Witamina B15
Witamina B15
Zapotrzebowanie dzienne na Witaminę B15 ( Kwas pangamowy ):
Prawdopodobnie zapotrzebowanie na Witaminę B15 to dawka 100-200 mg/dobę. Ilość witaminy B15 podaje się w miligramach, działa najkorzystniej, gdy jest ona przyjmowana po największym posiłku w ciągu dnia.
Kwas pangamowy, witamina B15 − organiczny związek chemiczny zaliczany dawniej do grupy witamin, pochodna kwasu glukonowego. Bierze udział w procesach transmetylacji w reakcjach oddychania komórkowego oraz zwiększa wydzielanie kortykosterydów. Dawniej uważano, że w strukturze kwasu pangamowego atom azotu podstawiony jest dwiema grupami izo-propylowymi a nie metylowymi[1].
Nie ma dowodów, że kwas pangamowy spełnia definicję witaminy, czyli niezbędnego składnika odżywczego, a nawet że nie jest szkodliwy[2].
Witamina B15 działa głównie na nadnercza. Podwyższa poziom wydzielania kortykosteroidów. Do tego część jej składowych bierze udział w procesach metyzacji, czy głównie metabolizmie związków fenolowych. Do tego dochodzi kilka innych funkcji.
Niedobór kwasu pangamowego powoduje początkowo niedobór tlenu w komórkach, a następnie jego brak. Zmniejsza to mechanizmy obrony immunologicznej, może spowodować martwicę komórkową, a w konsekwencji zmiany nowotworowe. Awitaminoza B15 sprzyja powstawaniu puryn we krwi. Jest to spowodowane zaburzeniem syntezy protein.
Witamina B15 nasila utlenianie glukozy, oraz
- obniża stężenie cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne,
- poprawia ukrwienie mięśni oraz innych tkanek,
- pobudza angiogenezę (powstawanie naczyń krwionośnych),
- nasila oddychanie w neuronach, a tym samym pobudza umysł
- przyśpiesza katabolizm kwasu mlekowego powstającego podczas pracy mięśni.
Cyt. „Dzięki pobudzaniu procesów oksydacyjnych i tlenowych przemian kwasu mlekowego zapobiega przedwczesnemu męczeniu się mięśni. Poprzez zwiększenie ukrwienia mięśni i nasilenia syntezy ATP powoduje zwiększenie wydolności fizycznej.
Zwiększa też produkcję żółci i detoksykację, czyli odtruwanie organizmu. Przyśpiesza wydalanie toksyn azotowych, węglowodorowych, sterydowych i metali ciężkich. Nasila działanie sulfonamidów i antybiotyków.
Kwas pangamowy poprzez glicynę wywiera wpływ przeciwdrgawkowy. Glicyna bowiem hamuje neurony ruchowe rdzenia kręgowego. Dlatego witamina B15 powinna być zalecana wszystkim osobom cierpiącym na drżenie mięśni (np. choroba Parkinsona) oraz padaczkę. Witamina B15 usuwa także nadmierne drżenie mięśni spowodowane stresem i podnieceniem nerwowym. Strychnina znosi działanie kwasu pangamowego i zwiększa drżenie oraz napięcie mięśniowe. Dlatego kwasu pangamowego nie należy łączyć z preparatami strychninowymi lub o podobnym mechanizmie działania. Strychnina blokuje receptory glicynowe w komórkach.
Przy dłuższym zażywaniu kwasu pangamowego widoczne ogólne wzmocnienie i pobudzenie organizmu pod względem fizycznym i psychicznym. Organizm odporny jest na przemęczenie, poprawia się krążenie obwodowe, sercowe i mózgowe. Wyraźnie wzrasta aktywność mięśnia sercowego. Usprawnieniu ulegają procesy myślowe, człowiek staje się bardziej otwarty, śmiały i rozmowny. Dlatego w wielu krajach witamina B15 zalecana jest również w terapii autyzmu, demencji starczej, miażdżycy i gapowatości starczej.”
źródło: http://www.rozanski.ch/pangamic.htm
Wykazano również, iż poprawia procesy zapamiętywania oraz ułatwia nawiązywanie kontaktów. Polecany szczególnie sportowcom w celu szybkiej regeneracji po intensywnym treningu.
Poniżej tabela z listą produktów zawierających Witaminę B15. Można sortować ( klikając w nagłówek kolumny ) oraz wyszukiwać bez odświeżania strony.
[table id=137 datatables_fixedheader=top datatables_fixedheader_offsettop=250 responsive=scroll responsive_breakpoint=device /]