Moliben
Molibden
Zapotrzebowanie dzienne na MOLIBDEN:
| Grupy ludności | Zalecane normy dietetyczne [µg / dzień] | Bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych [µg / dzień] |
| Dzieci 1-3 lat | 17 | 300 |
| Dzieci 4-8 lat | 22 | 600 |
| Chłopcy 9-13 lat | 34 | 1100 |
| Młodzież męska 14-18 lat | 43 | 1700 |
| Mężczyźni 19-30 lat | 45 | 2000 |
| Mężczyźni 31-50 lat | 45 | 2000 |
| Mężczyźni 51-70 lat | 45 | 2000 |
| Mężczyźni powyżej 70 lat | 45 | 2000 |
| Dziewczęta 9-13 lat | 34 | 1100 |
| Młodzież żeńska 14-18 lat | 43 | 1700 |
| Kobiety 19-30 lat | 45 | 2000 |
| Kobiety 31-50 lat | 45 | 2000 |
| Kobiety 51-70 lat | 45 | 2000 |
| Kobiety powyżej 70 lat | 45 | 2000 |
| Kobiety ciężarne do 18 lat | 50 | 1700 |
| Kobiety ciężarne 19-30 lat | 50 | 2000 |
| Kobiety ciężarne 31-50 lat | 50 | 2000 |
| Kobiety karmiące do 18 lat | 50 | 1700 |
| Kobiety karmiące 19-30 lat | 50 | 2000 |
| Kobiety karmiące 31-50 lat | 50 | 2000 |
*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)
| NAZWA | ZAKRES TERAPEUTYCZNY |
| Molibden – Mo | Dzieci – nie ustalono Dorośli 0,1 – 1 mg Zatrucie spożywanie 10 – 15 mg dziennie powoduje wystąpienie objawów przypominających napad dny moczanowej. |
Molibden (Mo, łac. molybdenum) – pierwiastek chemiczny z grupy metali przejściowych w układzie okresowym.
Czysty molibden jest srebrzystobiały, bardzo twardy i ma jedną z najwyższych temperatur topnienia spośród wszystkich pierwiastków. W małych ilościach nadaje twardość stali. Molibden jest mikroelementem, gra ważną rolę w metabolizmie roślin; znajduje się również w enzymach.
Występowanie
W skorupie ziemskiej molibden występuje w ilości 1,5 ppm
Występowanie w organizmie ludzkim
Jest jednym z pierwiastków metalowych występujący w dehydrogenazie aldehydowej (ALDH) będącej metaloflawoproteiną odpowiedzialną za biotransformację aldehydu octowego do kwasu octowego.
Molibden jest mikroelementem, który pozwala na lepsze przyswajanie takich substancji jak cukry oraz tłuszcze, czy żelazo. To dzięki niemu do późnego wieku jesteśmy w stanie zachować dobrą sprawność intelektualną i seksualną
Poniżej tabela z listą produktów zawierających Molibden. Można sortować ( klikając w nagłówek kolumny ) oraz wyszukiwać bez odświeżania strony.
Pozycja Pkt rodzaj słodzika Nazwa zamiennika cukru Ile kcal w 100 g min. Ile kcal w 100 g max Słodkość IG 1 197 Naturalnym słodzik Monatyna 0 0 3000 razy słodsza od cukru 0 2 169.5 Ziele SŁODKIE AZTECKIE ZIELE ( LIPPIA DULCIS ) 0 0 1000-1500 razy słodsza od sacharozy 0 3 158.5 Słodkie białko Kurkulina 0 0 Jest 500-900 razy słodsza od cukru białego 0 4 150.25 Naturalne słodziki Stewia ( Stevia , glikozydy stewiowe ) 0 0 250-450 razy słodsza od sacharozy 0 5 147.5 Owoc Owoc mnicha ekstrakt ( Mogrozyd ) 0 0 300 razy słodszy od cukru 0 6 143.833 Naturalne słodziki Glicyryzyna ( z lukrecji ) 0 0 Jest 100 razy słodszy od cukru białego 0 7 142.007 Słodkie białko Mirakulina 0 0 40 % słodkości cukru białego 0 8 Alkohole Cukrowe Erytrol (erytrytol) 20 20 65-70 % słodkości cukru białego 0 9 Słód Słód jęczmienny ( maltoza, maltitol ) 85 85 42 - 45 10 Słód Słód ryżowy ( maltoza, maltitol ) 85 85 45 11 Syrop YACON SYROP 133 150 50 % słodkości cukru białego 1 12 Cukry Tagatoza 150 150 0,92 słodkości sacharozy 7.5 13 Błonnik cukrowy Oligofruktoza 150 150 1 14 Błonnik cukrowy Inulina 150 150 1 16 Alkohole Cukrowe Mannitol 160 160 50-65 % słodkości cukru białego 2-9 17 Alkohole Cukrowe Laktitol ( z laktozy ) 200 240 40 % słodkości cukru białego 5 18 Alkohole Cukrowe Maltitol 240 240 60-90 % słodkości cukru białego 35 19 Alkohole Cukrowe Ksylitol ( cukier brzozowy ) 240 240 tak samo słodki jak cukier biały 8-12 20 Alkohole Cukrowe Sorbitol 260 260 60 % słodkości cukru białego 4 21 Zmodyfikowane cukry Syrop klonowy 260 260 54-65 22 Syrop Syrop z daktyli 280 280 35-60 23 Syrop Syrop kukurydziany ( HFCS-42), FRUKTOZA) 285 285 92 % słodkości cukru białego 15-31 24 Naturalne słodziki Melasa 290 290 taki sam jak cukier biały 70 25 Naturalne słodziki kaloryczne Syrop sorgo 290 290 taki sam jak sacharoza 50 26 Melasa Melasa z karobu 290 290 55-70 27 Melasa Melasa trzcinowa 290 290 55-70 28 Melasa Melasa buraczana 290 290 55-70 30 Alkohole Cukrowe Uwodorniony hydrolizat skrobiowy (HSH) 300 300 40% słodkości sacharozy 36 31 Syrop Syrop z agawy ( 70-90 % fruktoza ) 310 310 Jest 1,6 razy słodszy od cukru białego 15-30 32 Naturalne słodziki Syrop z brązowego ryżu ( głównie maltoza ) 315 98-100 33 Syrop Syrop ze słodu jęczmiennego 322 322 42 34 Naturalne słodziki kaloryczne Miód ( fruktoza, glukoza ) 324 324 Jest 1,5 razy słodszy od cukru białego 50-87 35 Owoc Lucuma ( proszek ) 329 329 Jest 0,5 razy słodsza od cukru białego 5 36 Naturalne słodziki proszek z yakonu 330 350 podobna do sacharozy 1 37 Syrop Syrop daktylowy 356 356 70 38 Cukry Cukier trzcinowy 369 369 taki sam jak cukier biały 87 39 Naturalne słodziki kaloryczne Cukier kokosowy 381 381 tak samo słodki jak cukier biały 35 40 Zmodyfikowany cukier Karmel 381.9 381.9 60 41 Cukry Maltoza 390 390 30 % słodkości cukru białego 105-115 42 Cukry Laktoza 390 390 16 % słodkości cukru białego 40-46 43 Zioło Lukrecja 395 395 Jest słodsza od białego cukru aż 50 razy 78 44 Słodkie białko Taumatyna 400 400 Jest od 2000 do 5000 razy słodsza od cukru 0 45 Cukry Fruktoza 400 400 Jest 1,4 razy słodsza od cukru białego 23 46 Cukry Cukier biały ( sacharoza ) 400 400 0 65 47 Cukry Trehaloza 400 400 45% słodkości sacharozy 70 48 Cukry Glukoza 400 400 75 % słodkości cukru białego 100 49 Słodkie białko Monellina 400 400 1500 - 3000 razy słodsze od sacharozy 0 50 Naturalne słodziki Brazzeina 400 400 500-2000 razy większe niż dla sacharozy 0 51 Słodkie białko Pentadyna 400 400 500 razy słodszy niż sacharoza 0 52 Cukry Alluloza 400 400 70% słodyczy sacharozy 0 53 Cukry Maltodekstryna 400 400 106 - 136 54 Zmodyfikowane cukry Syrop słodowy jęczmienny 400 400 0,5 słodkościu sacharozy 29 - 32 55 Zmodyfikowane cukry Syrop z brązowego ryżu 400 400 0,5 słodkościu sacharozy 29 - 32 56 Zmodyfikowane cukry Syrop glukozowo-fruktozowy ( HFCS-90 ) 400 400 1,6 razy słodszy od sacharozy 31 57 Zmodyfikowane cukry Syrop glukozowo-fruktozowy ( HFCS-55 ) 400 400 1,2 razy słodszy od sacharozy 58 58 Zmodyfikowane cukry Syrop glukozowo-fruktozowy ( HFCS-42 ) 400 400 1,1 razy słodszy od sacharozy 68 59 Cukry Galaktoza 410 410 32 % słodkości cukru białego 23 60 Słodkie białko Mabinlina 100 - 400 razy słodsza od cukru 61 Naturalne słodziki Osladine 500 razy słodszy niż sacharoza 62 Naturalne słodziki Polypodozyd A 600 razy słodszy niż sacharoza 63 Naturalne słodziki Filodulcyna 400–800 słodszy niż cukier
