Mangan
Mangan
Zapotrzebowanie dzienne na Mangan:
Grupy ludności | Zalecane normy dietetyczne [mg / dzień] | Bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych [mg / dzień] |
Dzieci 1-3 lat | 1,2 | 2 |
Dzieci 4-8 lat | 1,5 | 3 |
Chłopcy 9-13 lat | 1,9 | 6 |
Młodzież męska 14-18 lat | 2,2 | 9 |
Mężczyźni 19-30 lat | 2,3 | 11 |
Mężczyźni 31-50 lat | 2,3 | 11 |
Mężczyźni 51-70 lat | 2,3 | 11 |
Mężczyźni powyżej 70 lat | 2,3 | 11 |
Dziewczęta 9-13 lat | 1,6 | 6 |
Młodzież żeńska 14-18 lat | 1,6 | 9 |
Kobiety 19-30 lat | 1,8 | 11 |
Kobiety 31-50 lat | 1,8 | 11 |
Kobiety 51-70 lat | 1,8 | 11 |
Kobiety powyżej 70 lat | 1,8 | 11 |
Kobiety ciężarne do 18 lat | 2,0 | 9 |
Kobiety ciężarne 19-30 lat | 2,0 | 11 |
Kobiety ciężarne 31-50 lat | 2,0 | 11 |
Kobiety karmiące do 18 lat | 2,6 | 9 |
Kobiety karmiące 19-30 lat | 2,6 | 11 |
Kobiety karmiące 31-50 lat | 2,6 | 11 |
*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)
Mangan (Mn, łac. manganum[4]) – pierwiastek chemiczny należący w układzie okresowym do grupy metali przejściowych.
Występowanie w skorupie ziemskiej
Występuje w skorupie ziemskiej w ilości 850[5] – 1000[6] ppm, w znacznej części w postaci rud składających się z jego tlenków, węglanów i krzemianów
Właściwości chemiczne i fizyczne
Metaliczny mangan jest twardym, srebrzystym i kruchym materiałem o różowym połysku. Jest masowo stosowanym dodatkiem do stali, obniżając jej temperaturę topnienia i poprawiając właściwości mechaniczne. Wykazuje właściwości paramagnetyczne.
Znaczenie biologiczne
Mangan obecny jest w centrach reaktywności wielu enzymów i jest niezbędnym do życia mikroelementem. Jego minimalne, dzienne spożycie powinno wynosić ok. 1 mg. W dużych ilościach sole manganu są toksyczne.
Kompleksy manganu są wykorzystywane w mechanizmie fosforylacji niecyklicznej fotosystemu II fotosyntezy u roślin – bierze udział w fotolizie wody (rozkładzie wody przez działanie światła)[29].
Nadmiar może również sprzyjać rozwojowi demencji, schizofrenii oraz pogłębiać chorobę Parkinsona. Niedobór zaś powoduje opóźnienie w rozwoju fizycznym.
Poniżej tabela z listą produktów zawierających Mangan. Można sortować ( klikając w nagłówek kolumny ) oraz wyszukiwać bez odświeżania strony.
[table id=79 datatables_fixedheader=top datatables_fixedheader_offsettop=250 responsive=scroll responsive_breakpoint=device /]
Odpowiedź na to pytanie nasuwa się sama. Dlaczego już teraz musimy zadbać o witaminy i minerały, jakie dostarczamy do naszego organizmu i nie chodzi tu tylko o samo dostarczenie witamin i minerałów, ale o jakość i odpowiednią ilość witamin. Dr Joell Wolles „Nieżywi lekarze nie kłamią” Dr Matthias Rath „Harmonogram dla ludzkości”
CZŁOWIEK POTRZEBUJE DO ŻYCIA 91 DODATKÓW DO ŻYWNOŚCI
– 60 minerałów
– 16 witamin
– 12 podstawowych aminokwasów i białek
– 3 podstawowe kwasy tłuszczowe
Dr Mattiass Rath – „Harmonogram dla ludzkości” – „Czyńcie Zdrowie, nie wojnę” – Wywiad, zachęcam do przeczytania.
Dr Joel Wolles – „Nieżywi lekarze nie kłamią” – polecam ten artykuł.
Związki mineralne i witaminy, zawartość w miligramach na 100g produktu spożywczego, wynik badań w odstępie zaledwie 17 lat.
OWOCE | WITAMINY I MINERAŁY | 1985r. | 2002r. | RÓŻNICA |
Jabłka | Witamina C | 5 | 2 | -60% |
Banany | Wapń Kwas foliowy Magnez Witamina B6 | 8 23 31 330 | 7 5 24 18 | -12% -79% -23% -95% |
Truskawki | Wapń Witamina C | 21 60 | 12 8 | -43% -87% |
WARZYWA | WITAMINY I MINERAŁY | 1985r. | 2002r. | RÓŻNICA |
Brokuły | Wapń Kwas foliowy Magnez | 103 47 24 | 28 18 11 | -73% -62% -55% |
Fasola | Wapń Kwas foliowy Magnez Witamina B6 | 56 39 25 140 | 22 30 18 32 | -51% -23% -31% -77% |
Ziemniaki | Wapń Magnez | 14 27 | 3 14 | -78% -48% |
Marchew | Wapń Magnez | 37 21 | 28 6 | -24% -75% |
Szpinak | Magnez Witamina C | 62 61 | 15 18 | -76% -65% |
Źródło: 1985r. Gelgy (Szwajcaria) 1996 oraz 2002 sanatorium Szwarcwald Oberthal.
W świetle tych informacji czy sądzicie Państwo, że nasza dieta w pełni zaspokoi zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminy i minerały?
Odpowiedź na to pytanie nasuwa się sama, gdy analizujemy tabelę zamieszczoną w artykule. Dlatego już teraz musimy zadbać o witaminy, jakie dostarczamy do naszego organizmu. I nie chodzi tu tylko o samo dostarczenie witamin i minerałów, ale również o jakość i odpowiednią ilość witamin.
Wiele jest suplementów na Polskim rynku, ale na prawdziwe uznanie zasługują jedynie tylko takie BAD-y, które są całkowicie bezpieczne, bioaktywne i w 100% naturalne. Które są poddawane 50-etapowej kontroli jakości i posiadają wszelkiego rodzaju pozwolenia i certyfikaty WHO, a jakość ich produkcji jest nadzorowana przez Światową Organizację Zdrowia.
Bezpieczeństwo BAD-ów powinno być potwierdzone wieloma badaniami klinicznymi.
BAD-y są wyjątkowo skuteczne wtedy, kiedy do ich produkcji stosuje się metodę kriopróżniowego rozdrabniania, drogą szybkiego zamrażania w ciekłym azocie przy temperaturze minus 196 stopni. Jest to najnowsza metoda, po której zdolność enzymatyczną (leczniczą) ziół uzyskuje się do 95%.
W takich samych warunkach jest przechowywana krew i plemniki.
Kriopróżniowa metoda rozdrabniania ma na celu rozdrobnienie ziół w pojedyncze komórki nie naruszając ich struktury i dzięki temu są one bioaktywne, czyli żywe.
Kriopróżniowa technologia wytwarzania ma również na celu uzyskanie w pełni czystego preparatu, bez zbędnych szkodliwych domieszek, niepotrzebnych zanieczyszczeń i środków toksycznych.
Ta właściwość pozwala na pełną przyswajalność składników (witamin i minerałów) z tych produktów przez komórki naszego organizmu.
BAD-y będące produktem czystym ekologicznie, przepięknie uzupełniają się i łączą z medycyną tradycyjną i znacznie polepszają wyniki kurowania, wzmacniają organizm na długie lata, pomagają pełnemu wy się. Środki leczniczo-profilaktyczne wytwarzane taką technologią są wspaniałym materiałem budulcowym dla zniszczonych komórek, odnawiają działalność systemu immunologicznego, stymulują komórki i organizm w całości do zbilansowanej pracy, odnawiają przemianę materii w każdym stopniu zaburzenia, wyrzucają osady, wymiatają radionuklidy z komórek naszego organizmu, doprowadzają do stanu normalnego układ krążenia, układ moczowo-płciowy, nerwowy i inne, bronią organizm przed wpływem wolnych rodników i innych szkodliwych czynników otaczającego nas zatrutego środowiska.
Czy takie BAD-y (środki leczniczo-profilaktyczne) zasługują na uznanie?
Jakie jest Państwa zdanie?
PS.
Przy zakupie jakichkolwiek suplementów, proponuję zwrócić uwagę na składniki w nim zawarte, wystarczy że w składzie suplementu będzie występował jeden składnik naturalny i firma farmaceutyczna bez karnie może sobie napisać w ulotce reklamującej, że jest to suplement w 100% naturalny a tak naprawdę jest to nie prawda.
Na dowód tego polecam i zachęcamdo do przeczytania artykuł Dr Joela Wollesa na stronie:
pt. „Nieżywi lekarze nie kłamią”