpowiedniej ilości, jeśli w ogóle, alkalicznych minerałów i innych składników potrzebnych organizmowi, okazuje się błędne koło. Kwasy są coraz większe, a spożycie substancji niezbędnych dla organizmu, aby je stłumić, jest mniejsze. Zawartość kwasu w pożywieniu u starożytnych ludzi była ujemna (-78); we współczesnym człowieku stał się zbędny (+48). Palenie, stres, nadmierne spożywanie kawy, tłuszczów zwierzęcych, napojów słodkich i alkoholowych „peroksyduje” organizm. Kwaśne produkty metaboliczne są zatrzymywane w postaci soli w płynie międzykomórkowym i nie są całkowicie wydalane z tkanek, powodując rozwój dolegliwości.
Najbardziej zakwaszająca żywność
BIAŁKA ZWIERZĘCE. To wszystko produkty mleczne, a zwłaszcza ser, mięso, ryby, a zwłaszcza owoce morza. ZBOŻA.
Są to wszystkie zboża (z wyjątkiem gryki, prosa, komosy ryżowej, amarantusa i dzikiego ryżu) oraz produkty na ich bazie (chleb, makaron, wszelkie wypieki). Szczególnie silnymi środkami utleniającymi są produkty z białej mąki (biały chleb, chleb pita, pita, makaron, ciastka itp.)
SZYBKA ŻYWNOŚĆ. „Fast food” prowadzi w ilości nasyconych tłuszczów, prostych cukrów, soli, przypraw, a także zawiera wiele dodatków do żywności, konserwantów, barwników i aromatów, dlatego wyjątkowo zakwasza organizm i powoduje liczne patologie.
CUKIER Bardzo pożądane jest wykluczenie sacharozy z diety (w tym w ramach wyrobów cukierniczych), zastępując ją glukozą, fruktozą i miodem. Sacharoza jest jednym z najskuteczniejszych środków immunosupresyjnych. W naturze nie ma sacharozy. Występuje tylko w dwóch roślinach sztucznie hodowanych przez ludzi – w trzcinie cukrowej i burakach cukrowych. Cukier podnosi poziom glukozy we krwi. Spożywany w dużych ilościach doprowadzi do cukrzycy, otyłości, zakrzepicy naczyń i spowoduje próchnicę. Należy pamiętać, że ogromna ilość cukru znajduje się w napojach gazowanych – coli, lemoniadie itp. KAWAINA. Można go znaleźć w kawie, herbacie, w wielu napojach gazowanych i w czekoladzie. Ma działanie narkotyczne. W naturze kofeina jest naturalnym alkaloidem, który niektóre rośliny muszą chronić przed szkodnikami. Osoba może spożywać kofeinę bez poważnego uszczerbku na zdrowiu. Jednak nazwanie kofeiny nieszkodliwym dla naszego ciała byłoby wielką przesadą. Kawa jest jednym z najsilniejszych zakwaszaczy organizmu. ALKOHOL. „Z każdym łykiem alkoholu człowiek niszczy mózg, zabijając tysiące komórek”. Nie jest tajemnicą, że alkohol jest niezwykle szkodliwy dla wszystkich układów organizmu. Usuwa wodę, zakwasza, zatruwa wszystkie tkanki ciała, pozbawiając siły i komórek mózgowych.
Odzyskiwanie równowagi
Aby przywrócić zdrowie organizmu, konieczne jest wykluczenie z diety wszystkich zakwaszających pokarmów i preferowanie surowych warzyw i owoców. Bohaterami w alkalizujących komórkach są: woda z sodą, woda z cytryną lub limonką, warzywa i zielone warzywa (ogórki, seler, brokuły, cukinia, cukinia, szparagi, bok choy, jarmuż, witgrass), melony (arbuz, melon, dynia), a także surowe buraki i marchewki. Figi, morele, awokado są również jednymi z najzdrowszych owoców.
Jak codziennie utrzymywać równowagę kwasowo-zasadową?
- Pij co najmniej 2 litry czystej wody i napary ziołowe codziennie przez 45 minut;
- po ćwiczeniach wykonuj ćwiczenia fizyczne (jeśli to możliwe)
- bicze (zimne – gorące – zimne) lub pływaj w wodzie (zimna temperatura alkalizuje, a wysoka temperatura zakwasza)
- daj skórze powiew świeżego powietrza (im więcej, tym lepiej)
- w celu monitorowania codziennej pracy (wypróżnienia) jelita i wydalania moczu w celu przestrzegania zasad odżywiania, które zapewnią nam równowagę w metabolizmie:
- – nie przejadaj się
- – monitoruj zgodność żywności
- – wyklucz wszystkie szkodliwe i nienaturalne z żywności: tytoń, alkohol, wyrafinowane produkty przemysłowe, leki i wszelkie używki podczas jedzenia płatków zbożowych – moczyć przed gotowaniem przez 30 minut, przy użyciu roślin strączkowych (suszona fasola jest produktem wysoce zakwaszającym)
– w nocy, ale z najlepszych ziaren i ziarna kiełkować, a ich właściwości są odwrócone i dalej ujawnione każdy początek rano z szklanką świeżo wyciśniętego soku warzywnego, a następnie zjeść porcję owoców lub czynią se e smoothies: od 4:00 rano do południa w organizmie są bardzo intensywne procesy oczyszczania, organizm usuwa nadmiar kwasów i świeże owoce przyspieszają ten proces zjedz na lunch dużą sałatkę warzywną z zielenią i surowymi warzywami, woląc buraki, marchewkę i kapustę, aby zorganizować 1-2 dni w tygodniu na czczo, podczas których są tylko warzywa i owoce lub pić tylko soki 1 dzień w tygodniu.
Jak określić kwasowość organizmu?
Trudno nam samodzielnie określić kwasowość krwi lub limfy. Ale określenie kwasowości moczu i śliny jest dość realistyczne. W zależności od zużytych produktów płyny te zmieniają się natychmiast. Możesz sprawdzić kwasowość za pomocą papierków lakmusowych. Jeśli pH moczu wynosi między 6,0 – 6,4 rano i 6,4 – 7,0 wieczorem, twoje ciało działa normalnie. Wskaźniki te mogą również służyć do określania, jak dobrze organizm wchłania wapń, sód, potas i magnez.
Jeśli wszystko jest w porządku, to jest wystarczająca ilość minerałów, aby wyregulować poziom kwasowości w ciele. Teraz ślina. Jeśli poziom pH śliny wynosi między 6,4 – 6,8 w ciągu dnia – oznacza to również zdrowie twojego ciała. Pamiętaj jednak, że pomiary pH śliny, aby uzyskać dokładniejszy wynik, są konieczne przez 10 dni, co godzinę. Tylko w ten sposób najdokładniej określisz równowagę kwasowo-zasadową. A co najlepsze, pij czystą wodę i nie choruj. źródło
PRAL diety zachodniej (niezdrowej diety bogatej w fast food i wysoko przetworzone produkty) jest wysoki i wynosi około 50 – 70 mEq/d5. Jednak przeciętna dieta wszystkożercy ma znacznie niższy PRAL – około 20 mEq/q5. PRAL diety wegetariańskiej oscyluje koło 0 mEq/d, a wegańskiej jest zazwyczaj umiarkowanie zasadotwórczy5.
Obliczenie wskaźnika PRAL = P × 0,0366 + PRO × 0,4888 – [K × 0,0205 + Ca × 0,0125 + Mg × 0,0263]
Gdy jednostkami dla PRAL są mEq / d, a P oznacza fosfor w mg / d, Pro to białko wg / d, K to potas w mg / d, Ca to wapń w mg / d, a Mg to magnez w mg / d (Remer i Manz, 1995 ).
Kwas netto lub obciążenie zasadowe z diety to potencjalne obciążenie kwasem nerkowym (PRAL). mEq to jednostka miary używana do kwantyfikacji tego obciążenia.
- Wynik 0 reprezentuje obciążenie neutralne.
- Wynik dodatni jest bardziej kwaśny.
- Wynik ujemny jest bardziej zasadowy.
Diety przedindustrializowane ( przed uprzemysłowieniem gospodarek )miały około -88 mEq / l (a więc bardziej alkaliczne). Współczesna dieta wynosi około +47 mEq / L (a więc bardziej kwasotwórczych). źródłoObliczanie twojego wyniku PRAL
Expand
Jeśli lubisz małą matematykę podczas posiłków, może być interesujące obliczenie wyniku PRAL dla twojej diety. Aby obliczyć PRAL dla każdego posiłku, po prostu wykonaj następujące czynności:
- Zanotuj ilość (w gramach) każdego jedzenia, które jesz w posiłku.
- Pomnóż wynik PRAL dla danego rodzaju żywności przez ilość żywności (pamiętaj o przeliczeniu gramów na 100 gramów przez podzielenie przez 100).
Próbka:
¾ szklanki (170 g) kapusty
¾ szklanki (180 g) soczewicy
Porcja (100 g) owoców
PRAL:
Brokuły: 1,7 x -2,8 mEq / 100 g = -4,76 mEq (-2,8 to PRAL na 100 g warzyw)
Soczewica: 1,8 x 2,6 mEq / 100 g = 4,68 mEq (2,6 to PRAL na 100 g rośliny strączkowe)
Owoce: 1 x -3,1 mEq / 100 g = -3,1 mEq (-3,1 to PRAL na 100 g owoców)
Net PRAL: -4,76 + 4,68 + -3,1 = -3,18 mEq (alkaliczność netto)
Jeśli nie masz ochoty robić całej tej matematyki, pamiętaj tylko o jednej prostej zasadzie pomagającej zrównoważyć dietę: jedz owoce i warzywa!
Kalkulator do obliczenia wskaźnika PRAL
Pobranie kalkulatora do obliczenia PRAL w Excelu
Potencjalne obciążenie kwasem nerkowym (PRAL) i produkcja kwasu endogennego netto (NEAP) w epoce paleolitu i obecnie
Aby posiłek nie miał właściwości zakwaszających, konieczne jest stosowanie produktów, które równoważą się z ujemnym i dodatnim PRAL, ale lepiej, jeśli bilans jest ujemny.
Wg nas dieta idealna oraz każdy posiłek powien mieć wskaźnik PRAL w przedziale od 0 do – 35
Zależność między pH moczu a PRAL lub innymi zmiennymi pokazano w tabeli 2 . PH moczu było ujemnie skorelowane z kreatyniną ( r = –0,18, p = 0,016), kwasem moczowym ( r = –0,16, p = 0,041), ocena PRAL ( r = –0,24, p = 0,002). Ponadto pH moczu było dodatnio skorelowane z przyjmowaniem owoców i warzyw ( r = 0,15, p = 0,045).
Zależność między pH moczu a potencjalnym wynikiem obciążenia kwasem nerkowym lub innymi zmiennymi
r | p | |
---|---|---|
Wiek | −0,01 | 0,877 |
BMI | −0,02 | 0,825 |
Hemoglobina a1c | −0.08 | 0,325 |
Kreatynina | −0,18 | 0,016 |
Wydalanie albuminy z moczem | −0.14 | 0,067 |
Kwas moczowy | −0.16 | 0,041 |
Logarytm trójglicerydów | −0.11 | 0,146 |
Całkowite spożycie energii | 0,03 | 0,684 |
Spożycie węglowodanów | 0,07 | 0,386 |
Spożycie białka | 0,02 | 0,789 |
Spożycie tłuszczu | −0,05 | 0,533 |
Spożycie owoców i warzyw | 0,15 | 0,045 |
Potencjalne obciążenie kwasem nerkowym | −0,24 | 0,002 |
Związek między pH moczu a potencjalnym wynikiem obciążenia kwasem nerkowym lub innymi zmiennymi zbadano za pomocą współczynnika korelacji rang Spearmana.
Pozycja | Nazwa produktu | Wskaźnik PRAL (mEq/100 g produktu) | |
---|---|---|---|
122 | Zupa z fasoli szparagowej | -3.24 | |
378 | Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu | 0.42 | |
634 | Kiełbasa domowa | 6.71 | |
123 | Surówka z marchwi | -3.21 | |
379 | Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu | 0.42 | |
635 | Pieczeń rzymska | 6.72 | |
124 | Surówka z kapusty kwaszonej | -3.17 | |
380 | Mleko spożywcze 0,5 % tłuszczu | 0.46 | |
636 | Baleron gotowany | 6.72 | |
125 | Brzoskwinia | -3.15 | |
381 | Mleko spożywcze 0,5 % tłuszczu | 0.46 | |
637 | Naleśniki z serem | 6.76 | |
126 | Surówka wielowarzywna z jogurtem naturalnym | -3.14 | |
382 | Masło śmietankowe | 0.49 | |
638 | Serek typu “Fromage” z czosnkiem | 6.85 | |
127 | Barszcz ukraiński I | -3.12 | |
383 | Kluski lane na mleku | 0.49 | |
639 | Pasztet pieczony | 6.85 | |
128 | Por | -3.12 | |
384 | Masło śmietankowe | 0.49 | |
640 | Szynka kanapkowa | 6.87 | |
129 | Czekolada mleczna | -3.12 | |
385 | Kluski lane na mleku | 0.49 | |
641 | Morszczuk świeży | 6.88 | |
130 | Surówka z selerów | -3.07 | |
386 | Deser ryżowy jabłkowy | 0.51 | |
642 | Pieczeń wołowa duszona | 6.89 | |
131 | Bukiet z jarzyn wiosennych mrożony | -3.05 | |
387 | Deser ryżowy jabłkowy | 0.51 | |
643 | Gęś, tuszka | 6.90 | |
132 | Marchewka z groszkiem | -2.98 | |
388 | Krem z zielonego groszku | 0.55 | |
644 | Mąka pszenna, typ 2000 | 6.91 | |
133 | Sok marchwiowo-jabłkowy | -2.96 | |
389 | Krem z zielonego groszku | 0.55 | |
645 | Ziarno pszenicy | 6.91 | |
134 | Sok ananasowy | -2.93 | |
390 | Deser ryżowy waniliowy | 0.60 | |
646 | Kiełbaski bawarskie | 6.93 | |
135 | Marchew z groszkiem mrożona | -2.93 | |
391 | Deser ryżowy waniliowy | 0.60 | |
647 | Kiełbasa mortadela z indyka | 6.94 | |
136 | Bukiet z jarzyn z ryżem mrożony | -2.91 | |
392 | Zupa grochowa | 0.69 | |
648 | Szynka z indyka | 7.00 | |
137 | Knedle ze śliwkami | -2.87 | |
393 | Zupa grochowa | 0.69 | |
649 | Wędzonka wołowa gotowana | 7.00 | |
138 | Marchewka z groszkiem II | -2.80 | |
394 | Maślanka straciatella | 0.70 | |
650 | Kiełbasa szynkowa z indyka | 7.02 | |
139 | Sok marchwiowo-jabłkowo-pomarańczowy | -2.77 | |
395 | Maślanka straciatella | 0.70 | |
651 | Halibut biały, świeży | 7.05 | |
140 | Kalafior | -2.74 | |
396 | Zupa neapolitańska | 0.75 | |
652 | Wieprzowina pieczona | 7.13 | |
141 | Rabarbar | -2.74 | |
397 | Zupa neapolitańska | 0.75 | |
653 | Wieprzowina, żeberka | 7.16 | |
142 | Papryka zielona | -2.70 | |
398 | Płatki owsiane na mleku | 0.77 | |
654 | Pulpety z mięsa mieszanego | 7.22 | |
143 | Sok marchwiowo-pomarańczowy | -2.69 | |
399 | Baton Twix | 0.77 | |
655 | Dorsz świeży | 7.24 | |
144 | Surówka z owoców | -2.67 | |
400 | Płatki owsiane na mleku | 0.77 | |
656 | Serek typu “Fromage” naturalny | 7.24 | |
145 | Zupa kalafiorowa mrożona | -2.60 | |
401 | Baton Twix | 0.77 | |
657 | Szynkówka wołowa | 7.32 | |
146 | Kawa, napar bez cukru | -2.57 | |
402 | Mleko kozie | 0.83 | |
658 | Szynka wiejska | 7.32 | |
147 | Zupa ziemniaczana | -2.47 | |
403 | Mleko kozie | 0.83 | |
659 | Solinki, paluszki | 7.33 | |
148 | Sałata zielona z pomidorem, ogórkiem i olejem | -2.46 | |
404 | Lody waniliowe | 0.89 | |
660 | Mięso z podudzia indyka ze skórą | 7.34 | |
149 | Jabłko | -2.42 | |
405 | Pierogi z truskawkami | 0.89 | |
661 | Wieprzowina, łopatka | 7.39 | |
150 | Wiśnie | -2.37 | |
406 | Lody waniliowe | 0.89 | |
662 | Wieprzowina, karkówka | 7.41 | |
151 | Wiśnie bez pestkek mrożone | -2.37 | |
407 | Pierogi z truskawkami | 0.89 | |
663 | Medaliony z indyka | 7.42 | |
152 | Sałatka jarzynowa | -2.37 | |
408 | Pieczarka uprawna, świeża | 0.90 | |
664 | Baranina, łopatka | 7.44 | |
153 | Zupa jarzynowa ze śmietaną | -2.33 | |
409 | Borowik mrożony | 0.90 | |
665 | Serek twarogowy homogenizowany pełnotłusty | 7.44 | |
154 | Poziomki | -2.32 | |
410 | Podgrzybek suszony | 0.90 | |
666 | Klopsiki cielęce mielone | 7.44 | |
155 | Sok jabłkowy | -2.29 | |
411 | Pieczarka uprawna, świeża | 0.90 | |
667 | Kiełbasa lubuska | 7.44 | |
156 | Surówka z ogórków i pomidorów | -2.28 | |
412 | Borowik mrożony | 0.90 | |
668 | Mięso z piersi indyka ze skórą | 7.49 | |
157 | Surówka z porów z jabłkami | -2.25 | |
413 | Podgrzybek suszony | 0.90 | |
669 | Flądra świeża | 7.54 | |
158 | Bliny ziemniaczane | -2.25 | |
414 | Ciastka francuskie ze śliwkami | 0.91 | |
670 | Wołowina, rozbratel | 7.54 | |
159 | Arbuz | -2.23 | |
415 | Jabłka w kruchym cieście | 0.91 | |
671 | Pierogi z serem I | 7.55 | |
160 | Dżem morelowy niskosłodzony | -2.22 | |
416 | Ciastka francuskie ze śliwkami | 0.91 | |
672 | Pasztet z ryb wędzonych | 7.56 | |
161 | Zupa szpinakowa z ziemniakami | -2.22 | |
417 | Jabłka w kruchym cieście | 0.91 | |
673 | Baton szynkowy z indyka | 7.58 | |
162 | Ananas, plastry w syropie | -2.22 | |
418 | Kisiel waniliowy | 0.94 | |
674 | Mięso z podudzia indyka bez skóry | 7.60 | |
163 | Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem | -2.19 | |
419 | Kisiel waniliowy | 0.94 | |
675 | Mięso z piersi indyka bez skóry | 7.62 | |
164 | Naleśniki z kapustą | -2.18 | |
420 | Herbatniki “Corso” | 0.96 | |
676 | Deser twarogowy termizowany truskawkowy | 7.65 | |
165 | Cytryna | -2.17 | |
421 | Papryka czerwona konserwowa | 0.96 | |
677 | Sola świeża | 7.65 | |
166 | Kapusta pekińska | -2.17 | |
422 | Herbatniki “Corso” | 0.96 | |
678 | Mięso ze skrzydeł indyka ze skórą | 7.68 | |
167 | Truskawki | -2.12 | |
423 | Papryka czerwona konserwowa | 0.96 | |
679 | Skrzydło indyka | 7.68 | |
168 | Truskawki mrożone | -2.12 | |
424 | Filety z dorsza po grecku | 1.01 | |
680 | Szynka wieprzowa gotowana | 7.68 | |
169 | Omlet biszkoptowy ze szpinakiem | -2.11 | |
425 | Filety z dorsza po grecku | 1.01 | |
681 | Kurczęta pieczone | 7.72 | |
170 | Sałatka jarzynowa z kukurydzą mrożona | -2.09 | |
426 | Herbatniki z nadzieniem czekoladowym | 1.04 | |
682 | Wieprzowina klasa III | 7.76 | |
171 | Kalafior mrożony | -2.08 | |
427 | Herbatniki z nadzieniem czekoladowym | 1.04 | |
683 | Kiełbasa podwawelska | 7.78 | |
172 | Surówka z owoców i warzyw | -2.03 | |
428 | Pieczarki smażone | 1.08 | |
684 | Leniwe pierogi z sera i ziemniaków | 7.78 | |
173 | Dżem z kiwi niskosłodzony | -2.00 | |
429 | Pieczarki smażone | 1.08 | |
685 | Kiełbasa szynkowa z kurczaka | 7.81 | |
174 | Gruszka | -1.99 | |
430 | Maślanka owocowa | 1.17 | |
686 | Gładzica-płastuga świeża | 7.81 | |
175 | Barszcz ukraiński | -1.99 | |
431 | Maślanka owocowa | 1.17 | |
687 | Jajecznica | 7.82 | |
176 | Sok cytrynowy | -1.96 | |
432 | Drożdże piekarskie, prasowane | 1.19 | |
688 | Jaja gotowane | 7.82 | |
177 | Ogórek kwaszony | -1.94 | |
433 | Drożdże piekarskie, prasowane | 1.19 | |
689 | Kasza gryczana | 7.86 | |
178 | Fasola cięta, konserwowa bez zalewy | -1.93 | |
434 | Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami | 1.25 | |
690 | Jaja sadzone | 7.88 | |
179 | Sok grejpfrutowy | -1.92 | |
435 | Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami | 1.25 | |
691 | Pierogi z serem II | 7.92 | |
180 | Sok marchwiowo-brzoskwiniowy | -1.90 | |
436 | Sałatka z groszku zielonego | 1.27 | |
692 | Kura, tuszka | 7.98 | |
181 | Sałata | -1.90 | |
437 | Kasza perłowa na sypko z masłem roślinnym | 1.30 | |
693 | Pasta z jaj i ryby wędzonej | 7.99 | |
182 | Jabłko pieczone | -1.89 | |
438 | Kasza perłowa na sypko ze smalcem | 1.30 | |
694 | Baranina, udziec | 7.99 | |
183 | Dżem z czarnych porzeczek niskosłodzony | -1.88 | |
439 | Kurczak gotowany w jarzynach | 1.30 | |
695 | Kiszka krwista | 8.01 | |
184 | Dżem śliwkowy wysokosłodzony | -1.88 | |
440 | Musztarda | 1.34 | |
696 | Wołowina klasa IV | 8.04 | |
185 | Zupa ziemniaczana ze śmietaną | -1.87 | |
441 | Chleb żytni jasny | 1.39 | |
697 | Wieprzowina klasa II | 8.05 | |
186 | Cebula | -1.87 | |
442 | Chleb żytni jasny mleczny | 1.41 | |
698 | Królik, tuszka | 8.05 | |
187 | Czekolada mleczna z orzechami laskowymi | -1.87 | |
443 | Chleb mieszany z soją | 1.42 | |
699 | Mięso z udźca indyka ze skórą | 8.09 | |
188 | Dżem z czarnych porzeczek wysokosłodzony | -1.86 | |
444 | Słonina | 1.43 | |
700 | Baton z kurczaka | 8.11 | |
189 | Zupa jarzynowa | -1.84 | |
445 | Chleb żytni starogardzki | 1.44 | |
701 | Boeuf Strogonow | 8.11 | |
190 | Ogórek | -1.83 | |
446 | Groszek zielony, konserwowy bez zalewy | 1.46 | |
702 | Pasztet z kurczaka pieczony | 8.13 | |
191 | Dżem śliwkowy niskosłodzony | -1.83 | |
447 | Skrobia ziemniaczana | 1.47 | |
703 | Pstrąg strumieniowy, świeży | 8.14 | |
192 | Dżem ananasowy niskosłodzony | -1.83 | |
448 | Majonez domowy z olejem rzepakowym | 1.53 | |
704 | Mięso ze skrzydeł indyka bez skóry | 8.17 | |
193 | Sok marchwiowy | -1.80 | |
449 | Majonez domowy z olejem słonecznikowym | 1.53 | |
705 | Pieczeń cielęca duszona | 8.18 | |
194 | Surówka z cykorii i jabłek | -1.76 | |
450 | Chleb żytni pytlowy | 1.54 | |
706 | Sernik wiedeński z polewą kakaową | 8.19 | |
195 | Serwatka płynna | -1.75 | |
451 | Rolada z masą makową | 1.62 | |
707 | Karp świeży | 8.21 | |
196 | Kalafior z wody | -1.66 | |
452 | Makaron | 1.64 | |
708 | Szynka z udźca kurczaka | 8.24 | |
197 | Krupnik z kaszy jęczmiennej I | -1.62 | |
453 | Sałatka z dorsza | 1.69 | |
709 | Pasztet z mięsa mieszanego | 8.27 | |
198 | Krupnik z ryżu | -1.57 | |
454 | Herbatniki kokosowe | 1.70 | |
710 | Serek twarogowy ziarnisty | 8.28 | |
199 | Zupa kalafiorowa I | -1.54 | |
455 | Bułeczki drożdżowe z jabłkami | 1.73 | |
711 | Cielęcina, łopatka | 8.29 | |
200 | Brzoskwinia w syropie | -1.52 | |
456 | Ryż na sypko ze smalcem | 1.74 | |
712 | Pieczeń z kurczaka z serem żółtym | 8.29 | |
201 | Dżem brzoskwiniowy niskosłodzony | -1.49 | |
457 | Makaron z masłem | 1.75 | |
713 | Wieprzowina gotowana | 8.40 | |
202 | Krupnik z kaszy gryczanej | -1.48 | |
458 | Pieczywo półfrancuskie z dżemem | 1.76 | |
714 | Mięso z udźca indyka bez skóry | 8.43 | |
203 | Czekolada biała | -1.46 | |
459 | Chleb żytni wileński | 1.78 | |
715 | Mięso z ud kurczaka ze skórą | 8.47 | |
204 | Sałata zielona z olejem | -1.45 | |
460 | Śledź w śmietanie | 1.85 | |
716 | Noga (udo) kurczaka | 8.47 | |
205 | Ogórki, mizeria mrożone | -1.44 | |
461 | Chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem | 1.86 | |
717 | Pstrąg tęczowy, świeży | 8.48 | |
206 | Napój mleczny serwatkowo-śmietankowy | -1.43 | |
462 | Baton Snickers | 1.94 | |
718 | Befsztyk bity wiejski | 8.49 | |
207 | Makaron zapiekany z kapustą słodką | -1.41 | |
463 | Ryż na sypko z masłem roślinnym | 1.97 | |
719 | Kiełbasa zwyczajna | 8.50 | |
208 | Zupa z zielonego groszku | -1.40 | |
464 | Mąka żytnia, typ 580 | 2.01 | |
720 | Kiełbasa śląska | 8.54 | |
209 | Kukurydza, kolby | -1.40 | |
465 | Chleb żytni razowy wytrawny | 2.06 | |
721 | Ozory w galarecie | 8.55 | |
210 | Kapuśniak ze słodkiej kapusty | -1.32 | |
466 | Mąka żytnia, typ 720 | 2.06 | |
722 | Szynka delikatesowa z kurczaka | 8.56 | |
211 | Sałata zielona ze śmietaną | -1.31 | |
467 | Chleb żytni razowy litewski | 2.07 | |
723 | Dorsz z rusztu | 8.62 | |
212 | Zupa ogórkowa | -1.30 | |
468 | Chleb staropolski | 2.08 | |
724 | Polędwica wołowa pieczona | 8.71 | |
213 | Bób | -1.30 | |
469 | Chleb żytni pełnoziarnisty | 2.17 | |
725 | Wieprzowina, szynka surowa | 8.76 | |
214 | Jogurt bananowy 1,5% tłuszczu | -1.30 | |
470 | Chleb zwykły | 2.19 | |
726 | Sernik z rodzynkami | 8.80 | |
215 | Oliwki zielone marynowane | -1.21 | |
471 | Chleb żytni razowy na miodzie | 2.26 | |
727 | Kiszka pasztetowa | 8.83 | |
216 | Sok z czarnej porzeczki | -1.20 | |
472 | Chleb żytni sitkowy | 2.30 | |
728 | Mięso z ud kurczaka bez skóry | 8.88 | |
217 | Kisiel porzeczkowy | -1.20 | |
473 | Markizy | 2.34 | |
729 | Makrela świeża | 8.94 | |
218 | Zupa selerowa | -1.18 | |
474 | Chleb mleczny | 2.35 | |
730 | Wołowina, polędwica | 8.94 | |
219 | Zupa pomidorowa | -1.17 | |
475 | Białko jaja kurzego | 2.37 | |
731 | Wołowina klasa I ścięgnista | 8.98 | |
220 | Musli z owocami suszonymi | -1.16 | |
476 | Groch, nasiona suche | 2.38 | |
732 | Kurczak, tuszka | 8.98 | |
221 | Zupa pomidorowa zabielana I | -1.15 | |
477 | Herbatniki kakaowe | 2.40 | |
733 | Wołowina klasa II | 8.99 | |
222 | Dżem wiśniowy wysokosłodzony | -1.14 | |
478 | Pumpernikiel | 2.41 | |
734 | Sandacz świeży | 9.02 | |
223 | Krupnik z kaszy jęczmiennej | -1.12 | |
479 | Chleb nałęczowski | 2.43 | |
735 | Sernik bez ciasta | 9.03 | |
224 | Czekolada śmietankowa z orzechami laskowymi | -1.11 | |
480 | Chleb praski | 2.43 | |
736 | Kotlet mielony z kury | 9.03 | |
225 | Dżem wiśniowy niskosłodzony | -1.08 | |
481 | Risotto z mięsem i warzywami | 2.43 | |
737 | Sezamki | 9.06 | |
226 | Szparagi konserwowe | -1.08 | |
482 | Chleb żytni razowy | 2.44 | |
738 | Ozór wieprzowy | 9.08 | |
227 | Dżem truskawkowy wysokosłodzony | -1.05 | |
483 | Chleb zakopiański | 2.45 | |
739 | Polędwica luksusowa | 9.17 | |
228 | Dżem truskawkowy niskosłodzony | -1.03 | |
484 | Płatki kukurydziane | 2.50 | |
740 | Polędwica sopocka | 9.17 | |
229 | Papryka nadziewana mięsem i ryżem | -1.02 | |
485 | Płatki kukurydziane wzbogacane | 2.50 | |
741 | Sernik krakowski | 9.19 | |
230 | Dżem pomarańczowy niskosłodzony | -1.00 | |
486 | Chleb baltonowski | 2.52 | |
742 | Wołowina, pieczeń | 9.23 | |
231 | Jogurt morelowy 1,5% tłuszczu | -0.93 | |
487 | Paprykarz “Szczeciński” | 2.53 | |
743 | Kiełbasa delikatesowa z kurczaka | 9.27 | |
232 | Mak niebieski | -0.93 | |
488 | Soczewica, kiełki | 2.56 | |
744 | Wołowina, szponder | 9.28 | |
233 | Kukurydza konserwowa | -0.93 | |
489 | Pierniki beskidzkie | 2.56 | |
745 | Okoń świeży | 9.29 | |
234 | Napoje, kawa parzona, przygotowywana na wodzie kranowej | -0.93 | |
490 | Tort ananasowy | 2.56 | |
746 | Wieprzowina, golonka ze skórą | 9.32 | |
235 | Kompot z jabłek | -0.91 | |
491 | Ciasto kruche podstawowe | 2.59 | |
747 | Kiełbasa jałowcowa z kurczaka | 9.32 | |
236 | Jogurt bananowy Jogobella | -0.83 | |
492 | Chleb wiejski | 2.59 | |
748 | Kiełbasa żywiecka | 9.36 | |
237 | Danone Actimel | -0.82 | |
493 | Kluski lane | 2.63 | |
749 | Kotlet schabowy panierowany | 9.38 | |
238 | Napój mleczny z truskawkami | -0.82 | |
494 | Chleb wielkopolski | 2.64 | |
750 | Kiełbasa toruńska | 9.50 | |
239 | Gruszki w sosie waniliowym | -0.80 | |
495 | Kluski kładzione | 2.66 | |
751 | Żołądek kurczaka | 9.52 | |
240 | Czosnek | -0.79 | |
496 | Ciasto naleśnikowe bez piany | 2.68 | |
752 | Wołowina, rostbef | 9.54 | |
241 | Bukiet z jarzyn z makaronem mrożony | -0.77 | |
497 | Ciastka “Napoleonki” | 2.75 | |
753 | Salami popularne | 9.60 | |
242 | Napoje gazowane o smaku owocowym | -0.77 | |
498 | Dorsz w jarzynach | 2.78 | |
754 | Indyk, tuszka | 9.61 | |
243 | Zupa z porów z makaronem | -0.70 | |
499 | Soczewica czerwona, nasiona suche | 2.79 | |
755 | Szczupak świeży | 9.63 | |
244 | Herbatniki z nadzieniem owocowym | -0.69 | |
500 | Płatki żytnie | 2.80 | |
756 | Polędwica z piersi kurczaka | 9.65 | |
245 | Zupa owocowa z jabłek | -0.69 | |
501 | Ptysie z bitą śmietaną | 2.80 | |
757 | Szynka wołowa gotowana | 9.66 | |
246 | Zupa selerowa z grzankami | -0.67 | |
502 | Kasza gryczana na sypko z masłem roślinnym | 2.81 | |
758 | Kurczak faszerowany (pieczony) | 9.71 | |
247 | Groszek zielony | -0.66 | |
503 | Chleb mazowiecki | 2.81 | |
759 | Wieprzowina klasa I | 9.73 | |
248 | Czarne jagody | -0.64 | |
504 | Kasza gryczana na sypko ze smalcem | 2.88 | |
760 | Deser twarogowy termizowany kakaowy | 9.73 | |
249 | Czarne jagody mrożone | -0.64 | |
505 | Ryż preparowany | 2.91 | |
761 | Kotlety z kurczaka smażone saute | 9.81 | |
250 | Kompot z wiśni | -0.61 | |
506 | Mleko owcze | 2.95 | |
762 | Płatki owsiane | 9.84 | |
251 | Zupa fasolowa | -0.56 | |
507 | Chleb mieszany słonecznikowy | 2.98 | |
763 | Salami mini | 9.87 | |
252 | Karmelki nadziewane | -0.55 | |
508 | Bułki sojowe | 3.01 | |
764 | Konina, mięso bez kości | 9.87 | |
253 | Olej sezamowy | -0.55 | |
509 | Ciastka “Karpatki” | 3.06 | |
765 | Konina, mięso z kością | 9.87 | |
254 | Mus jabłkowy | -0.54 | |
510 | Pieczywo tostowe | 3.08 | |
766 | Salami luksusowe | 9.90 | |
255 | Jogurt wiśniowy 1,5% tłuszczu | -0.52 | |
511 | Mąka żytnia, typ 1400 | 3.09 | |
767 | Kotlety z kurczaka smażone panierowane | 9.92 | |
256 | Barszcz z boćwiną | -0.50 | |
512 | Strucle wrocławskie | 3.13 | |
768 | Stek wieprzowy | 9.94 | |
1 | Morele suszone | -30.54 | |
257 | Jogurt truskawkowy 1,5% tłuszczu | -0.49 | |
513 | Mąka żytnia, typ 1850 | 3.14 | |
769 | Szynka z piersi kurczaka | 9.95 | |
2 | Banany suszone | -30.23 | |
258 | Miód pszczeli | -0.42 | |
514 | Chałki zdobne | 3.16 | |
770 | Rolada wieprzowa | 9.95 | |
3 | Koncentrat pomidorowy 30% | -19.07 | |
259 | Soja, kiełki | -0.42 | |
515 | Chleb poleski | 3.16 | |
771 | Jaja kurze całe | 9.96 | |
4 | Figi suszone | -18.09 | |
260 | Lemoniada | -0.41 | |
516 | Chleb pszenny | 3.17 | |
772 | Cielęcina, udziec | 9.96 | |
5 | Śliwki suszone z pestką | -13.67 | |
261 | Mleko zagęszczone słodzone | -0.40 | |
517 | Surówka z rzodkiewki | 3.22 | |
773 | Wieprzowina, schab surowy z kością | 9.96 | |
6 | Rodzynki suszone | -13.65 | |
262 | Lody mleczno-owocowe | -0.40 | |
518 | Bułki wrocławskie | 3.24 | |
774 | Cielęcina, sznyclówka | 9.98 | |
7 | Daktyle suszone | -13.64 | |
263 | Groszek zielony z masłem | -0.33 | |
519 | Jagodzianki | 3.24 | |
775 | Śledź w oleju | 10.00 | |
8 | Pietruszka, liście | -13.63 | |
264 | Jogurt jagodowy 1,5% tłuszczu | -0.31 | |
520 | Eklery z bitą śmietaną | 3.27 | |
776 | Kiełbasa rzeszowska | 10.03 | |
9 | Jabłka suszone | -11.92 | |
265 | Maślanka spożywcza naturalna 0,5 % tłuszczu | -0.29 | |
521 | Pierogi z mięsem I | 3.28 | |
777 | Śledź świeży | 10.03 | |
10 | Boćwina | -11.53 | |
266 | Maślanka naturalna | -0.29 | |
522 | Placek z kruszonką | 3.29 | |
778 | Nerki wieprzowe | 10.15 | |
11 | Awokado | -11.26 | |
267 | Groszek zielony mrożony | -0.28 | |
523 | Bułki i rogale maślane | 3.29 | |
779 | Kiełbasa podlaska z kurczaka | 10.20 | |
12 | Chrzan | -11.03 | |
268 | Dżem jagodowy niskosłodzony | -0.28 | |
524 | Bułki pszenne zwykłe | 3.30 | |
780 | Befsztyk tatarski | 10.26 | |
13 | Jarmuż | -10.26 | |
269 | Zupa pomidorowa zabielana II | -0.27 | |
525 | Pizza z pieczarkami i cebulą | 3.33 | |
781 | Węgorz świeży | 10.28 | |
14 | Mąka sojowa pełnotłusta | -9.83 | |
270 | Fasola mung, kiełki | -0.25 | |
526 | Rogale kruche | 3.34 | |
782 | Mintaj świeży | 10.33 | |
15 | Soja, nasiona suche | -9.21 | |
271 | Napój mleczny kakaowy | -0.24 | |
527 | Kajzerki | 3.39 | |
783 | Wołowina klasa I nieścięgnista | 10.36 | |
16 | Banan | -8.00 | |
272 | Maślanka truskawkowa | -0.24 | |
528 | Wieprzowina, podgardle | 3.39 | |
784 | Mięso z piersi kurczaka bez skóry | 10.41 | |
17 | Pasternak | -7.99 | |
273 | Napój mleczny jogurtowy | -0.24 | |
529 | Bułki mleczne | 3.40 | |
785 | Pasta z twarogu i ryby wędzonej | 10.43 | |
18 | Wiórki kokosowe | -7.84 | |
274 | Jogurt naturalny 2% tłuszczu | -0.23 | |
530 | Kulebiak | 3.42 | |
786 | Mózg wieprzowy | 10.52 | |
19 | Ziemniaki późne | -7.77 | |
275 | Fasolka flageolet, konserwowa | -0.23 | |
531 | Mąka żytnia, typ 2000 | 3.43 | |
787 | Paluszki z kminkiem | 10.52 | |
20 | Melon | -7.72 | |
276 | Olej kukurydziany | -0.22 | |
532 | Ziarno żyta | 3.43 | |
788 | Leniwe pierogi z sera | 10.53 | |
21 | Sól biała | -7.62 | |
277 | Zupa szczawiowa | -0.21 | |
533 | Kiszka kaszana jęczmienna | 3.46 | |
789 | Tuńczyk świeży | 10.55 | |
22 | Szczaw | -7.14 | |
278 | Orzechy pistacjowe | -0.21 | |
534 | Bagietki francuskie | 3.47 | |
790 | Skrzydło kurczaka | 10.63 | |
23 | Ziemniaki z tłuszczem | -7.08 | |
279 | Kasza manna na wywarze jarzynowym | -0.19 | |
535 | Buchty drożdzowe | 3.48 | |
791 | Sardynka świeża | 10.63 | |
24 | Ziemniaki | -6.95 | |
280 | Zupa pomidorowa z makaronem | -0.19 | |
536 | Pasztet podlaski z kurczaka | 3.50 | |
792 | Kiełbasa podsuszana z kurczaka | 10.74 | |
25 | Ziemniaki puree | -6.83 | |
281 | Lody śmietankowe | -0.17 | |
537 | Pieczywo tostowe Graham | 3.52 | |
793 | Kabanosy z kurczaka | 10.86 | |
26 | Burak | -6.77 | |
282 | Śmietana 12% tłuszczu | -0.15 | |
538 | Ciasto drożdżowe | 3.52 | |
794 | Łosoś świeży | 10.88 | |
27 | Powidła śliwkowe | -6.77 | |
283 | Kapuśniak z kapusty kwaszonej | -0.15 | |
539 | Żeberka duszone wieprzowe | 3.53 | |
795 | Łosoś z rusztu | 10.89 | |
28 | Placki ziemniaczane | -6.69 | |
284 | Miód sztuczny | -0.13 | |
540 | Mąka pszenna, typ 500, wzbogacona | 3.53 | |
796 | Bryzol wołowy z polędwicy | 10.92 | |
29 | Wafle w czekoladzie | -6.68 | |
285 | Śmietana 18% tłuszczu | -0.13 | |
541 | Herbatniki z cukrem | 3.60 | |
797 | Sardynka w pomidorach | 11.00 | |
30 | Ziemniaki wczesne | -6.59 | |
286 | Zupa pomidorowa z ryżem | -0.13 | |
542 | Bitki wołowe w jarzynach | 3.61 | |
798 | Karp w galarecie (z warzywami) | 11.02 | |
31 | Brukselka | -6.50 | |
287 | Margaryna “Rama” | -0.12 | |
543 | Risotto z mięsem | 3.66 | |
799 | Serek twarogowy homogenizowany truskawkowy | 11.07 | |
32 | Mleko w proszku odtłuszczone | -6.39 | |
288 | Śmietanka kremowa 30% tłuszczu | -0.10 | |
544 | Wafle nadziewane | 3.66 | |
800 | Łosoś smażony saute | 11.45 | |
33 | Koper ogrodowy | -6.25 | |
289 | Śmietanka do kawy 9% tłuszczu | -0.10 | |
545 | Paszteciki drożdżowe z mięsem | 3.69 | |
801 | Belriso | 11.46 | |
34 | Seler naciowy | -6.11 | |
290 | Mleko UHT 3,2% tłuszczu | -0.09 | |
546 | Bułeczki do hot dogów | 3.82 | |
802 | Serek termizowany pieczarkowy | 11.46 | |
35 | Kotlety ziemniaczane | -6.08 | |
291 | Napoje, herbata, zielona, parzona, zwykła | -0.08 | |
547 | Śledzie zawijane (rolmopsy) | 3.82 | |
803 | Tuńczyk w wodzie | 11.47 | |
36 | Ćwikła | -5.90 | |
292 | Łazanki z kapustą | -0.06 | |
548 | Pulpety z dorsza | 3.88 | |
804 | Śledź marynowany | 11.50 | |
37 | Pietruszka, korzeń | -5.52 | |
293 | Cukier | -0.06 | |
549 | Bitki wieprzowe w jarzynach | 3.91 | |
805 | Sztuka mięsa II | 11.64 | |
38 | Szpinak zasmażany | -5.48 | |
294 | Masło roślinne kubkowe | -0.01 | |
550 | Chleb chrupki | 3.96 | |
806 | Wołowina klasa III | 11.68 | |
39 | Grejpfrut | -5.46 | |
295 | Napoje, herbata czarna, gotowa do spożycia | 0.00 | |
551 | Ryż brązowy | 3.99 | |
807 | Kura w galarecie | 11.71 | |
40 | Papaja | -5.45 | |
296 | Mleko spożywcze 2% tłuszczu | 0.01 | |
552 | Kasza jęczmienna perłowa | 4.03 | |
808 | Łosoś wędzony | 11.88 | |
41 | Buraki puree mrożone | -5.41 | |
297 | Mleko spożywcze 2% tłuszczu | 0.01 | |
553 | Kaszanka z kurczaka | 4.04 | |
809 | Kotlet cielęcy panierowany | 11.89 | |
42 | Brokuły | -5.40 | |
298 | Margaryna mleczna | 0.02 | |
554 | Chleb Graham | 4.05 | |
810 | Nogi wieprzowe | 11.90 | |
43 | Buraki | -5.38 | |
299 | Margaryna “Palma” | 0.02 | |
555 | Bułki owsiane | 4.06 | |
811 | Węgorz wędzony | 12.20 | |
44 | Brukselka mrożona | -5.37 | |
300 | Margaryna zwykła | 0.02 | |
556 | Makaron z serem | 4.07 | |
812 | Serek twarogowy homogenizowany waniliowy | 12.33 | |
45 | Porzeczki czarne | -5.30 | |
301 | Masło roślinne, kostka | 0.02 | |
557 | Mąka pszenna, typ 500 | 4.18 | |
813 | Makrela wędzona | 12.40 | |
46 | Porzeczki czarne mrożone | -5.30 | |
302 | Smalec | 0.02 | |
558 | Pasta z jaj | 4.21 | |
814 | Muesli 5 zbóż | 12.52 | |
47 | Bakłażan | -5.30 | |
303 | Mleko spożywcze 3,5 % tłuszczu | 0.02 | |
559 | Chleb pszenny z ziarnem pszenicy | 4.27 | |
815 | Sztuka mięsa I | 12.59 | |
48 | Surówka z marchwi i jabłek | -5.23 | |
304 | Margaryna mleczna | 0.02 | |
560 | Budyń z mięsa i makaronu | 4.27 | |
816 | Kiełbasa krakowska sucha | 12.75 | |
49 | Buraki z jabłkami | -5.21 | |
305 | Margaryna “Palma” | 0.02 | |
561 | Bułki grahamki | 4.30 | |
817 | Pikling | 12.82 | |
50 | Kiwi | -5.18 | |
306 | Margaryna zwykła | 0.02 | |
562 | Parówki popularne | 4.34 | |
818 | Ser typu “Feta” light | 12.86 | |
51 | Szpinak | -5.18 | |
307 | Masło roślinne, kostka | 0.02 | |
563 | Semolina | 4.38 | |
819 | Kiełbasa myśliwska sucha | 12.86 | |
52 | Sos keczup | -5.15 | |
308 | Smalec | 0.02 | |
564 | Ciasto naleśnikowe biszkoptowe | 4.39 | |
820 | Kabanosy | 13.10 | |
53 | Porzeczki białe | -5.14 | |
309 | Mleko spożywcze 3,5 % tłuszczu | 0.02 | |
565 | Mąka pszenna, typ 550 | 4.41 | |
821 | Ser twarogowy tłusty | 13.10 | |
54 | Brukselka z wody | -5.13 | |
310 | Masło extra | 0.03 | |
566 | Rolada biszkoptowa z dżemem | 4.44 | |
822 | Słonecznik, nasiona | 13.27 | |
55 | Marchew | -5.13 | |
311 | Masło extra | 0.03 | |
567 | Mąka pszenna, typ 750 | 4.44 | |
823 | Ser, Rokpol pełnotłusty | 13.29 | |
56 | Morele | -5.04 | |
312 | Oliwa z oliwek | 0.04 | |
568 | Kasza manna | 4.58 | |
824 | Wątroba cielęca | 13.33 | |
57 | Pomidor | -5.03 | |
313 | Oliwa z oliwek | 0.04 | |
569 | Kasza jęczmienna, pęczak | 4.60 | |
825 | Ser, Brie pełnotłusty | 13.34 | |
58 | Pomidor mrożony | -5.03 | |
314 | Margaryna “Śniadaniowa” | 0.05 | |
570 | Makaron bezjajeczny z semoliny | 4.62 | |
826 | Ser typu “Feta” | 13.35 | |
59 | Rzepa | -4.86 | |
315 | Margaryna “Śniadaniowa” | 0.05 | |
571 | Makaron bezjajeczny | 4.64 | |
827 | Ser typu “Feta” półtłusty | 13.35 | |
60 | Dynia | -4.83 | |
316 | Margaryna słoneczna | 0.06 | |
572 | Kotlet mielony z dorsza | 4.70 | |
828 | Dorsz wędzony | 13.57 | |
61 | Fasola biała, nasiona suche | -4.81 | |
317 | Fasolka po bretońsku | 0.06 | |
573 | Wieprzowina, boczek bez kości | 4.73 | |
829 | Ser twarogowy półtłusty | 13.73 | |
62 | Czekolada gorzka | -4.73 | |
318 | Margaryna słoneczna | 0.06 | |
574 | Bitki wieprzowe | 4.79 | |
830 | Sardynka w oleju | 14.09 | |
63 | Dynia z pomidorami | -4.66 | |
319 | Fasolka po bretońsku | 0.06 | |
575 | Pasztet rybny homogenizowany | 4.83 | |
831 | Schab pieczony II | 14.16 | |
64 | Ananas | -4.59 | |
320 | Zupa cebulowa | 0.08 | |
576 | Dorsz świeży, filety bez skóry | 4.96 | |
832 | Ser, Camembert pełnotłusty | 14.25 | |
65 | Paprykarz mrożony | -4.55 | |
321 | Zupa cebulowa | 0.08 | |
577 | Pieczywo półfrancuskie z serem | 4.98 | |
833 | Wątróbka kurczaka | 14.25 | |
66 | Czekolada kawowa | -4.54 | |
322 | Baton Milky Way | 0.11 | |
578 | Pasta kanapkowa z kurczaka | 5.01 | |
834 | Ser typu “Feta” pełnotłusty | 14.33 | |
67 | Zupa ziemniaczana mrożona | -4.51 | |
323 | Baton Milky Way | 0.11 | |
579 | Monte | 5.05 | |
835 | Ser twarogowy chudy | 15.08 | |
68 | Surówka z pomidorów | -4.50 | |
324 | Karmelki twarde | 0.15 | |
580 | Skóra z indyka | 5.06 | |
836 | Ser, Ementaler pełnotłusty | 15.14 | |
69 | Kapusta czerwona | -4.48 | |
325 | Karmelki twarde | 0.15 | |
581 | Pieczeń wieprzowa duszona | 5.06 | |
837 | Wątróbka wieprzowa saute | 15.24 | |
70 | Porzeczki czerwone | -4.46 | |
326 | Herbatniki z czekoladą | 0.16 | |
582 | Serca wieprzowe | 5.10 | |
838 | Schab pieczony I | 15.26 | |
71 | Barszcz ukraiński mrożony | -4.45 | |
327 | Jogurt jagodowy Jogobella | 0.16 | |
583 | Paróweczki śniadaniowe (z olejem) | 5.11 | |
839 | Śledź solony | 15.46 | |
72 | Kapusta włoska | -4.41 | |
328 | Migdały | 0.16 | |
584 | Potrawka z kurczaka | 5.13 | |
840 | Wątroba wołowa | 16.24 | |
73 | Kalarepa | -4.41 | |
329 | Sałatka pikantna z makreli | 0.16 | |
585 | Bułka tarta | 5.17 | |
841 | Wątroba wieprzowa | 16.92 | |
74 | Mleko w proszku pełne | -4.33 | |
330 | Ciastka tortowe z owocami świeżymi | 0.16 | |
586 | Zrazy wołowe zawijane ze słoniną | 5.19 | |
842 | Otręby pszenne | 17.22 | |
75 | Rzodkiewka | -4.32 | |
331 | Herbatniki z czekoladą | 0.16 | |
587 | Fantazja | 5.24 | |
843 | Ser, Salami pełnotłusty | 17.69 | |
76 | Fasolka szparagowa | -4.28 | |
332 | Jogurt jagodowy Jogobella | 0.16 | |
588 | Kotlety z jaj | 5.34 | |
844 | Tuńczyk w oleju | 17.94 | |
77 | Brokuły mrożone | -4.27 | |
333 | Migdały | 0.16 | |
589 | Mielonka (Luncheon meat) | 5.40 | |
845 | Ser, Trapistów pełnotłusty | 17.98 | |
78 | Cukinia | -4.25 | |
334 | Sałatka pikantna z makreli | 0.16 | |
590 | Babka biszkoptowa | 5.45 | |
846 | Ser, Myśliwski pełnotłusty | 18.05 | |
79 | Szparagi | -4.20 | |
335 | Ciastka tortowe z owocami świeżymi | 0.16 | |
591 | Kiełbasa parówkowa | 5.48 | |
847 | Ser, Edamski tłusty | 18.47 | |
80 | Kapuśniak mrożony | -4.20 | |
336 | Zupa cytrynowa z ryżem | 0.17 | |
592 | Ryż biały | 5.48 | |
848 | Ser, Tylżycki pełnotłusty | 18.57 | |
81 | Napoje, kawa parzona, espresso, przygotowywane w restauracji | -4.17 | |
337 | Zupa cytrynowa z ryżem | 0.17 | |
593 | Herbatniki sezamowe | 5.48 | |
849 | Ser, Cheddar pełnotłusty | 19.05 | |
82 | Fasola szparagowa | -4.16 | |
338 | Ryż z jabłkami | 0.19 | |
594 | Parówki z kurczaka | 5.55 | |
850 | Ser, Gouda tłusty | 19.72 | |
83 | Szpinak mrożony | -4.11 | |
339 | Ryż z jabłkami | 0.19 | |
595 | Cielęcina w potrawce | 5.57 | |
851 | Ser, Trapistów tłusty | 20.30 | |
84 | Winogrona | -4.10 | |
340 | Maślanka brzoskwiniowa | 0.23 | |
596 | Pizza mięsno-ziołowa | 5.58 | |
852 | Ser, Myśliwski tłusty | 20.54 | |
85 | Marchew mrożona | -4.10 | |
341 | Maślanka brzoskwiniowa | 0.23 | |
597 | Salceson włoski | 5.64 | |
853 | Sezam, nasiona | 20.63 | |
86 | Mango | -4.10 | |
342 | Finea Mix, niskotłuszczowa | 0.24 | |
598 | Płatki pszenne | 5.65 | |
854 | Ser topiony, edamski | 21.95 | |
87 | Papryka czerwona | -4.03 | |
343 | Kefir 2% tłuszczu | 0.24 | |
599 | Makaron dwujajeczny z semoliny | 5.66 | |
855 | Zarodki pszenne | 22.73 | |
88 | Agrest | -4.00 | |
344 | Pierogi ruskie | 0.24 | |
600 | Kiełbasa mortadela | 5.74 | |
856 | Ser, Tylżycki tłusty | 23.40 | |
89 | Seler korzeniowy | -3.99 | |
345 | Finea Mix, niskotłuszczowa | 0.24 | |
601 | Gulasz wołowy | 5.78 | |
857 | Dynia, pestki | 23.69 | |
90 | Zupa jesienna mrożona | -3.98 | |
346 | Kefir 2% tłuszczu | 0.24 | |
602 | Karp z wody (bez warzyw) | 5.82 | |
858 | Żółtko jaja kurzego | 24.35 | |
91 | Kapusta biała | -3.94 | |
347 | Pierogi ruskie | 0.24 | |
603 | Makaron dwujajeczny | 5.84 | |
859 | Ser, Parmezan | 28.79 | |
92 | Włoszczyzna krojona w paski mrożona | -3.93 | |
348 | Skrobia kukurydziana | 0.25 | |
604 | Pieczeń żuławska | 5.84 | |
860 | Proszek jajeczny | 38.30 | |
93 | Surówka z selerów, jabłek i marchwi | -3.88 | |
349 | Skrobia kukurydziana | 0.25 | |
605 | Krew wieprzowa | 5.87 | |
94 | Kapusta kwaszona | -3.88 | |
350 | Kasza jęczmienna na mleku | 0.28 | |
606 | Salceson czarny | 5.87 | |
95 | Mandarynki | -3.84 | |
351 | Zupa grzybowa zabielana | 0.28 | |
607 | Musli z rodzynkami i orzechami | 5.97 | |
96 | Sok z marchwi, jabłek i owoców tropikalnych | -3.83 | |
352 | Kasza jęczmienna na mleku | 0.28 | |
608 | Musli z rodzynkami i orzechami Santafe | 5.97 | |
97 | Cykoria | -3.77 | |
353 | Zupa grzybowa zabielana | 0.28 | |
609 | Kotlet mielony z mięsa mieszanego | 5.98 | |
98 | Śliwki | -3.75 | |
354 | Mleko zagęszczone niesłodzone | 0.29 | |
610 | Bitki wołowe | 6.01 | |
99 | Śliwki bez pestek mrożone | -3.75 | |
355 | Mleko zagęszczone niesłodzone | 0.29 | |
611 | Flaki | 6.01 | |
100 | Sok pomidorowy | -3.74 | |
356 | Kasza manna na mleku | 0.31 | |
612 | Herbatniki | 6.04 | |
101 | Czekolada deserowa | -3.70 | |
357 | Kasza manna na mleku | 0.31 | |
613 | Kiełbasa kanapkowa z kurczaka | 6.07 | |
102 | Mieszanka owocowa mrożona | -3.67 | |
358 | Piwo pełne 10-15% | 0.35 | |
614 | Skórki kurze | 6.13 | |
103 | Zupa zimowa mrożona | -3.61 | |
359 | Piwo pełne 10-15% | 0.35 | |
615 | Wieprzowina klasa IV | 6.14 | |
104 | Orzech kokosowy | -3.61 | |
360 | Coca Cola, | 0.36 | |
616 | Klopsiki mielone z mięsa mieszanego | 6.17 | |
105 | Gujawa | -3.61 | |
361 | Coca Cola, | 0.36 | |
617 | Wątrobianka | 6.17 | |
106 | Kopytka z masłem | -3.56 | |
362 | Mleko UHT 0,5% tłuszczu | 0.37 | |
618 | Makaron czterojajeczny | 6.19 | |
107 | Sałatka z czerwonej kapusty | -3.56 | |
363 | Mleko UHT 1,5% tłuszczu | 0.37 | |
619 | Płatki jęczmienne | 6.20 | |
108 | Czereśnie | -3.51 | |
364 | Kości, wywar | 0.37 | |
620 | Szynkówka wieprzowa | 6.21 | |
109 | Surówka z kapusty białej | -3.51 | |
365 | Makaron na mleku | 0.37 | |
621 | Polędwica z indyka | 6.27 | |
110 | Kopytka | -3.48 | |
366 | Mleko UHT 0,5% tłuszczu | 0.37 | |
622 | Orzechy arachidowe | 6.28 | |
111 | Nektarynka | -3.47 | |
367 | Mleko UHT 1,5% tłuszczu | 0.37 | |
623 | Mąka pszenna, typ 1850 | 6.32 | |
112 | Zupa włoska mrożona | -3.41 | |
368 | Kości, wywar | 0.37 | |
624 | Śledź w sosie pomidorowym | 6.45 | |
113 | Maliny | -3.38 | |
369 | Makaron na mleku | 0.37 | |
625 | Orzechy włoskie | 6.47 | |
114 | Maliny mrożone | -3.38 | |
370 | Masełko zakopiańskie | 0.38 | |
626 | Truskawki w galaretce | 6.56 | |
115 | Delicje szampańskie | -3.31 | |
371 | Orzechy laskowe | 0.38 | |
627 | Chrupki kukurydziane | 6.56 | |
116 | Surówka z papryki | -3.31 | |
372 | Masełko zakopiańskie | 0.38 | |
628 | Kaczka, tuszka | 6.58 | |
117 | Szczypiorek | -3.30 | |
373 | Orzechy laskowe | 0.38 | |
629 | Polędwica w galarecie | 6.60 | |
118 | Pomarańcza | -3.29 | |
374 | Mlemix zambrowski | 0.40 | |
630 | Filety z dorsza smażone, panierowane | 6.63 | |
119 | Sok wielowarzywny | -3.28 | |
375 | Mlemix zambrowski | 0.40 | |
631 | Kiełbasa mazurska z indyka | 6.64 | |
120 | Sok pomarańczowy | -3.25 | |
376 | Ryż na mleku | 0.41 | |
632 | Pieczeń z kurczaka z pieczarkami | 6.66 | |
121 | Fasolka szparagowa mrożona | -3.24 | |
377 | Ryż na mleku | 0.41 | |
633 | Kasza jaglana | 6.68 |