Immunoglobuliny typu A (IgA) są najważniejszymi cząsteczkami odpowiedzi immunologicznej swoistej dla błony śluzowej. Dzięki bardzo wysokiej dziennej produkcji organizm chroni przed wnikaniem bakterii, wirusów i cząstek żywności. Dlatego zarówno niedobór, jak i nadmiar przeciwciał IgA może wskazywać na trwającą patologię.
immunologiczne wytwarzane przez komórki układu odpornościowego – komórki plazmatyczne, które są typem limfocytów B. Przeciwciała IgA są wytwarzane przez kontakt z różnymi cząsteczkami chemicznymi (antygenami), które układ odpornościowy rozpoznaje jako obce.
Antygeny mogą być fragmentami bakterii, wirusów, grzybów, żywności, pyłku roślin, a w niektórych przypadkach własnych tkanek (tzw. Autoantygenów). Przeciwciała IgA działają specyficznie, ponieważ zawsze są skierowane przeciwko specyficznemu antygenowi.
Immunoglobuliny typu A (IgA) – rola w ciele
Chociaż stężenie IgA we krwi jest niskie (1,4-4 mg / ml), organizm wytwarza więcej niż wszystkie inne przeciwciała łącznie. Wynika to z faktu, że przeciwciała IgA są wydzielane głównie przez błony śluzowe i znajdują się w wydzielinach (łzach, ślinie).
Dzienna synteza przeciwciał IgA może wynosić do 9 gramów dziennie. Z tego powodu IgA jest jednym z głównych składników obronnych błon śluzowych przed antygenami środowiskowymi.
Celem przeciwciała IgA jest hamowanie adhezji bakterii do powierzchni błon śluzowych i ich przywieranie, neutralizacja wirusów, toksyn, enzymów wydzielanych przez bakterie i antygeny pokarmowe.
Immunoglobuliny typu A (IgA) – typy
Przeciwciała IgA można podzielić na całkowite i specyficzne. Specyficzne przeciwciała IgA są wytwarzane przez całe życie organizmu po kontakcie z różnymi antygenami. Wszystkie specyficzne przeciwciała IgA w ciele są pulą całkowitej IgA. Badanie swoistych przeciwciał IgA ma szczególne znaczenie w diagnozowaniu niektórych chorób autoimmunologicznych, np. nietolerancja glutenu.
[table id=87 datatables_fixedheader=top datatables_fixedheader_offsettop=230 responsive=scroll responsive_breakpoint=device /]