Witamina B5
Witamina B5
( Kwas pantotenowy )
Zapotrzebowanie dzienne na Witaminę B5:
Grupy ludności | Zalecane normy dietetyczne [mg / dzień] |
Dzieci 1-3 lat | 2 |
Dzieci 4-8 lat | 3 |
Chłopcy 9-13 lat | 4 |
Młodzież męska 14-18 lat | 5 |
Mężczyźni 19-30 lat | 5 |
Mężczyźni 31-50 lat | 5 |
Mężczyźni 51-70 lat | 5 |
Mężczyźni powyżej 70 lat | 5 |
Dziewczęta 9-13 lat | 4 |
Młodzież żeńska 14-18 lat | 5 |
Kobiety 19-30 lat | 5 |
Kobiety 31-50 lat | 5 |
Kobiety 51-70 lat | 5 |
Kobiety powyżej 70 lat | 5 |
Kobiety ciężarne do 18 lat | 6 |
Kobiety ciężarne 19-30 lat | 6 |
Kobiety ciężarne 31-50 lat | 6 |
Kobiety karmiące do 18 lat | 7 |
Kobiety karmiące 19-30 lat | 7 |
Kobiety karmiące 31-50 lat | 7 |
*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)
NAZWA | RDA | SONA | ZAKRES TERAPEUTYCZNY |
Wit. B5 Kwas pantotenowy | Dzieci 3 – 7 mg Dorośli 3 – 7 mg | Dzieci – 10 mg Dorośli – 25 mg | Dzieci 25 – 150 mg Dorośli 50 – 300 mg Zatrucie – nie występuje przy dawce 100 krotnie większej od zalecanej RDA |
Kwas pantotenowy – organiczny związek chemiczny, bardzo rozpowszechniony w świecie roślinnym i zwierzęcym (cząstka pan oznacza „wszystko”, „wszech-„, a pantotenowy to inaczej „wszechobecny”). Jest on niezbędny dla każdej żywej komórki, ale w stanie wolnym rzadko występuje w przyrodzie. Chemicznie kwas pantotenowy jest amidem kwasu pantoinowego i β-alaniny.
Kwas pantotenowy jako witamina B5
Kwas pantotenowy czasami jest błędnie utożsamiany z witaminą B5 (ATC: A 11 HA 31). W rzeczywistości witamina B5 to mieszanina następujących związków chemicznych:
- kwasu pantotenowego,
- panteiny (pochodnej kwasu pantotenowego),
- pantenolu (należącego do grupy alkoholi, nie występującego w przyrodzie, ale aktywnego biologicznie w stosunku do ludzi i zwierząt),
- koenzymu A (aktywnej biologicznie formy kwasu pantotenowego).
Po wchłonięciu kwas pantotenowy ulega następującym przemianom:
- fosforylacja – odpowiednie kinazy tworzą kwas fosfopantotenowy
- przyłączenie cysteiny, powstaje pantotenylocysteina
- dekarboksylacja przyłączonej cysteiny – powstaje fosfopantoteina.
Następnie fosfopantoteina może wziąć udział w dwóch różnych przemianach:
- reakcja z ATP (z ufosforylowaną rybozą w pozycji trzeciej), który jest tutaj donorem nukleotydu – adenozyno-3,5-difosforanu; w efekcie powstaje koenzym A;
- reakcja prowadząca do wytworzenia ACP (białkowy nośnik grup acylowych (ang. Acyl Carrier Protein)).
Rola w organizmie – niezbędna do prawidłowego metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów oraz do syntezy niektórych hormonów, przyspiesza gojenie ran, warunkuje prawidłowy przebieg procesu uwalniania energii, zapobiega przemęczeniu i usprawnia układ sercowo-naczyniowy, nerwowy i pokarmowy, bierze udział w wytwarzaniu tłuszczów, cholesterolu, hormonów i przekaźników nerwowych, uczestniczy w regeneracji tkanek, poprawia pigmentację i stan włosów.
Skutki niedoboru – zaburzenia układu nerwowego, trudności z nauką, nadmierna drażliwość, omdlenia, depresje, utrata koordynacji, bóle i sztywność w stawach, uczucie odrętwienia, mrowienia i skurcze w ramionach i nogach, niepewny chód, wypadanie włosów, przedwczesna siwizna, łysienie, zmiany skórne, uczucie pieczenia, kłopoty ze wzrokiem, pęknięcia skóry w kącikach ust i oczu, zaburzenia układu trawiennego, utrata apetytu, obstrukcja, niestrawność, przemęczenie, podatność na zakażenia, złe gojenie się ran, częste infekcje górnych dróg oddechowych, zaburzenia układu sercowo-naczyniowego, przyspieszenie czynności serca.
Skutki nadmiaru – nie jest toksyczna, ale nadmiar może powodować biegunki.
Poniżej tabela z listą produktów zawierających Witaminę B5. Można sortować ( klikając w nagłówek kolumny ) oraz wyszukiwać bez odświeżania strony.
[table id=143 datatables_fixedheader=top datatables_fixedheader_offsettop=250 responsive=scroll responsive_breakpoint=device /]