Lp. | Element - kryterium PKT | Wartości dla 100% pkt | Link do strony |
---|---|---|---|
1 | Indeks glikemiczny składników | ≤ 70 | |
2 | Optymalny zakres wskaźnika PRAL | Od -0,01 do -35 mEg/dzień | |
3 | Temperatura żywności | 36,1-37,20 °C | |
4 | Kaloryczność | Dopasowana | |
5 | Ładunek glikemiczny | ≤ 10 | |
6 | Gluten | Brak | |
7 | Nabiał | Brak | |
8 | Ilość wody | Wg ustaleń wagi diagnostycznej i odczuć pragnienia | |
9 | Nieprzetworzone składniki | Tak | |
10 | Dostosowana do wieku, płci, masy ciała, wzrostu i stanu zdrowia | Tak | |
11 | Lokalna | Tak | |
12 | Bez GMO | Tak | |
13 | Ekologiczna | Tylko ekologiczne składniki | |
14 | Składniki oczyszczone przed spożyciem | Tak | |
15 | Białko | 17,88-30,15% przy 2000 kcal Ilość dopasowana do aktywności fizycznej oraz innych parametrów. Mamy swoje kalkulatory, które liczą najlepsze ilości. Gdyż białko liczymy wg g na 1 kg beztłuszczowej masy ciała a z większym zapotrzebowaniem kalorycznym rośnie zapotrzebowanie na elektrolity i inne związki np. białko to też nasz kalkulator to dokładnie oblicza przy dowolnej kaloryczności i aktywności fizycznej. Kalkulator Zapotrzebowania | |
16 | Tłuszcze | 32,05-75,12% | |
17 | Węglowodany | 7-37,80%Dzień bez treningu mniej węglowodanów. Obliczamy ilość węglowodanów wg naszych kalkulatorów do tego na podstawie rodzaju aktywności fizyczneji jego intensywności | |
18 | Mikroelementy (%) | 100-210 NSOD | |
19 | Poziom szczawianów (mg) | Max: 200 -400 | |
20 | Tłuszcze Trans - Izomery trans kwasów tłuszczowych | 0 | |
21 | Ilość różnych składników roślinnych tygodniowo | Minimum 35 różnych rodzajów roślin tygodniowo | |
24 | Ilość posiłków | 32 główne i 1 przed aktywnością fizyczną min. 21 minutową | |
25 | Podział procentowy Kalorii na Pierwszy posiłek | Śniadanie: 28-35%%, 2 Śniadanie: 14-21%%, Obiadokolacja: 44-56% kalorii dziennych | |
26 | Poziom Kofeiny | 0 | |
27 | Awarena NSOD ( Niezbędne składniki odżywcze) | 100% dziennie | |
28 | Awarena DSOD ( Dodatkowe składniki odżywcze) | 100% w skali roku | |
29 | Awarena PRE (Skala prebiotyczna - poziom prebiotyków w naszej diecie) | 100% dziennie | |
30 | Awarena P (Skala probiotyczna) | 100% dziennie | |
31 | Awarena NEN ( Niezbędne Enzymy ) | 100% dziennie | |
32 | Awarena DEN ( Dodatkowe Enzymy ) | 100% w skali roku | |
33 | Awarena HO ( Skala hormonalna ) | 100% dziennie | |
34 | Jedzenie sezonowe | Tak | |
35 | Poziom kwasu fitynowego | Do 400 mg dziennie | |
36 | Probiotyki - ilość żywych komórek bakterii probiotycznych | >= 1 mld | |
37 | Prebiotyki | 10-25 gramów | |
38 | Postbiotyki | 1-2 gramów | |
39 | Błonnik (g) | Kobiety 25-28, Mężczyźni: 31-34 | |
40 | Proporcja minerałów | Idealna | |
41 | Proporcja kwasów omega 6 do omega 3 | 1:1 | |
42 | Proporcja aminokwasów - wzorcowy aminogram | Wzorcowy | |
43 | Odpowiednia woda | Wzorcowa | |
44 | Spożycie przed aktywnością fizyczną | 42-70 węglowodanów prostych | |
45 | Spożycie po aktywności fizycznej | Zależy jaka aktywność 0,5-1,5 g na 1 kg suchej masy ciała | |
46 | Prawidłowe łączenie pokarmów | Tak | |
47 | Odstęp między grupami pokarmowymi | Dopasowany do pokarmów | |
48 | Lektyny | Z niską ilością Lektyn | |
49 | Fitosterole (g) | 2-3 | |
50 | Węglowodany proste (%) | 10-20 | |
51 | Cholesterol (mg) | Do 300 | |
52 | Przedział dobowy odżywiania | Stosujemy odżywianie od rana o nazwie eTRF | |
53 | Okno żywieniowe | 17/7 | |
54 | Neu5GC | 1 dzień w miesiącuW jednym dniu w miesiącu spożywamy min. 1 produkt zawierający Nabiał i czerwone mięso po aby nie rosła wrażliwość na składniki takie jak gluten pszczenny czy cukier Neu5gc, bo gdy rośnie wrażliwość zwiększa się ryzyko alergii na ten składnik a tym samym ryzyko wstrząsu anafilaktycznego. | |
55 | Goitrogeny (mg) | Do 1000 | |
56 | Proporcja wapnia do magnezu | 2:1 | |
57 | Proporcja potasu do sodu | 2,333:1 | |
58 | TMAO (trimetyloamina N-oksydaza) | Brak | |
59 | Nabiał | 1 dzień w miesiącu | |
60 | Mięso czerwone | 1 dzień w miesiącu | |
61 | Przeciwzapalna | Tak | |
62 | Dopasowanny do DNA | Tak | |
63 | Alergeny | Brak | |
64 | Składniki, które nie tolerujemy | Brak | |
65 | Glifosat | Brak | |
66 | Kolejność spożywania pokarmów | 1. Warzywa, 2. Białka i tłuszcze, 3. Węglowodany | |
67 | W których godzinach spożywamy pokarmy | Śniadanie: 7:00, 2 Śniadanie: 10:30, Obiadokolacja: 13:30 | |
68 | Dostosowana do aktualnej aktywności fizycznej i sportu | Dopasowujemy makro i mikroskładniki do aktywności np. jednego dnia trening a drugiego ogolaąnie filmu to potrzebujemy różne ilości np. potasu, węglowodanów, itd. |
Chętnie wysłuchamy Twoich przemyśleń