Spożywanie pokarmu w ograniczonym czasie (TRF) poprawia zdrowie metaboliczne. Wykazano, że zarówno wczesny TRF (eTRF, spożycie pokarmu ograniczone do wczesnej pory dnia), jak i TRF w połowie dnia (mTRF, spożycie pokarmu ograniczone do połowy dnia) przynoszą korzyści metaboliczne.
pięciotygodniowe randomizowane badanie, aby porównać efekty dwóch schematów TRF u zdrowych osób bez otyłości (ChiCTR2000029797)
„Przeprowadziliśmy randomizowane, kontrolowane badanie, aby porównać efekty eTRF (jedzenie w okresie nie dłuższym niż 8 godzin między 06:00 a 15:00 oraz poszczenie przez resztę dnia), mTRF (jedzenie w okresie braku powyżej 8 godz. między 11:00 a 20:00 i post przez resztę dnia) z grupą kontrolną (jedzenie ad libitum) przez 5 tygodni na parametrach zdrowotnych u osób bez otyłości.
Oceniliśmy również rytm dobowy stężenia adipokin w osoczu i ekspresję genów zegarowych w jednojądrzastych komórkach krwi obwodowej (PBMC). Odkryliśmy, że eTRF był związany z większą poprawą wrażliwości na insulinę niż mTRF, a eTRF, ale nie mTRF, był związany z niższym poziomem glukozy na czczo, masy ciała, otyłością i stanem zapalnym; i bardziej zróżnicowaną mikroflorę jelitową niż grupa kontrolna. Dodatkowo, te dwa typy TRF miały różny wpływ na dobowy rytm adipokin w osoczu i ekspresję genu zegara PBMC. Podsumowując, odkrycia te sugerują, że TRF z oknem na spożycie pokarmu na początku dnia jest lepszy dla zdrowia metabolicznego niż z oknem na później, oraz że mechanizm może obejmować zmiany rytmu dobowego”
Poniżej link do diety stosującej eTRF oraz system postów przerwanych (IF)
👉Dieta Antoniowa💖🍽️🍎👉Awarena OPOK – Optymalny Program Opieki Kondycyjnej🏃♂️
👉Awarena PA – wspomaganie oczyszczania organizmu z pasożytów i innych zanieczyszczeń 🦠🧼