Witamina B2

Witamina B2

 

Zapotrzebowanie dzienne na Witaminę B2:

NAZWARDASONAZAKRES TERAPEUTYCZNY
Wit. B2 ryboflawinaDzieci 0,4 – 1,1mg Dorośli 1,1 – 1,3mgDzieci 1,8 – 2 mg Dorośli 2 – 2,5 mgDzieci 12,5 – 50 mg Dorośli 25 – 100 mg Zatrucie – nie występuje

Zalecane normy dietetyczne na Witaminę B2 dla różnych grup ludności*

Grupy ludnościZalecane normy dietetyczne [mg / dzień]
Dzieci 1-3 lat0,5
Dzieci 4-8 lat0,6
Chłopcy 9-13 lat0,9
Młodzież męska 14-18 lat1,3
Mężczyźni 19-30 lat1,3
Mężczyźni 31-50 lat1,3
Mężczyźni 51-70 lat1,3
Mężczyźni powyżej 70 lat1,3

Dziewczęta 9-13 lat

0,9
Młodzież żeńska 14-18 lat1,0
Kobiety 19-30 lat 1,1
Kobiety 31-50 lat1,1
Kobiety 51-70 lat1,1
Kobiety powyżej 70 lat1,1
Kobiety ciężarne do 18 lat1,4
Kobiety ciężarne 19-30 lat1,4
Kobiety ciężarne 31-50 lat1,4
Kobiety karmiące do 18 lat1,6
Kobiety karmiące 19-30 lat1,6
Kobiety karmiące 31-50 lat1,6

 

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)

 

Witamina B2 (E101, ryboflawina, łac. riboflavinum) – organiczny związek chemiczny połączenie rybitolu i flawiny. W organizmie człowieka pełni funkcję witaminy, której niedobór może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz stany zapalne błon śluzowych.

Ryboflawina jest zaliczana do witamin z grupy B, gdyż jest prekursorem dwóch ważnych koenzymów i jest rozpuszczalna w wodzie. Jest degradowana przez UV.

Rola w organizmie

Ryboflawina bierze udział w procesach utleniania i redukcji, współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów.

Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku[3].

Skutki niedoboru

Opóźnienie wzrostu, uszkodzenie gałek ocznych i rogówki, pogorszenie ostrości wzroku, światłowstręt, łzawienie, łatwe męczenie się oczu i okołorogówkowe wrastanie naczyń, swędzenie w okolicy ujścia pochwy, wypadanie włosów, kłopoty z koncentracją, zawroty głowy, bezsenność, zaburzenia oddychania, obrzmienie lub pękanie błony śluzowej jamy ustnej, zapalenie czerwieni warg, języka lub błon śluzowych, pleśniawki, zajady jamy ustnej, łojotok, choroby układu nerwowego, dystrofie mięśni, łuszczące się zmiany skórne okolic nosa, ust, czoła i uszu.

Skutki nadmiaru

Bardzo trudno przedawkować witaminę B2 biorąc ją doustnie, ponieważ słaba rozpuszczalność w jelicie chroni przed wchłonięciem niebezpiecznych jej ilości. Ponieważ jest rozpuszczalna w wodzie, jej nadmiar może zostać wydalony z moczem, choć toksyczną dawkę można podać poprzez zastrzyk[4].

 

Poniżej tabela z listą produktów zawierających Witaminę B2. Można sortować ( klikając w nagłówek kolumny ) oraz wyszukiwać bez odświeżania strony.

[table id=140 datatables_fixedheader=top datatables_fixedheader_offsettop=250 responsive=scroll responsive_breakpoint=device /]

Baza wiedzy PREMIUM
Logo