Witamina B12
Witamina B12
Zapotrzebowanie dzienne na Witaminę B12:
Grupy ludności | Zalecane normy dietetyczne [µg / dzień] |
Dzieci 1-3 lat | 0,9 |
Dzieci 4-8 lat | 1,2 |
Chłopcy 9-13 lat | 1,8 |
Młodzież męska 14-18 lat | 2.4 |
Mężczyźni 19-30 lat | 2,4 |
Mężczyźni 31-50 lat | 2,4 |
Mężczyźni 51-70 lat | 2,4 |
Mężczyźni powyżej 70 lat | 2,4 |
Dziewczęta 9-13 lat | 1,8 |
Młodzież żeńska 14-18 lat | 2,4 |
Kobiety 19-30 lat | 2,4 |
Kobiety 31-50 lat | 2,4 |
Kobiety 51-70 lat | 2,4 |
Kobiety powyżej 70 lat | 2,4 |
Kobiety ciężarne do 18 lat | 2,6 |
Kobiety ciężarne 19-30 lat | 2,6 |
Kobiety ciężarne 31-50 lat | 2,6 |
Kobiety karmiące do 18 lat | 2,8 |
Kobiety karmiące 19-30 lat | 2,8 |
Kobiety karmiące 31-50 lat | 2,8 |
*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)
NAZWA | SONA | ZAKRES TERAPEUTYCZNY |
Wit, B12 cyjanokobalamina | Dzieci 2 ug Dorośli 2 – 3 ug | Dzieci 2,5 – 25 ug Dorośli 5 – 100 ug Zatrucie – nie notowano przy podawaniu doustnym, przy dożylnym może wystąpić reakcja uczuleniowa |
Witamina B12 (kobalamina) – złożony organiczny związek chemiczny zawierający kobalt jako atom centralny. W organizmach żywych pełni rolę regulatora produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Jego niedobór powoduje niedokrwistość. Zaliczany jest do witamin z grupy B, tj. rozpuszczalnych w wodzie prekursorów koenzymów.
Rola w organizmie
Witamina B12 jest bardzo ważnym koenzymem w reakcjach metylacji w organizmie:
- metylacji homocysteiny do metioniny katalizowanej przez syntazę metioninową odtwarzając tym samym H4–folian (ważny donor grup jednowęglowych w syntezie puryn) z metylo-H4-folianu,
- konwersji metylomalonylo-CoA (pochodzącego z propionianu) do bursztynylo-CoA (metabolit cyklu Krebsa) katalizowanej przez mutazę metylomalonylo-CoA, co umożliwia wprowadzenie propionianu do cyklu przemian pirogronianu.
Powyższe reakcje istotne są w przemianach węglowodanów, białek, tłuszczów i w innych procesach. Uczestniczy także w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, przeciwdziała niedokrwistości, umożliwia syntezę kwasów nukleinowych w komórkach, przede wszystkim szpiku kostnego; wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, uczestniczy w tworzeniu otoczki mielinowej ochraniającej komórki nerwowe i neuroprzekaźników nerwowych, zapewnia dobry nastrój, równowagę psychiczną, pomaga w uczeniu się, skupieniu uwagi; dzięki niej zmniejsza się poziom lipidów we krwi; wpływa na układ kostny, pobudza apetyt.
Skutki niedoboru
Niedobory mogą pojawiać się w niektórych przypadkach, np. przy stosowaniu diety wegetariańskiej[2].
Skutki nadmiaru
Witamina B12 nie jest toksyczna, jednakże przy stosowaniu przez dłuższy czas bardzo dużych dawek tej witaminy zaobserwowano u niektórych ludzi objawy uczuleniowe. Przy bardzo wysokich dawkach może również wystąpić krwotok z jam nosowych. Wydalana jest przez nerki, jej okres półtrwania w organizmie wynosi w przybliżeniu 6 dni (w wątrobie 400 dni).
Źródła w pożywieniu
Witamina B12 produkowana głównie przez bakterie żyjące w układzie pokarmowym zwierząt. U człowieka powstaje w symbiozie z bakteriami układu pokarmowego. Następuje to dopiero w dystalnych częściach układu trawiennego, to jest w jelicie grubym. Ma to znaczące konsekwencje, gdyż w tej części jelit witaminy nie podlegają wchłanianiu i wszystko co wyprodukują bakterie, zostaje wydalone wraz z kałem.
Witamina B12 występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Do źródeł witaminy B12 w pożywieniu człowieka należą produkty mięsne, ryby, jajka, mleko i jego przetwory, pieczarki[3]. W witaminę tę często są wzbogacane płatki śniadaniowe[4]. Wbrew wcześniejszym poglądom, glony nie zawierają witaminy B12, tylko jej analog strukturalny, który w przypadku człowieka jest nieprzyswajalny i może utrudniać wchłanianie właściwej witaminy. Produkty sojowe są wzbogacane w witaminę B12 w celu zapobiegania niedoborom tej witaminy u osób, które nie spożywają produktów odzwierzęcych (weganie). Stosuje się także suplementy diety. Pewne wskazówki może zawierać również dieta Genmai-Saishoku, która zawiera brązowy ryż, warzywa oraz algi morskie. Jest to dieta wegańska, jednak poziom witaminy B12 w osoczu dorosłych i dzieci, którzy ją stosują, nie odbiega od wyników grupy kontrolnej[5]. Jak dotąd naukowcom nie udało się wytłumaczyć tego zjawiska[6].
Zapotrzebowanie
Zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę B12 wynosi 2,4 μg na dobę. Kobiety w ciąży powinny spożywać 2,6 μg, natomiast kobiety karmiące piersią 2,8 μg witaminy na dobę[7].
Prawidłowe stężenie witaminy B12 w surowicy krwi – 118-664 pmol/l[8].
Podawanie pozajelitowe
Witaminę B12 stosuje się ze wskazań lekarskich i wyłącznie domięśniowo, podając głęboko w pośladek. Podanie bywa bolesne, można zmniejszyć ból poprzez bardzo wolne wstrzyknięcie. Plan kurowania jest zależny od wskazań lekarskich i nasilenia zaburzeń związanych z niedoborem witaminy w ustroju.
Poniżej tabela z listą produktów zawierających Witaminę B12. Można sortować ( klikając w nagłówek kolumny ) oraz wyszukiwać bez odświeżania strony.
[table id=135 datatables_fixedheader=top datatables_fixedheader_offsettop=250 responsive=scroll responsive_breakpoint=device /]