Kwas szczawiowy
Kwas szczawiowy
Zapotrzebowanie dzienne na KWAS SZCZAWIOWY:
Substancja antyodżywcza
Kwas szczawianowy spożywany powinien być w ilościach optymalnych (nie przekraczających 40-50 mg na dobę )
Kwas szczawiowy (kwas etanodiowy), HOOC–COOH – organiczny związek chemiczny, najprostszy kwas dikarboksylowy. Występuje w wielu roślinach (m.in. w szczawiu i rabarbarze)
Pamiętajmy jednak, że o szkodliwym działaniu tej substancji decyduje przede wszystkim stosunek kwasu do wapnia w produkcie – wartość powyżej 2 oznacza, że wapń w nich występujący jest praktycznie niedostępny, a kwas szczawiowy może wiązać wapń także z innych, jednocześnie spożywanych produktów i powodować powstawanie niebezpiecznych złogów.
Zastosowanie
- Kwas szczawiowy jest stosowany do usuwania rdzy.
- W elektrotechnice jest środkiem pomocniczym przy elektrolitycznym oksydowaniu glinu (Eloxal).
- W analizie miareczkowej jest substancją wzorcową do nastawiania miana roztworów utleniających.
- W pszczelarstwie jest stosowany do zwalczania roztocza Varroa destructor.
- Wywabianie plam atramentu
- W farbiarstwie i proszkach do czyszczenia urządzeń sanitarnych
Zagrożenia
W dużych stężeniach kwas szczawiowy działa drażniąco na skórę i błony śluzowe, ale nawet w ilościach spotykanych w żywności może być szkodliwy – z jonami wapnia tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, który osadza się w postaci kamieni w nerkach. Dlatego częste spożywanie dużych ilości warzyw zawierających ten kwas może być przyczyną kamicy nerkowej, a także niedoboru wapnia w organizmie
W wyniku procesu gotowania warzyw w wodzie ilość szczawianów obniża się w nich o ok. 50%
Poniżej tabela z listą produktów zawierających Kwas szczawiowy. Można sortować ( klikając w nagłówek kolumny ) oraz wyszukiwać bez odświeżania strony.
Produkty spożywcze można podzielić na trzy grupy biorąc pod uwagę stosunek molowy kwasu szczawiowego do wapnia (dla uproszczenia pomija się inne pierwiastki):
- zawartość kwasu szczawiowego wielokrotnie przekracza zawartość wapnia – stosunek molowy kwasu szczawiowego do wapnia (COOH)2/Ca > 2 – wapń występujący w tych produktach jest praktycznie niedostępny, a ponadto kwas szczawiowy może wiązać wapń z innych spożywanych jednocześnie produktów, a jony szczawianowe mogą być wchłaniane do krwi;
- kwas szczawiowy i wapń występują w podobnych ilościach – stosunek molowy (COOH)2/Ca wynosi 1-2 – wapń z tych produktów jest praktycznie nie do wykorzystania, ale spożywanie tych pokarmów nie ogranicza dostępności wapnia z innych pokarmów;
- wapń występuje w takiej ilości, że zawartość kwasu szczawiowego nie powoduje, że staje się on niedostępny – stosunek molowy (COOH)2/Ca < 1.
[table id=157 datatables_fixedheader=top datatables_fixedheader_offsettop=250 responsive=scroll responsive_breakpoint=device /]