🌟 Najlepsze rzeczy na świecie na stronie: Niebiański.pl i Najlepszy.shop 🎯 Wzory ideałów dla określonych celów na stronie: Awarena.pl 💪Optymalny Program Opieki Kondycyjnej 🍽️Dieta Antoniowa

Rodzaje gofrów 🧇 – Kompletny przewodnik po smakach świata

Twoja Ocena: Bądź pierwszy!
Nazwa gofrówKształtGrubość(mm)Rozmiar(cm)Szerokość/długość/ŚrednicaZdjęcieWideo
Gofry belgijskieW Ameryce Północnej gofry belgijskie są odmianą gofrów z jaśniejszym cieście, większymi kwadratami i głębszymi kieszeniami niż gofry amerykańskie. Belgijskie gofry były pierwotnie zakwaszone drożdżami , ale obecnie często stosuje się proszek do pieczenia . Są często spożywane jako żywność śniadaniowa ; różne dodatki, od bitej śmietany, cukru cukierniczego, miękkich owoców i pasty czekoladowej po syrop i masło lub margarynę . Można je również podawać z lodami waniliowymi i świeżymi owocami (np. truskawkami) jako deser .okrągły31,75-38,1017,78-20,32Okrągłe gofry belgijskie podzielone na cztery części, złociste i posypane cukrem pudrem, podane na białym talerzu w minimalistycznym ustawieniu.Włącz film
Gofry pruskieNazwa krainy zwanej Warmią wywodzi się od pruskiego plemienia Warmów i stanowi jedną z części krainy historycznej Prus. Burzliwe dzieje historyczne na przestrzeni wieków miały odzwierciedlenie w strukturze etnicznej ludności na terenie Polski, którą tworzyli Bałdowie, Polacy i Niemcy.
Sytuacja ta kreowała nie tylko warunki polityczne i gospodarcze, ale także charakter kulturowy ludności zamieszkującej ziemie pruskie. Wszakże kulinarna tradycja jest zlepkiem tradycji kulinarnych dwóch narodów: Niemców i Polaków. Jedną z tradycji kulinarnych podtrzymywanych w domostwach w czasach powojennych był wypiek pewnego rodzaju wafli, zwanych goframi. Powszechne było posiadanie przez każdą gospodynię specjalnej żeliwnej gofrownicy, nazywanej niegdyś żelazkiem.

Przy jej użyciu wypiekano dzieciom charakterystyczne dla formy kraciaste serduszka z ciasta podobnego do naleśnikowego. Gospodynie wypiekały je zgodnie z recepturą wytłoczoną na wieczku urządzenia, wykorzystując do sporządzania ciasta odpowiednie proporcje mąki, mleka, jaj, masła i drożdży. Gofrownica była żeliwnym urządzeniem, składającym się z dwóch płaskich, okrągłych form złączonych zawiasami, z wypustkami w fajerce, którą można umieścić bezpośrednio nad ogniem. Gofrownicę nagrzewano do odpowiedniej temperatury, natomiast formy zasmarowywano kawałkiem świeżej wieprzowej słoniny, skórką bądź gęsim olejem, po czym nalewano ciasto, rozprowadzając je po całej płaszczyźnie. Czas wypieku na jednej stronie był odliczany od momentu zamknięcia urządzenia, zgodnie z modlitwą Zdrowaś Mario, do słów „błogosławiony owoc żywota Twojego Jezus”. Następnie przewracano formę na drugą stronę. Z końcem modlitwy wafle były upieczone.

Obecnie już w niewielu domach dawne gofrownice są używane do wypieku pruskich gofrów. Zastąpiły je bardziej nowoczesne, ale receptura została bez zmian. Zgodnie z nią, by przygotować właściwej konsystencji ciasto, należy je sporządzić z: 1 kg mąki, 21/4 l mleka, 6-8 jaj, 375 g masła, 1 łyżki drożdży. Można podawać posypane cukrem pudrem z dodatkiem konfitur, syropu, bitej śmietany. Źródło: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/gofry-pruskie
Pięć kraciastych serduszek tworzących krągok. 20 cm średnicyWłącz film
Gofry belgijskie ( wariant: brukselskie )są przygotowywane na cieście z białkiem jaja lub drożdżami, tradycyjnie na drożdżach piwnych; czasami oba rodzaje zakwasu są używane razem. Są lżejsze, bardziej chrupiące i mają większe kieszenie w porównaniu z innymi europejskimi odmianami gofrów i łatwo je odróżnić od gofrów Liège po ich prostokątnych bokach.

W Belgii większość gofrów jest serwowana na ciepło przez ulicznych sprzedawców i posypana cukrem cukierniczym, choć w regionach turystycznych można je posypać bitą śmietaną, miękkimi owocami lub pastą czekoladową. Warianty gofrów brukselskich – z ubitymi i złożonymi białkami jaj gotowanymi w dużych prostokątnych formach – pochodzą z XVIII wieku.
Jednak najstarsza uznana nazwa „Gaufres de Bruxelles” (Brussels Waffles) przypisywana jest w latach 1842/43 Florianowi Dacherowi, szwajcarskiemu piekarzowi z Gandawy w Belgii, który wcześniej pracował pod kierunkiem cukierników w centrum Brukseli.

Philippe Cauderlier opublikował później przepis Dachera w wydaniu swojej książki kucharskiej „La Pâtisserie et la Confiture” z 1874 roku. Maximilien Consael, inny kucharz z Gandawy, twierdził, że wynalazł gofry w 1839 roku, chociaż nie ma żadnych pisemnych zapisów, by wymieniał je lub sprzedawał do czasu jego udziału w targach brukselskich w 1856 roku.

Żaden człowiek nie stworzył przepisu; po prostu spopularyzowali i sformalizowali istniejący przepis jako gofr brukselski.
Prostokątny34,9210,16x15,24
10,16x17,78
7,62x12,70
gofry belgijskieWłącz film
Gofry belgijskie ( wariant: Liege ) Pochodzą z większego regionu Walonii we wschodniej Belgii i alternatywnie znane jako gaufres de chasse (gofry myśliwskie) – są adaptacją ciasta na chleb brioche, z kawałkami cukru perłowego, który po upieczeniu karmelizuje na zewnątrz gofra. Jest to najpopularniejszy rodzaj gofrów dostępny w Belgii i przygotowywany w wersji zwykłej, waniliowej i cynamonowej przez ulicznych sprzedawców w całym kraju.

W Stanach Zjednoczonych są najbardziej znane z tego, że są sprzedawane w ośrodkach narciarskich, głównie na północnym wschodzie , pod marką Waffle Cabin.
Nieregularny25,4010,16x17,78
10,16x33,02
Gofry belgijskie ( wariant: Liege )Włącz film
Gofry flamandzkieSą specjalnością północnej Francji i części zachodniej Belgii. Oryginalna receptura, opublikowana w 1740 przez Louis-Auguste de Bourbon w Le Cuisinier Gascon, wygląda następująco: Weź "deux litrons" (1,7 litra lub 7 filiżanek) mąki i wymieszaj ją w misce z solą i jedną uncją drożdży piwnych. Zwilż go całkowicie ciepłym mlekiem. Następnie ubij piętnaście białek i dodaj je do mieszanki, ciągle mieszając. Dodaj „un livre” (490 gramów lub 1,1 funta) świeżego masła i pozwól, aby ciasto wyrosło. Gdy ciasto wyrośnie, weź rozgrzane żelazko, przygotowane specjalnie do tych gofrów, zawiń trochę masła w szmatkę i natrzyj nim obie strony żelazka. Gdy żelazko jest całkowicie rozgrzane, przygotuj gofry, ale rób to delikatnie, bojąc się, że je spalisz. Ugotowane, wyjmij je, połóż na półmisku i podawaj z cukrem i wodą z kwiatów pomarańczy na wierzchu.Gofry flamandzkieWłącz film
Gofry amerykańskie Znacznie się różnią. Generalnie gęstsze i cieńsze niż gofry belgijskie, często są wykonane z ciasta na zakwasie z proszkiem do pieczenia , który czasami miesza się z orzechami pekan, kroplami czekolady lub jagodami i może mieć kształt okrągły, kwadratowy lub prostokątny. Podobnie jak amerykańskie naleśniki są one zwykle podawane jako słodkie śniadanie , posypane masłem i syropem klonowym , bekonem i innymi syropami owocowymi , miodem lub cukrem pudrem. Można je również znaleźć w wielu różnych pikantnych potrawach, takich jak smażony kurczak i gofry lub posypane gulaszem z nerek.

Mogą być również podawane jako desery, zwieńczone lodami i różnymi innymi dodatkami. Duża sieć (ponad 2100 lokalizacji) restauracji specjalizujących się w gofrach , Waffle House , jest wszechobecna w południowych Stanach Zjednoczonych.
okrągły, kwadrat12,7-15,88Średnica kręgu ok. 17,78-20,32Belgian waffles with ice cream. Chocolate and nuts. wooden table. RustikWłącz film
Gofry BergischeCzyli Gofry z okręgu Berg , to specjalność niemieckiego regionu Bergisches Land . Gofry są chrupiące i mniej gęste niż gofry belgijskie, zawsze w kształcie serca i podawane z wiśniami, śmietaną i opcjonalnie puddingiem ryżowym jako część tradycyjnej popołudniowej uczty w niedziele w regionie.Włącz film
Gofry w stylu Hongkongu. (ciastka z siatki) Zwany w Hongkongu „ciastkiem z siatki” lub „herbatnikiem z siatki” (格仔餅), jest gofrem zwykle wytwarzanym i sprzedawanym przez ulicznych sprzedawców i spożywanym na ciepło na ulicy.

Jest podobny do tradycyjnego wafla, ale większy, okrągły i podzielony na cztery ćwiartki. Zwykle podaje się go jako przekąskę. Masło, masło orzechowe i cukier rozprowadza się po jednej stronie ugotowanego gofra, a następnie składa w półkole do spożycia. W przepisach na gofry wykorzystuje się jajka, cukier i mleko zagęszczone , nadając im słodki smak. Są na ogół miękkie i niezbyt gęste. Tradycyjne gofry w stylu hongkońskim są pełne smaku żółtka . Czasami różne smaki, takie jakW recepturze wykorzystywane są czekolada i melon miodowy, które tworzą różne kolory. Innym stylem gofra z Hongkongu jest eggette lub gai daan jai (鷄蛋仔), które mają wzór w kształcie kuli
Włącz film
Gofry PandanPochodzą z Wietnamu i charakteryzują się wykorzystaniem w cieście aromatu pandan i mleka kokosowego. Aromat pandanowy skutkuje charakterystycznym wiosennozielonym kolorem ciasta .

Po ugotowaniu wafel przyrumieni się i chrupiący na zewnątrz, a wewnątrz pozostaje zielony i miękki do pogryzienia. W przeciwieństwie do większości gofrów, gofry pandanowe są zwykle spożywane w postaci zwykłej. W Wietnamie są stosunkowo tanie i dlatego cieszą się popularnością wśród dzieci.

Są popularnym jedzeniem ulicznym wytwarzanym w formach żeliwnych ogrzewanych węglem drzewnym lub w elektrycznych gofrownicach .
Włącz film
Croffle(słowo złożone z croissant i waffle) to deser, w którym surowy croissant jest pieczony na patelni waflowej i spożywany z lodami lub syropem klonowym. Żujący smak gofrów sprawia, że przyjemnie jest je jeść jak rogalika. Jeśli zjesz serek śmietankowy przez kwadratowe otwory gofra o gęstym maślanym zapachu załogi, smak i zabawa wydają się być połączeniem croissanta i gofrów. Jest to popularny deser w Korei . W Internecie krążą dowcipy o „największym wynalazku ery Covid-19 ”.
Istnieją różne rodzaje ciastek, które wykorzystują różne dodatki, takie jak bazylia, kukurydza, ser i tak dalej.

Jest również popularny wśród ludzi, ponieważ jest łatwy do zrobienia i zjedzenia w domu.

Początkiem Croffle jest kawiarnia „Le Petit Parisian” w Dublinie w Irlandii. Według irlandzkiej gazety Dublin Gadget z 20 lipca 2017 r., Louise Lenox, piekarz w kawiarni przy Camden Street w Dublinie, jako pierwsza stworzyła menu o nazwie Croffle.
Włącz film
Kue gapitTo indonezyjska kue kering (sucha przekąska), która pochodzi z Zachodniej Jawy. Zwykle robiona z mąki z tapioki, jej nazwa pochodzi od procesu gotowania, w którym jest grillowana między żelaznymi foremkami jak wafel. Przekąska występuje w różnych kształtach i smakach.Włącz film
Gofry w stylu skandynawskimPowszechne w krajach skandynawskich , są cienkie, wykonane z gofrownicy w kształcie serca. Ciasto jest podobne do innych odmian. Najpopularniejszym stylem jest słodki, z bitą lub kwaśną śmietaną i dżemem truskawkowym lub malinowym, jagodami lub po prostu cukrem na wierzchu.

W Norwegii , brunost i gomme popularne są również polewy. Podobnie jak w przypadku naleśników, są tacy, którzy preferują styl solony z różnymi mieszankami, takimi jak ser pleśniowy. W Finlandii pikantne dodatki są rzadkością; zamiast dżem , cukier , bita śmietana lub waniliowe lody są zwykle używane. Na Islandii tradycyjnym polewam jest dżem rabarbarowy lub jagodowy z bitą śmietaną na wierzchu. Popularnymi substytutami dżemu są również syrop i pasta czekoladowa.

W szwedzkim daty tradycja przynajmniej do 15 wieku, i jest tam nawet konkretny dzień do tego celu, Våffeldagen (dzień wafel), który brzmi jak Vårfrudagen ( „ Dzień Matki Bożej ”), a zatem jest wykorzystywany do tego celu. To jest 25 marca (dziewięć miesięcy przed Bożym Narodzeniem), chrześcijańskie święto Zwiastowania .
Polewa się je zazwyczaj dżemem truskawkowym, dżemem jagodowym, dżemem malinowym, dżemem malinowym, dżemem jagodowo-malinowym, cukrem i masłem, lodami waniliowymi i bitą śmietaną. Inne pikantne dodatki to ikra z łososia, łosoś wędzony na zimno i śmietanka.
Włącz film
Gofri( pojedyncze gofre) to gofry we Włoszech i można je znaleźć w kuchni piemonckiej : są lekkie i chrupiące w konsystencji, nie zawierają jajka ani mleka (według najstarszej receptury) i występują zarówno w wersji słodkiej, jak i pikantnej . Środkowowłoska kuchnia oferuje również ciasteczka przypominające wafel, które lokalnie znane są jako pizzelle , ferratelle (w Abruzzo ) lub cancelle (w Molise ).Włącz film
StroopwafeleTo cienkie gofry z nadzieniem syropowym , które wywodzą się z holenderskiego miasta Gouda . Sztywne ciasto na gofry składa się z mąki , masła , brązowego cukru , drożdży , mleka i jajek . Na gofrownicę kładzie się średniej wielkości kulki ciasta. Gdy gofra jest upieczony i gdy jest jeszcze ciepły, kroi się go na dwie połówki. Ciepłe nadzienie z syropu rozprowadza się pomiędzy połówkami wafla, co powoduje ich sklejenie. Są popularne w Holandii i Belgii i sprzedawane w gotowych opakowaniach w sklepach i na targowiskach.Włącz film
Galettes campinoises / Kempense galetten To rodzaj gofra popularnego w Belgii. Są sztywne i chrupiące, ale maślane, kruche i miękkie w ustach. Włącz film
Gofry hotdogTo rodzaj wafel popularny w Belgii. Są sztywne i chrupiące, ale maślane, kruche i miękkie w ustach. Gofry hotdog są długie gofry z hot dogiem gotowanym wewnątrz nich . Ta pochodząca z Tajlandii przekąska podawana jest z ketchupem , majonezem lub jednym i drugim. Ciasto jest podobne do amerykańskich gofrów, ale zamiast masła używa margaryny, ponieważ jest to jedna z bardziej akceptowanych ekscentryczności ich kultury żywieniowej. Włącz film
Gofry na patykuTo długie gofry gotowane na patyku, zwykle maczane w czymś w rodzaju syropu czekoladowego i posypane na wierzchu.Włącz film

1. Gofry belgijskie 🧇

Belgijskie gofry to prawdziwy klasyk, który podbił serca na całym świecie. Ich cechy to:

  • Kształt: Okrągły lub prostokątny
  • Grubość: 31,75–38,10 mm
  • Rozmiar: 17,78–20,32 cm
SPRAWDŹ jedną z najlepszych gofrownic

2. Gofry pruskie 💓

Te wyjątkowe gofry wyróżniają się pięcioma kraciastymi serduszkami tworzącymi krąg:

  • Kształt: Serduszkowy
  • Średnica: Około 20 cm

3. Gofry amerykańskie 🇺🇸

Gofry amerykańskie to cieńsze wersje belgijskich, które są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

  • Kształt: Okrągły lub kwadratowy
  • Grubość: 12,7–15,88 mm
  • Rozmiar: Średnica 17,78–20,32 cm

4. Stroopwafele 🇳🇱

Stroopwafele to cienkie, karmelowe wafle rodem z Holandii. Doskonałe z kawą lub herbatą!

  • Kształt: Okrągły
  • Średnica: Około 10 cm

5. Gofry w stylu Hongkongu 🥢

Znane również jako „eggettes”, są niezwykle popularne na ulicach Hongkongu.

  • Kształt: Okrągły z bąbelkami
  • Grubość: Cienkie

6. Gofry na patyku 🍭

Innowacyjny pomysł na szybki deser! Gofry na patyku to świetna opcja na imprezy i festyny.

  • Kształt: Dowolny, najczęściej prostokątny

🧇 Czy wiesz, że pierwsze gofry były przygotowywane już w starożytnej Grecji? Używano tam żelaznych płyt do wypiekania ciasta – były one pierwowzorem dzisiejszych gofrownic! 🇬🇷✨

legancko podane różne rodzaje gofrów na rustykalnym stole – belgijskie, serduszkowe, stroopwafele i bąbelkowe, z dodatkami takimi jak owoce, cukier puder, bita śmietana i miód.

📊 Badania pokazują, że temperatura wypieku gofrów ma znaczenie! Wyższa temperatura gwarantuje chrupkość i doskonały smak 🧇✨.

Chętnie poznamy Twoje zdanie

      Dodaj Odpowiedź

      Baza wiedzy Awarena ALL
      Logo