Moliben

Molibden

 

Zapotrzebowanie dzienne na MOLIBDEN:

Grupy ludnościZalecane normy dietetyczne [µg / dzień]Bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych
[µg / dzień]
Dzieci 1-3 lat17300
Dzieci 4-8 lat22600
Chłopcy 9-13 lat341100
Młodzież męska 14-18 lat431700
Mężczyźni 19-30 lat 452000
Mężczyźni 31-50 lat452000
Mężczyźni 51-70 lat452000
Mężczyźni powyżej 70 lat452000
Dziewczęta 9-13 lat341100
Młodzież żeńska 14-18 lat431700
Kobiety 19-30 lat 452000
Kobiety 31-50 lat452000
Kobiety 51-70 lat452000
Kobiety powyżej 70 lat452000
Kobiety ciężarne do 18 lat501700
Kobiety ciężarne 19-30 lat502000
Kobiety ciężarne 31-50 lat502000
Kobiety karmiące do 18 lat501700
Kobiety karmiące 19-30 lat502000
Kobiety karmiące 31-50 lat502000

 

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)

NAZWAZAKRES TERAPEUTYCZNY
Molibden – MoDzieci – nie ustalono Dorośli 0,1 – 1 mg Zatrucie spożywanie 10 – 15 mg dziennie powoduje wystąpienie objawów przypominających napad dny moczanowej.

Molibden (Mo, łac. molybdenum) – pierwiastek chemiczny z grupy metali przejściowych w układzie okresowym.

Czysty molibden jest srebrzystobiały, bardzo twardy i ma jedną z najwyższych temperatur topnienia spośród wszystkich pierwiastków. W małych ilościach nadaje twardość stali. Molibden jest mikroelementem, gra ważną rolę w metabolizmie roślin; znajduje się również w enzymach.

Występowanie

W skorupie ziemskiej molibden występuje w ilości 1,5 ppm

Występowanie w organizmie ludzkim

Jest jednym z pierwiastków metalowych występujący w dehydrogenazie aldehydowej (ALDH) będącej metaloflawoproteiną odpowiedzialną za biotransformację aldehydu octowego do kwasu octowego.

Molibden jest mikroelementem, który pozwala na lepsze przyswajanie takich substancji jak cukry oraz tłuszcze, czy żelazo. To dzięki niemu do późnego wieku jesteśmy w stanie zachować dobrą sprawność intelektualną i seksualną

Poniżej tabela z listą produktów zawierających Molibden. Można sortować ( klikając w nagłówek kolumny ) oraz wyszukiwać bez odświeżania strony.

PozycjaPktrodzaj słodzikaNazwa zamiennika cukruIle kcal w 100 g min.Ile kcal w 100 g maxSłodkośćIG
1197Naturalnym słodzikMonatyna003000 razy słodsza od cukru0
2169.5ZieleSŁODKIE AZTECKIE ZIELE ( LIPPIA DULCIS )001000-1500 razy słodsza od sacharozy0
3158.5Słodkie białkoKurkulina00Jest 500-900 razy słodsza od cukru białego0
4150.25Naturalne słodzikiStewia ( Stevia , glikozydy stewiowe )00250-450 razy słodsza od sacharozy0
5147.5OwocOwoc mnicha ekstrakt ( Mogrozyd )00300 razy słodszy od cukru0
6143.833Naturalne słodzikiGlicyryzyna ( z lukrecji )00Jest 100 razy słodszy od cukru białego0
7142.007Słodkie białkoMirakulina0040 % słodkości cukru białego0
8Alkohole CukroweErytrol (erytrytol)202065-70 % słodkości cukru białego0
9SłódSłód jęczmienny ( maltoza, maltitol )858542 - 45
10SłódSłód ryżowy ( maltoza, maltitol )858545
11SyropYACON SYROP13315050 % słodkości cukru białego1
12CukryTagatoza1501500,92 słodkości sacharozy7.5
13Błonnik cukrowyOligofruktoza1501501
14Błonnik cukrowyInulina1501501
16Alkohole CukroweMannitol16016050-65 % słodkości cukru białego2-9
17Alkohole CukroweLaktitol ( z laktozy )20024040 % słodkości cukru białego5
18Alkohole CukroweMaltitol24024060-90 % słodkości cukru białego35
19Alkohole CukroweKsylitol ( cukier brzozowy )240240tak samo słodki jak cukier biały8-12
20Alkohole CukroweSorbitol26026060 % słodkości cukru białego4
21Zmodyfikowane cukrySyrop klonowy26026054-65
22SyropSyrop z daktyli28028035-60
23SyropSyrop kukurydziany ( HFCS-42), FRUKTOZA)28528592 % słodkości cukru białego15-31
24Naturalne słodzikiMelasa290290taki sam jak cukier biały70
25Naturalne słodziki kaloryczneSyrop sorgo290290taki sam jak sacharoza50
26MelasaMelasa z karobu29029055-70
27MelasaMelasa trzcinowa29029055-70
28MelasaMelasa buraczana29029055-70
30Alkohole CukroweUwodorniony hydrolizat skrobiowy (HSH)30030040% słodkości sacharozy36
31SyropSyrop z agawy ( 70-90 % fruktoza )310310Jest 1,6 razy słodszy od cukru białego15-30
32Naturalne słodzikiSyrop z brązowego ryżu ( głównie maltoza )31598-100
33SyropSyrop ze słodu jęczmiennego32232242
34Naturalne słodziki kaloryczneMiód ( fruktoza, glukoza )324324Jest 1,5 razy słodszy od cukru białego50-87
35OwocLucuma ( proszek )329329Jest 0,5 razy słodsza od cukru białego5
36Naturalne słodzikiproszek z yakonu330350podobna do sacharozy1
37SyropSyrop daktylowy35635670
38CukryCukier trzcinowy369369taki sam jak cukier biały87
39Naturalne słodziki kaloryczneCukier kokosowy381381tak samo słodki jak cukier biały35
40Zmodyfikowany cukierKarmel381.9381.960
41CukryMaltoza39039030 % słodkości cukru białego105-115
42CukryLaktoza39039016 % słodkości cukru białego40-46
43ZiołoLukrecja395395Jest słodsza od białego cukru aż 50 razy78
44Słodkie białkoTaumatyna400400Jest od 2000 do 5000 razy słodsza od cukru0
45CukryFruktoza400400Jest 1,4 razy słodsza od cukru białego23
46CukryCukier biały ( sacharoza )400400065
47CukryTrehaloza40040045% słodkości sacharozy70
48CukryGlukoza40040075 % słodkości cukru białego100
49Słodkie białkoMonellina4004001500 - 3000 razy słodsze od sacharozy0
50Naturalne słodzikiBrazzeina400400500-2000 razy większe niż dla sacharozy0
51Słodkie białkoPentadyna400400500 razy słodszy niż sacharoza0
52CukryAlluloza400400 70% słodyczy sacharozy0
53CukryMaltodekstryna400400106 - 136
54Zmodyfikowane cukrySyrop słodowy jęczmienny4004000,5 słodkościu sacharozy29 - 32
55Zmodyfikowane cukrySyrop z brązowego ryżu4004000,5 słodkościu sacharozy29 - 32
56Zmodyfikowane cukrySyrop glukozowo-fruktozowy ( HFCS-90 )4004001,6 razy słodszy od sacharozy31
57Zmodyfikowane cukrySyrop glukozowo-fruktozowy ( HFCS-55 )4004001,2 razy słodszy od sacharozy58
58Zmodyfikowane cukrySyrop glukozowo-fruktozowy ( HFCS-42 )4004001,1 razy słodszy od sacharozy68
59CukryGalaktoza41041032 % słodkości cukru białego23
60Słodkie białkoMabinlina100 - 400 razy słodsza od cukru
61Naturalne słodzikiOsladine500 razy słodszy niż sacharoza
62Naturalne słodzikiPolypodozyd A600 razy słodszy niż sacharoza
63Naturalne słodzikiFilodulcyna400–800 słodszy niż cukier

Baza wiedzy Awarena ALL
Logo