Metionina

Metionina

 

Zapotrzebowanie dzienne na Metioninę: 13 mg/kg masy ciała

Metionina (skróty: Met, M) – organiczny związek chemiczny, aminokwas kodowany, obojętny elektrycznie. Obok cysteiny jest jednym z dwóch aminokwasów zawierających siarkę. Występuje w dużych ilościach w kazeinie mlekowej, białku jaj[1

Należy do aminokwasów niezbędnych dla człowieka (nie może być syntetyzowany w organizmie człowieka i musi być dostarczany z pożywieniem). Uczestniczy w wielu reakcjach metylacji (SAM – S-adenozylometionina), a także w reakcjach metabolicznych, dostarczając grupy siarkowej. Nie tworzy mostków siarczkowych -S-S-, ponieważ nie posiada grup tiolowych -SH.

Metionina jest jednym z dwóch (obok tryptofanu) aminokwasów posiadających tylko jeden kodon – kodowana jest przez trójkę AUG. Jest to znaczący kodon, ponieważ jest odczytywany przez rybosom jako miejsce startu translacji – w efekcie, metionina jest wbudowywana w N-koniec, czyli koniec aminowy, jako pierwszy aminokwas wszystkich białek u Prokaryota i Archaea, choć zwykle jest usuwana w procesie modyfikacji posttranslacyjnej.

Metionina jest również prekursorem biosyntezy fitohormonu etylenu, szczególnie w trakcie dojrzewania owoców oraz w reakcji roślin na stres.

Bierze udział w procesie powstawania białka oraz w ponad 100 procesach metabolicznych. Przy jej udziale w naszym organizmie są wytwarzane takie substancje jak: kreatyna, cholina czy epinefryna

Poniżej tabela z listą produktów zawierających Metioninę. Można sortować ( klikając w nagłówek kolumny ) oraz wyszukiwać bez odświeżania strony.

[table id=83 datatables_fixedheader=top datatables_fixedheader_offsettop=250 responsive=scroll responsive_breakpoint=device /]

Baza wiedzy PREMIUM
Logo