🌟 Najlepsze rzeczy na świecie na stronie: Niebiański.pl 🎯 Wzory ideałów dla określonych celów na stronie: Awarena.pl 💪Optymalny Program Opieki Kondycyjnej 🍽️Dieta Antoniowa

Węglowodany

Węglowodany

Zapotrzebowanie dzienne na Węglowodany dla dorosłych to: 45%-65%

Wstęp:

Węglowodany to produkty, które zawierają cukier i w zależności czy są proste czy złożone ten cukier uwalnianie cukru krwi trwa krócej lub dłużej. O tym pokazuje wskaźnik nazywany indeksem glikemicznym. Jeśli szybciej cukier uwalnia się do krwi, czyli z cukrów prostych to wtedy trzustka produkuje nagle dużą ilość insuliny. Dlatego ten narząd jest obciążany bardziej wtedy. Ta część żywienia, czyli węglowodany są problemem u osób z cukrzycą, bo organizm nie produkuje lub za mało insuliny, hormonu regulującego poziom cukru we krwi.. Tu możemy zobaczyć, który produkt ma jaki indeks glikemiczny: https://ukladodpornosciowy.pl/indeks-glikemiczny/ Indeks glikemiczny – Tabela produktów

<div><p><h2>Węglowodany: potężny wykop energii</h2><br/>Autor: <b>JBmedia</b></p><br/><p>Bez energii nie możemy się poruszyć. A tę energię z jakiegoś źródła trzeba pozyskać. W tym celu wiele osób sprawdza możliwości dawane przez preparaty węglowodanowe.</p><br/><p style=”text-align: justify;”><strong>Na krótszy i dłuższy czas</strong></p> <p style=”text-align: justify;”><a href=” http://hormonwzrostu.info.pl/2010/09/15/produkt-tygodnia-olimp-carbonox-4000-g/” target=”_blank”>Węglowodany</a> mogą być przetworzone w organizmie na łatwo przyswajalne substancje energetyczne. W zależności od budowy cząsteczek, czas uwalniania energii z węglowodanów różni się. Niektóre „działają” bardzo szybko, inne potrzebują na to trochę czasu. W każdym przypadku, czas działania można ocenić i zmierzyć laboratoryjnie. Dzięki temu możliwe jest dobranie takich substancji, które będą działały odpowiednio do pożądanego efektu. Czasem takim efektem ma być niemal natychmiastowe dostarczenie organizmowi potężnego kopa energetycznego, w innych przypadkach bardziej wskazane może być stopniowe i równomierne uwalnianie energii i utrzymywanie jej na stałym poziomie przez określony czas. Zdarzają się również sytuacje, kiedy przyda się jednocześnie zarówno szybka dawka energii jak i energia uwalniana powoli. A intensywne treningi są właśnie takimi sytuacjami. Potrzeba w czasie ich trwania siły „na już”, by podjąć określony wysiłek, ale też „na później” by się po nim zregenerować i uzupełnić straty węglowodanów.</p> <p style=”text-align: justify;”><strong>Zachować równowagę</strong></p> <p style=”text-align: justify;”>Jeśli i<a href=” http://hormonwzrostu.info.pl/2010/09/11/hormon-wzrostu-%e2%80%93-spij-i-rozwijaj-miesnie/” target=”_blank”>ntensywnie ćwiczymy</a>, możemy skupić się tylko na jednej z dwóch opcji – albo dostarczać organizmowi potężne dawki węglowodanów przyswajalnych w bardzo krótkim czasie, by zmaksymalizować możliwości treningowe, albo skupić się na dłuższym uzupełnianiu rezerw dzięki węglowodanom wchłanianych stopniowo. Najlepiej jednak zachować równowagę i wybrać obie opcje jednocześnie. Dlatego wybierając preparaty węglowodanowe warto zwrócić uwagę, czy zawierają one węglowodany z obu tych grup. Mogą to być na przykład glukoza i izomaltuloza. Czasem wyróżnia się jeszcze trzecią, pośrednią grupę, do której zaliczana jest na przykład maltodekstryna – ogólnie jednak chodzi o to, że od momentu spożycia preparatu może on działać przez dłuższy czas, zapewniając najpierw odpowiednią siłę, a później właściwą regenerację. Zachowanie równowagi ma bardzo ważne znaczenie dla zdrowia – regularne przesycenie krwi węglowodanami może powodować konkretne schorzenia, jak na przykład cukrzycę. Dlatego z preparatami węglowodanowymi jak z każdą inną odżywką czy suplementem – należy przyjmować z umiarem i nie przekraczać ustalonych norm, by nie narazić się na zagrożenie zdrowia. Odżywki węglowodanowe to potężny wykop energii, który może być bardzo potrzebny sportowcom przed, po i w czasie treningu. Ale przesadzać z nimi nie należy.</p><hr/> <p>Artykuł może być przedrukowywany jedynie w niezmienionej postaci z zachowaniem aktywnych linków.</p> <span><a target=”_blank” href=” http://artelis.pl/artykuly/22834/Weglowodany-potezny-wykop-energii” rel=”follow”>Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.</a></span></div>

Węglowodany – ograniczać czy nie ?

Autor: Anna Kozłowska-Rorat

Rośnie świadomość faktu, iż spożywamy za dużo cukru w diecie.  Zatem warto wiedzieć ile i jakie węglowodany są nam potrzebne.

Węglowodany dzielimy na cukry proste i złożone.

Cukry proste to  jednocukry takie jak glukoza, fruktoza, galaktoza i mannoza jak i dwucukry: sacharoza, laktoza i maltoza. Cukry szybko wchłaniają się do krwi. Jeśli nie będą wykorzystane jako źródło energii odłożą się w postaci tłuszczu.  Cukry naturalnie występują w owocach, warzywach, mleku, przetworach mlecznych. Niestety duża ilość cukru znajduje się  w produktach przetworzonych w szczególności napojach bezalkoholowych, słodyczach, dżemach, jogurtach owocowych, serkach homogenizowanych dla dzieci, płatkach śniadaniowych. Warto ograniczać wyżej wymienione produkty. A jeśli mamy ochotę na coś słodkiego to aktualnie można znaleźć mówiąc potocznie słodycze bez cukru ( prawidłowo: słodycze bez dodatku cukru) słodzone naturalnymi substancjami słodzącymi takimi jak stewia , maltitol.  Zarówno stewia jak i maltitol są bezpieczne dla diabetyków, nie podwyższają stężenia glukozy we krwi. Ponadto mają niski indeks glikemiczny, zmiejszoną kaloryczność, nie przyczyniają się do próchnicy. Na etykietach słodyczy czy dżemów ze stewią, maltitolem czy erytrytolem możemy sprawdzić ilość węglowodanów i cukrów.  W poniższej tabeli zostały porównane dżemy ze względu na rodzaj substancji słodzącej: 1) cukier i syrop glukozowo-fruktozowy 2) sok jabłkowy 3) stewia.

Porównanie ilości węglowodanów i cukrów dżemów w zależności od substancji słodzącej

Składniki Dżem niskosłodzony  truskawkowy znanej marki  (z 40g owoców)

Substancja słodząca:

Cukier i syrop glukozowo-fruktozowy

Dżem 100% z owoców truskawka  słodzony sokiem jabłkowym

Substancja słodząca: sok jabłkowy

Dżem słodzony stewią

70% owoców

Substancja słodząca:

stewia

Węglowodany34,5339,3
W tym cukier34,5337,6

Źródło: etykiety wybranych dżemów

Cukry złożone w tym przyswajalne i nieprzyswajalne

Węglowodany przyswajalne  są źródłem energii dla naszego układu nerwowego, w tym mózgu. Dlatego śniadanie powinno być bogate w węglowodany złożone.  Lista produktów zawierająca węglowodany złożone obejmuje:  kasze, mąka, ziemniaki, płatki owsiane, makarony,  warzywa np. dyni, ziemniaki, niektórych owocach (banany). Dobrym źródłem węglowodanów złożonych są też rośliny strączkowe: soja, groch, fasola, soczewica.  Cukry złożone wchłaniają się wolniej.

Do cukrów złożonych zaliczamy także węglowodany nieprzyswajalne, które nie są trawione w przewodzie pokarmowym t.j.  pektyny czy celulozę będą ce składnikami błonnika pokarmowego.  Rola błonnika pokarmowego to poprawianie pracy jelit, dzięki czemu szybciej jesteśmy syci. Ponadto wpływa na rozwój korzystnej mikroflory jelitowej. Reguluje poziom glukozy we krwi – opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie glukozy do krwi i zmniejsza wydzielanie insuliny.

Podsumowując czytajmy etykiety produktów uważnie, gdzie w tabeli wartości odżywczej jest napisana zawartość węglowodanów, a poniżej ilość cukrów, czyli cukrów prostych, których ilość należy ograniczać. Według WHO wystarczy nam 10% kalorii pochodzących z cukru, a według autorytetów warto tą normę ograniczyć do 5%.


Anna Kozłowska-Rorat z BIOZONA – importer zdrowych słodyczy i przekąsek, w tym słodyczy bez cukru, przekąsek bezglutenowych, wegańskich i proteinowych oraz ekologicznych

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Rola węglowodanów w wysiłku wytrzymałościowym

Autor: Wiktor Ptaszyński

 

Węglowodany (cukry) to podstawowe „paliwo”, z którego korzysta ludzki organizm podczas wysiłku fizycznego. Są dużo szybciej przekształcane w mięśniach w energię niż tłuszcze.

 

Ponieważ w dzisiejszym świecie spożywamy ogromne ilości cukrów, nasz organizm do perfekcji opanował korzystanie z tej „siły napędowej”. Jednak „specjalizacja węglowodanowa” nie jest korzystna dla organizmu, ponieważ wykorzystując przede wszystkim cukry zaniedbujemy spalanie (oksydację) tłuszczów, a zachwianie tej równowagi jest najprostszą drogą do magazynowania tkanki tłuszczowej.

Organizm człowieka ma pewne ograniczone rezerwy węglowodanów. Zalicza się do nich cukier we krwi oraz glikogen mięśniowy i wątrobowy. gdy podczas treningu zostają one całkowicie wykorzystane, energia musi być pozyskiwana z innego, alternatywnego źródła – z zapasów tłuszczów, obecnych we krwi, mięśniach i przede wszystkim w tkance tłuszczowej. Jak jednak właśnie wspomnieliśmy, procesy metaboliczne, odpowiedzialne za oksydację tłuszczów, są u nas osłabione. Dlatego po wyczerpaniu rezerw węglowodanów pojawia się nagłe zmęczenie, wynikające z faktu, iż nie potrafimy optymalnie wykorzystać zapasów tłuszczowych.

Aby temu zapobiec, należy uzupełnić rezerwy cukrów w organizmie przed wysiłkiem i utrzymywać ich odpowiedni poziom podczas jego trwania. Węglowodany odgrywają też bardzo ważna rolę w regeneracji potreningowej. Razem z białkami utrzymują odpowiedni poziom masy mięśniowej. Dieta sportowców powinna być bogata w węglowodany, a ich przyjmowanie jest ważne zarówno przed wysiłkiem, jak i w jego trakcie. Interesujesz się sportem. Wejdź i zobacz. cdn…


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Poniżej tabela produktów z informacjami o zawartości węglowodanów. Można sortować oraz wyszukiwać bez odświeżania STRONY PRODUKTY.

[table id=11 datatables_fixedheader=top datatables_fixedheader_offsettop=50 responsive=scroll responsive_breakpoint=device /]

Baza wiedzy Awarena ALL
Logo