ranking-wyciskarek-soku
Najlepsze wyciskarki wolnoobrotowe na świecie
W rankingu znajdują się wyciskarki tylko te, które osiągnęły poziom prestiżu, 70 % pkt min. lub pierwsze 7 najlepszych . Przeanalizowaliśmy wszystkie wyciskarki dostępne na rynku. Wg kryteriów, o którym mowa poniżej najlepsze wyciskarki znajdują się w tym rankingu
Utlenianie
Szybkie / odśrodkowe sokowirówki pracują z dużą prędkością, ścinając owoce i warzywa. Ta wysoka prędkość wprowadza dużą ilość powietrza do soku, który miesza się z sokiem i osiągnie nawet wysoki poziom, który piana będzie budować na wierzchu soku. Ta obecność powietrza w soku będzie miała wpływ na sok, ponieważ tlen z powietrza zaczyna oddziaływać z sokiem. Ten utleniony sok ma tę wadę, że nie trwa wystarczająco długo. Z drugiej strony, sok z powolnych / żujących soków będzie trwał do 72 godzin w lodówce i nadal pozostanie świeży. Dzieje się tak dlatego, że są one wytwarzane bardzo powoli, więc do soku wprowadza się bardzo mało powietrza, co powoduje, że efekt utleniania soku jest znikomy.
Więcej składników odżywczych i enzymów
Innym ważnym aspektem żucia soków jest to, że powolne wyciskanie soku pozwala na wydobycie większej ilości składników odżywczych, a nawet żywych enzymów z produktu, bez ich uszkadzania. Z drugiej strony, sokowirówki odśrodkowe mają tendencję do nagrzewania się, co zwykle zabija enzymy. Nie niszczą one również produktów wystarczająco dobrze, aby uwolnić składniki odżywcze i enzymy, zamiast tego praktycznie dzielą je na kawałki, a następnie wysysają sok z tych plasterków, proces, który nie jest tak skuteczny jak w powolnych sokowirówkach.
Wyższa wydajność
Powolne sokowirówki to po prostu bardziej wydajne sokowirówki, ponieważ produkują średnio 30% więcej soku niż szybkie sokowirówki. Efektem tego jest zmniejszenie ilości owoców i warzyw, które trzeba kupić w dłuższej perspektywie, a tym samym oszczędność pieniędzy.
Niższe zużycie energii
Sokowirówki Slow zużywają średnio 200 W energii elektrycznej. Średnia dla szybkich sokowirówek wynosi około 800 watów. Ta różnica w zużyciu energii oznacza także oszczędności na dłuższą metę.
Możliwości szlifowania
Mastikujące sokowirówki można również stosować do mielenia kawy, produkcji sorbetów owocowych, żywności dla niemowląt, mleka orzechowego, masła orzechowego itp.
Lepszy smak
Chociaż byłoby to uważane za kwestię subiektywną, nadal warto zauważyć, że większość sokowirówek stwierdza, że sok z powolnych sokowirówek smakuje lepiej niż sok z szybkich sokowirówek.
Jego niska prędkość ma następujące zalety:
- Niskie ogrzewanie
- Mniej utleniania
- Silne ściskanie
Niskie temperatury – wiele sokowirówek wytwarza ogromne ciepło, ponieważ obracają się zbyt szybko lub nawet wykorzystują ciepło do zwiększenia wydajności. Ale ciepło niszczy składniki odżywcze, kilka enzymów i witamin nie jest stabilnych termicznie. Już w około 42 stopniach Celsjusza tracą pierwsze enzymy. Z drugiej strony, powolna sokowirówka nieznacznie podgrzewa sprasowany materiał i sok, co służy ochronie składników odżywczych i substancji życiowych.
Mniej utleniania – niektóre składniki składników soku reagują z tlenem, to znaczy następuje utlenianie. Niszczy również składniki odżywcze, a także wpływa na smak soku. Na przykład, podczas gdy sokowirówki wirówkowe dodają sokowi dodatkową ilość tlenu, utlenianie jest wolniejsze w wolnobieżnej sokowirówce.
Silne ściskanie – chociaż rolki dociskowe wolnej sokowirówki mogą obracać się powoli, są one jeszcze silniejsze dzięki zmniejszonemu biegowi. Zgnieciony prasowany materiał jest dociskany z dużą siłą do sita, co zapewnia wysoką wydajność soku. Wydajność jest wyższa w porównaniu do prostych sokowirówek.
Dlaczego Slow Juicer wyciska lepszy sok?
Niezależnie od tego, czy są to owoce, warzywa czy trawy – dla najwyższej zawartości składników odżywczych należy wyciskać sok ze składników tylko powolną sokowirówką. Szczególnie delikatnie wyciska sok, dzięki czemu w miarę możliwości zachowane są wszystkie witaminy, minerały i enzymy.
Najlepsze wyciskarki – kryteria wyciskarki idealnej, która w rankingu jest najwyżej pod względem zbliżenia do 100% ilość punktów możliwych:
Element | Dla 100% | Ilość pkt MAX |
Ilość obrotów | 30 | 4,84 |
wielkość wlotu | 120 mm | 2,42 |
Max czas pracy | non stop | 1,21 |
Moc Silnika | 450 W | 3,63 |
Regulacja gęstości soku | tak | 3,63 |
Ranking wyciskarek, czyli najlepsze wyciskarki na świecie poniżej w tabeli.
W rankingu nie jest wzięte wiele czynników, które są niedostępne często w specyfikacjach np. Wyciskarka może zbyt wolno wyciskać pulpę co może doprowadzić do tego, że pulpa się nagrzewa i sok, a tym samym giną witaminy. Albo jedna wyciskarka wyciska więcej soku od innej.
Niestety nie da się sprawdzić praktycznie wszystkich ponad 500 wyciskarek. Jednakże polecamy zamówić uwagę na wyciskarka Polską nagradzaną, która ma swoją ewolucję, generacje i non stop jest ulepszana. Jest ona sprawdzona i używana przez nas. Ta wyciskarka to Alfa 3G. Tu Link Do ZAKUPU. A tu film z prezentacją.
Oraz najnowszą wersję tej wyciskarki – ALFA 4G
Aktualizacja: 06-06-2022