Wirus nie jest żywym organizmem, ale cząsteczką białka (DNA) pokrytą ochronną warstwą lipidu (tłuszczu), który po wchłonięciu przez komórki błony śluzowej oka, nosa lub policzka zmienia swój kod genetyczny. (mutacja) i przekształca je w komórki agresora i multiplikatora.
Ponieważ wirus nie jest żywym organizmem, ale cząsteczką białka, nie jest zabijany, ale sam się rozkłada. Czas rozpadu zależy od temperatury, wilgotności i rodzaju materiału, na którym leży.
Wirus jest bardzo delikatny; jedyną rzeczą, która go chroni, jest cienka zewnętrzna warstwa tłuszczu.
Koronawirus – co wiemy o nim?
Czy koronawirus, który powoduje COVID-19, jest bardziej niebezpieczny niż znany nam wirus grypy? Co wiemy o nim i czy możemy kontrolować epidemię za pomocą znanych nam środków?
W mediach społecznościowych natrafiamy na wiele fałszywych informacji, publikowanych z niewiedzy lub w celu straszenia innych. W końcu nie jesteśmy pewni, czy przestrzegając znanych nam środków ostrożności w przypadku np. grypę możemy zminimalizować ryzyko zagrożenia. Sprzedawcy cudownych produktów lub tylko masek ochronnych żywią się naszymi obawami.
Aby zapobiec nieuzasadnionej panice, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opracowała listę najczęstszych mitów, błędów i wątpliwości dotyczących nowego koronawirusa i wywołanej przez niego epidemii.
Źródła informacji z filmu Expand
Prezentowany materiał nie stanowi porady o charakterze medycznym, ma wyłącznie charakter informacyjny i w rozumieniu obowiązujących przepisów nie może być traktowany jako specjalistyczna porada medyczna, forma diagnozy lub zalecenia w zakresie leczenia, ponadto nie może być podstawą do jakichkolwiek roszczeń. Autor oświadcza, że nie daje gwarancji przydatności treści materiału do określonego celu lub zastosowania oraz nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody będące konsekwencją korzystania lub niemożności korzystania z materiału. Użytkownik kierując się wyłącznie informacjami uzyskanymi za pośrednictwem materiału działa na własną odpowiedzialność.
—PIŚMIENNICTWO—
IMMUNOGLOBULINY TYPU A
(post)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6859089 (probiotyki)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27100317
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23737255
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28245626
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28002391 (witamina a)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26141028 (glutamina)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25591570
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15107413 WITAMINA D
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2821804/
https://www.researchgate.net/publication/305078151_Vitamin_D_nutritional_status_and_vitamin_D_regulated_antimicrobial_peptides_in_serum_and_pleural_fluid_of_patients_with_infectious_and_noninfectious_pleural_effusions
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371%2Fjournal.pone.0082717
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26255277 MELATONINA
https://www.researchgate.net/publication/5640141_Melatonin_and_its_influence_on_immune_system
https://www.karger.com/article/pdf/237455 (dobowe i sezonowe zmiany odporności i wydzielanie melatoniny)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12019354 (osłabienie wydzielania melatoniny osłabia odpowiedź humoralną)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2944914 (podawanie melatoniny wzmacnia odporność)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1542725/ (podawanie zewnętrzne melatoniny zaczyna działać między 7-14 dniem)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10713348 (europejska agencja zdrowia – dawkowanie 2mg)
https://www.ema.europa.eu/en/documents/pip-decision/p/49/2009-european-medicines-agency-decision-24-march-2009-refusal-product-specific-waiver-melatonin/2006-european-p_en.pdf
IMMUNOGLOBULINY sIgA + WYKLUCZENIE IMMUNOLOGICZNE (IMMUNE EXCLUSION)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3774538/
https://www.mdpi.com/2073-4468/2/4/535/htm
https://www.jci.org/articles/view/132005
Poniższe sposoby zmniejszają nie tylko ryzyko zakażenia ale w przypadku istniejącego już zakażenia mogą zmniejszać jego zakres a także i nasilenie oraz ilość potencjalnych powikłań natomiast nie gwarantują w 100% skuteczności
[table id=88 /]