Zainteresowanie polifenolami koncentruje się w dużej mierze na udziale ich aktywności przeciwutleniającej w zapobieganiu różnym zaburzeniom, w tym chorobom układu krążenia i nowotworom. Polifenole dzielą się na grupy, takie jak stylbeny, flawonoidy, kwasy fenolowe, lignany i inne. Lignany, które mają budowę chemiczną podobną do steroidów i są określane jako fitoestrogeny, są przedmiotem szczególnego zainteresowania badaczy. Tradycyjnie korzyści zdrowotne przypisywane lignanom obejmowały obniżone ryzyko chorób serca, objawów menopauzy, osteoporozy i raka piersi. Jednak spożycie pokarmów naturalnie bogatych w lignan różni się w zależności od rodzaju diety. W związku z tym, w oparciu o najnowsze odkrycia ludzi i zebrane informacje na temat żywności bogatej w lignany, zebrane z bazy danych Phenol Explorer, niniejszy przegląd skupia się na potencjalnych korzyściach zdrowotnych związanych ze spożywaniem różnych diet zawierających naturalnie bogatą w lignan żywność.
Obecne dowody podkreślają bioaktywne właściwości lignanów jako cząsteczek promujących zdrowie człowieka. Zatem spożycie żywności bogatej w lignan może być użytecznym sposobem na wzmocnienie zapobiegania chorobom przewlekłym, takim jak niektóre rodzaje nowotworów i choroby układu krążenia. Obecne dowody podkreślają bioaktywne właściwości lignanów jako cząsteczek promujących zdrowie człowieka. Zatem spożycie żywności bogatej w lignan może być użytecznym sposobem na wzmocnienie zapobiegania chorobom przewlekłym, takim jak niektóre rodzaje nowotworów i choroby układu krążenia.
Obecne dowody podkreślają bioaktywne właściwości lignanów jako cząsteczek promujących zdrowie człowieka. Zatem spożycie żywności bogatej w lignan może być użytecznym sposobem na wzmocnienie zapobiegania chorobom przewlekłym, takim jak niektóre rodzaje nowotworów i choroby układu krążenia. źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6429205/
Twoja Ocena: Bądź pierwszy!
Chętnie poznamy Twoje zdanie