Witamina B5

Witamina B5

( Kwas pantotenowy )

Zapotrzebowanie dzienne na Witaminę B5:

Grupy ludnościZalecane normy dietetyczne [mg / dzień]
Dzieci 1-3 lat2
Dzieci 4-8 lat3
Chłopcy 9-13 lat4
Młodzież męska 14-18 lat5
Mężczyźni 19-30 lat5
Mężczyźni 31-50 lat5
Mężczyźni 51-70 lat5
Mężczyźni powyżej 70 lat5

Dziewczęta 9-13 lat

4
Młodzież żeńska 14-18 lat5
Kobiety 19-30 lat 5
Kobiety 31-50 lat5
Kobiety 51-70 lat5
Kobiety powyżej 70 lat5
Kobiety ciężarne do 18 lat6
Kobiety ciężarne 19-30 lat6
Kobiety ciężarne 31-50 lat6
Kobiety karmiące do 18 lat7
Kobiety karmiące 19-30 lat7
Kobiety karmiące 31-50 lat7

 

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)

NAZWARDASONAZAKRES TERAPEUTYCZNY
Wit. B5 Kwas pantotenowyDzieci 3 – 7 mg Dorośli 3 – 7 mgDzieci – 10 mg Dorośli – 25 mgDzieci 25 – 150 mg Dorośli 50 – 300 mg Zatrucie – nie występuje przy dawce 100 krotnie większej od zalecanej RDA

Kwas pantotenowyorganiczny związek chemiczny, bardzo rozpowszechniony w świecie roślinnym i zwierzęcym (cząstka pan oznacza „wszystko”, „wszech-„, a pantotenowy to inaczej „wszechobecny”). Jest on niezbędny dla każdej żywej komórki, ale w stanie wolnym rzadko występuje w przyrodzie. Chemicznie kwas pantotenowy jest amidem kwasu pantoinowego i β-alaniny.

Kwas pantotenowy jako witamina B5

Kwas pantotenowy czasami jest błędnie utożsamiany z witaminą B5 (ATC: A 11 HA 31). W rzeczywistości witamina B5 to mieszanina następujących związków chemicznych:

  • kwasu pantotenowego,
  • panteiny (pochodnej kwasu pantotenowego),
  • pantenolu (należącego do grupy alkoholi, nie występującego w przyrodzie, ale aktywnego biologicznie w stosunku do ludzi i zwierząt),
  • koenzymu A (aktywnej biologicznie formy kwasu pantotenowego).

Po wchłonięciu kwas pantotenowy ulega następującym przemianom:

Następnie fosfopantoteina może wziąć udział w dwóch różnych przemianach:

  • reakcja z ATP (z ufosforylowaną rybozą w pozycji trzeciej), który jest tutaj donorem nukleotydu – adenozyno-3,5-difosforanu; w efekcie powstaje koenzym A;
  • reakcja prowadząca do wytworzenia ACP (białkowy nośnik grup acylowych (ang. Acyl Carrier Protein)).

Rola w organizmie – niezbędna do prawidłowego metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów oraz do syntezy niektórych hormonów, przyspiesza gojenie ran, warunkuje prawidłowy przebieg procesu uwalniania energii, zapobiega przemęczeniu i usprawnia układ sercowo-naczyniowy, nerwowy i pokarmowy, bierze udział w wytwarzaniu tłuszczów, cholesterolu, hormonów i przekaźników nerwowych, uczestniczy w regeneracji tkanek, poprawia pigmentację i stan włosów.

Skutki niedoboru – zaburzenia układu nerwowego, trudności z nauką, nadmierna drażliwość, omdlenia, depresje, utrata koordynacji, bóle i sztywność w stawach, uczucie odrętwienia, mrowienia i skurcze w ramionach i nogach, niepewny chód, wypadanie włosów, przedwczesna siwizna, łysienie, zmiany skórne, uczucie pieczenia, kłopoty ze wzrokiem, pęknięcia skóry w kącikach ust i oczu, zaburzenia układu trawiennego, utrata apetytu, obstrukcja, niestrawność, przemęczenie, podatność na zakażenia, złe gojenie się ran, częste infekcje górnych dróg oddechowych, zaburzenia układu sercowo-naczyniowego, przyspieszenie czynności serca.

Skutki nadmiaru – nie jest toksyczna, ale nadmiar może powodować biegunki.

 

Poniżej tabela z listą produktów zawierających Witaminę B5. Można sortować ( klikając w nagłówek kolumny ) oraz wyszukiwać bez odświeżania strony.

[table id=143 datatables_fixedheader=top datatables_fixedheader_offsettop=250 responsive=scroll responsive_breakpoint=device /]

Baza wiedzy PREMIUM
Logo