Witamina E
Witamina E
Zapotrzebowanie dzienne na Witaminę E:
NAZWA | SONA | ZAKRES TERAPEUTYCZNY |
Wit. E d-alfa-tokoferol | Dzieci 70 mg Dorośli 100-1000 mg | Dzieci 70 – 100 mg Dorośli 100 – 1000 mg Zatrucie – nie obserwowano przy długotrwałym przyjmowaniu w dawce poniżej 2000, w krótkotrwałym 35 000 mg |
Grupy ludności | Zalecane normy dietetyczne [mg / dzień] | Bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych [mg / dzień] |
Dzieci 1-3 lat | 15 | 400 |
Dzieci 4-8 lat | 25 | 650 |
Chłopcy 9-13 lat | 45 | 1200 |
Młodzież męska 14-18 lat | 75 | 1800 |
Mężczyźni 19-30 lat | 90 | 2000 |
Mężczyźni 31-50 lat | 90 | 2000 |
Mężczyźni 51-70 lat | 90 | 2000 |
Mężczyźni powyżej 70 lat | 90 | 2000 |
Dziewczęta 9-13 lat | 45 | 1200 |
Młodzież żeńska 14-18 lat | 65 | 1800 |
Kobiety 19-30 lat | 90 | 2000 |
Kobiety 31-50 lat | 90 | 2000 |
Kobiety 51-70 lat | 90 | 2000 |
Kobiety powyżej 70 lat | 90 | 2000 |
Kobiety ciężarne do 18 lat | 80 | 1800 |
Kobiety ciężarne 19-30 lat | 85 | 2000 |
Kobiety ciężarne 31-50 lat | 85 | 2000 |
Kobiety karmiące do 18 lat | 115 | 1800 |
Kobiety karmiące 19-30 lat | 120 | 2000 |
Kobiety karmiące 31-50 lat | 120 | 2000 |
*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)
Witamina E (ATC: A 11 HA 03) – grupa organicznych związków chemicznych, w skład której wchodzą tokoferole i tokotrienole. Ich wspólną cechą jest dwupierścieniowy szkielet 6-chromanolu oraz łańcuch boczny zbudowany z 3 jednostek izoprenowych. Stosowana jako dodatek do żywności o numerze E306 (ponadto syntetyczne tokoferole noszą numery E307-309).
Zaliczana jest do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, jest głównym przeciwutleniaczem występującym w komórkach. Dla człowieka najistotniejszą rolę pełni α-tokoferol[4
Rola w organizmie
Witamina E jest głównym antyoksydantem który chroni komórki przed utleniaczami. Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Wykorzystywana jest też do kurowania męskiej niepłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorób serca. Dym tytoniowy sprzyja degradacji witaminy E. Zapotrzebowanie człowieka wynosi 8–13 mg na dobę.
Skutki niedoboru
Witamina E występuje powszechnie, praktycznie nie spotykamy się z jej niedoborem. Jednakże awitaminoza może powodować: rozdrażnienie, osłabienie zdolności koncentracji, zaburzenia funkcjonowania i osłabienie mięśni szkieletowych, rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie się ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość, bezpłodność, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Skutki nadmiaru
W przypadku spożywania codziennie przez dłuższy okres dawki większej niż 1000 mg mogą wystąpić następujące objawy: zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni, zaburzenia widzenia[potrzebny przypis]. W świetle opublikowanych w 2007 w Journal of the American Medical Association, wyników badań polegających na przejrzeniu baz danych (do badania włączono 68 randomizowanych badań, obejmujących 232 606 osób) stosowanie witaminy E (podobnie jak witaminy A, beta-karotenu) może zwiększać śmiertelność wśród osób je stosujących[6].
Stosowanie wyższych niż zalecane dawek witaminy E w czasie ciąży może być szkodliwe dla płodu. Wysokie dawki tej witaminy, według klasyfikacji FDA ryzyka stosowania leków w czasie ciąży, należą do kategorii C. Oznacza to, że w badaniach na zwierzętach wykazano działanie niepożądane na płód, jednak jej wpływ na ciążę człowieka nie jest potwierdzony w badaniach klinicznych.
Znaczenie w chorobach serca
Suplementacja witaminy E nie zapobiega zawałowi mięśnia sercowego. Jak dotąd przeprowadzono tylko jedno badanie na ten temat, wykonane w latach 90. XX w., które dowiodło, że tylko u osób po zawale mięśnia sercowego podawanie bardzo dużych dawek witaminy E powoduje istotne zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia ponownego zawału. Wszystkie pozostałe badania dowodzą, że żaden z antyoksydantów, w tym i witamina E podawana jako suplement ludziom zdrowym jak i tym po zawale nie powoduje redukcji prawdopodobieństwa ponownego przebycia choroby wieńcowej[7].
Poniżej tabela z listą produktów zawierających Witaminę E. Można sortować ( klikając w nagłówek kolumny ) oraz wyszukiwać bez odświeżania strony.
[table id=146 datatables_fixedheader=top datatables_fixedheader_offsettop=250 responsive=scroll responsive_breakpoint=device /]