Moringa
Moringa – liście chrzanowego drzewa
Wartościowe zioło
Drzewo, które rośnie w Himalajach daje liście, które mają tak dużą wartość dla naszego zdrowia
W jego liściach zawarte są:
- niezbędne do życia aminokwasy,
- kwasy tłuszczowe,
- witaminy: B1, B2, C, D, E, K,
- mikro i makroelementy: cynk, żelazo, potas, wapń, magnez,
- progesteron – bardzo ważny hormon dla kobiet,
- naturalne białka,
- naturalny błonnik.
Moringa ma naturalne właściwości farmakologiczne:
- regularne stosowanie wyrównuje nadciśnienie,
- działa antybakteryjnie,
- posiada właściwości przeciwgrzybicze,
- działa antywirusowo,
- chroni wątrobę,
- działa przeciwzapalnie,
- hamuje tworzenie się brodawek,
- jest naturalnym antybiotykiem.
Moringa pochodzi z kontrolowanych upraw. Jest produkowana bez syntetycznych pestycydów i nawozów, wytwarzana bez dodatków chemicznych, sztucznych barwników i aromatów.
Kraj pochodzenia: Indie.
Moringa
Drzewo Moringa należy do starożytnych ajurwedyjskich roślin wspomagający odpornośćch.
Dzięki jego wszechstronnej skuteczności drzewo Moringa nazywane jest również cudownym drzewem. Proszek z liści Moringa jest z powodzeniem stosowany w walce z niedożywieniem i niewłaściwym odżywianiem w krajach trzeciego świata, a mianowicie z następujących powodów: w liściach drzewa Moringa zawarte są wszystkie niezbędne do życia aminokwasy, kwasy tłuszczowe jak również szerokie spektrum witamin i minerałów.
W naturze rośnie ono na południowych zboczach Himalajów.
Starożytna medycyna ajurwedyjska opisywała drzewo Moringa i wykorzystywała do celów wspomagający odpornośćch już 3000 lat temu.
Przy pomocy Moringa Ajurweda wspomagała około 300 chorób. Kapsułki z proszkiem Moringa to
naturalny, niezwykle wszechstronny preparat multiwitaminowy i mineralny.
Moringa pochodzi z kontrolowanych upraw, jest produkowana bez syntetycznych pestycydów i nawozów. Moringa wytwarzana jest bez napromieniania oraz bez stosowania rozpuszczalników, dodatków chemicznych, sztucznych barwników i aromatów.
Składniki proszku z liści Moringa:
Sproszkowane liście Moringa zawierają około 20 rodzajów aminokwasów, 46 typów przeciwutleniaczy, 36 związków przeciwzapalnych. Proszek z liści Moringa to wysokowartościowe źródło naturalnego białka, które jest bardzo dobrze przyswajalne biologicznie, a ponadto zawiera on naturalny błonnik.
Ta sama ilość proszku z Moringa zawiera:
· 1,3 x więcej niezbędnych aminokwasów niż jaja
· 1,9 x więcej błonnika niż ziarna pszenicy
· 4,5 x więcej witaminy E niż kiełki pszenicy
· tyle samo witaminy C, co sałatka owocowa
· 2,4 x więcej beta-karotenu niż marchew
· 6,9 x więcej witaminy B1 i B2 niż drożdże
· 4,7 x więcej kwasu foliowego niż wątroba wołowa
· 3,4 x więcej potasu niż banan
· 2,2 x więcej magnezu niż proso
· 1,3 x więcej cynku niż kotlet wieprzowy
· 8,8 x więcej żelaza niż polędwica wołowa (schab)
· 17 x więcej wapnia niż mleko krowie (preferowane mleko)
· 3 x więcej chroniącej oczy luteiny niż jarmuż
· 6 x więcej chroniących serce polifenoli niż czerwone wino
· 37 x większe właściwości przeciwutleniające niż winogrona
Działanie proszku z liści Moringa: proszek z liści Moringa w naturalny sposób zwiększa naszą energię Moringa ma właściwości uspokajające i wspomaga dobry sen jest bogaty w polifenole katechin, zwłaszcza galusan epigalokatechiny (EGCG). EGCG jest silnym antyoksydantem między innymi hamującym wzrost komórek nowotworowych Moringa oleifera jest również skuteczna w obniżaniu poziomu cholesterolu LDL i hamuje powstawanie zakrzepów
· Moringa pomaga w niestrawności, kolkach, stanach zapalnych, gorączce, nietrzymaniu moczu, kamieniach nerkowych, puchlinie brzusznej
· kaszlu, astmie, zapaleniu oskrzeli
· infekcjach gardła
· dolegliwościach okulistycznych
· nerwobólach
· dolegliwościach reumatycznych
· schorzeniach serca
· wrzodach
ale posiada jeszcze także wiele innych właściwości wspomagający odpornośćch.
Moringa ma następujące właściwości farmakologiczne: jest skuteczna przeciwko nadciśnieniu, działa antybakteryjnie, posiada właściwości przeciwgrzybicze działa antywirusowo chroni wątrobę działa przeciwzapalnie posiada właściwości antybiotyku działa stymulująco hamuje tworzenie się brodawek
Stosowanie:
1-2 razy dziennie (1 łyżeczkę rozpuścić w 100 ml letniej wody), pomiędzy posiłkami.
Stosować jako przyprawę do sałatek i innych potraw.
Składniki:
W 100 gramach jest 100% Moringa liście mielone drzewa chrzanowego.