Twoja Ocena: Bądź pierwszy!
Alergeny w żywności
Alergia to nieprawidłowy sposób reagowania układu immunologicznego na kontakt z obcymi substancjami, czyli antygenami. Głównie są to białka pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Natomiast atopia to skłonność do takiej reakcji uwarunkowana genetycznie.
Niemal co trzeci Polak cierpi na alergię, a wkrótce będzie ich jeszcze więcej. Badania przeprowadzone w 2014 r. w Krakowie przez prof. Ewę Czarnobilską sugerują, że alergicy wkrótce będą stanowić połowę społeczeństwa. Należy domniemywać, że przyczyną przybywania chorych jest zmiana warunków, w jakich żyjemy.
Najgroźniejszym przejawem alergii pokarmowej jest wstrząs anafilaktyczny. Szczególnie zagrożeni są chorzy na astmę, a do najczęściej wywołujących pokarmów powodujących wstrząs należą orzeszki ziemne, sezam, seler, jajo kurze oraz ryby i krewetki. Niekiedy dopiero intensywny wysiłek fizyczny wyzwala wstrząs po zjedzeniu jakiegoś pokarmu.
Lista alergenów
[table id=43 datatables_fixedheader=top datatables_fixedheader_offsettop=100 responsive=scroll responsive_breakpoint=device”/]
źródła: http://prawowgastronomii.pl/informacja-o-alergenach/