Leucyna
Zapotrzebowanie dzienne na Leucynę:
normy RDA: 39 mg/kg masy ciała
normy SONA/inne: 40 mg/kg masy ciała
Inne normy ze względu na wiek
Leucyna (skróty: Leu, L) – organiczny związek chemiczny, jest kodowanym aminokwasem alifatycznym, o rozgałęzionym łańcuchu bocznym, obojętnym elektrycznie. Odkryta przez francuskiego chemika L. J. Prousta. Występuje we wszystkich białkach, duże ilości w albuminach i ciałach występujących w osoczu.
Należy do grupy aminokwasów egzogennych, niewytwarzanych przez organizm ludzki.
Ma postać białego proszku, jest rozpuszczalna w wodzie, jej temperatura topnienia wynosi 337 °C. Otrzymywana jest przez hydrolizę białek lub syntetycznie. Izomerem leucyny jest izoleucyna. Oba aminokwasy mają zastosowanie w medycynie.
Leucyna – składnik BCAA
BCAA to trzy egzogenne aminokwasy, które są niezbędne do uzyskania efektów na siłowni. Jednym z nich jest leucyna.
Czym jest leucyna?
Leucyna jest organicznym związkiem chemicznym i zarazem jednym z najważniejszych aminokwasów egzogennych. Głównym miejscem jej występowania są albuminy oraz osocze krwi.
Leucyny w większej dawce można przyjmować przed rozpoczęciem treningu siłowego. Należy wówczas przyjąć leucynę wraz z porcją BCAA oraz po zakończeniu treningu, ponieważ leucyna zapoczątkowuje regenerację mięśni po treningu i spożywamy ją tuż po treningu
CZY BIAŁKO MOŻE POMÓC W REGENERACJI MIĘŚNI I SYNTEZIE BIAŁEK W TRAKCIE TRENINGU?
W trakcie ćwiczeń następuje upadek mięśniowy i po wyczerpującym treningu organizm potrzebuje białka do odbudowy mięśni. Proteiny wytwarza się przez połączenie 20 różnych bloków zwanych aminokwasami w milionach różnych sposobów. Do szybkiego i optymalnego odzysku, mięśnie potrzebują wszystkich tych aminokwasów, zwłaszcza aminokwasów „leucynowego”, która rozpoczyna proces odtworzenia.