Kwas szczawiowy

Kwas szczawiowy

 

Zapotrzebowanie dzienne na KWAS SZCZAWIOWY:

Substancja antyodżywcza

Kwas szczawianowy spożywany powinien być w ilościach optymalnych (nie przekraczających 40-50 mg na dobę )

Kwas szczawiowy (kwas etanodiowy), HOOC–COOH – organiczny związek chemiczny, najprostszy kwas dikarboksylowy. Występuje w wielu roślinach (m.in. w szczawiu i rabarbarze)

Pamiętajmy jednak, że o szkodliwym działaniu tej substancji decyduje przede wszystkim stosunek kwasu do wapnia w produkcie – wartość powyżej 2 oznacza, że wapń w nich występujący jest praktycznie niedostępny, a kwas szczawiowy może wiązać wapń także z innych, jednocześnie spożywanych produktów i powodować powstawanie niebezpiecznych złogów.

Zastosowanie

Zagrożenia

W dużych stężeniach kwas szczawiowy działa drażniąco na skórę i błony śluzowe, ale nawet w ilościach spotykanych w żywności może być szkodliwy – z jonami wapnia tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, który osadza się w postaci kamieni w nerkach. Dlatego częste spożywanie dużych ilości warzyw zawierających ten kwas może być przyczyną kamicy nerkowej, a także niedoboru wapnia w organizmie

W wyniku procesu gotowania warzyw w wodzie ilość szczawianów obniża się w nich o ok. 50%

 

Poniżej tabela z listą produktów zawierających Kwas szczawiowy. Można sortować ( klikając w nagłówek kolumny ) oraz wyszukiwać bez odświeżania strony.

Produkty spożywcze można podzielić na trzy grupy biorąc pod uwagę stosunek molowy kwasu szczawiowego do wapnia (dla uproszczenia pomija się inne pierwiastki):

  • zawartość kwasu szczawiowego wielokrotnie przekracza zawartość wapnia – stosunek molowy kwasu szczawiowego do wapnia (COOH)2/Ca > 2 – wapń występujący w tych produktach jest praktycznie niedostępny, a ponadto kwas szczawiowy może wiązać wapń z innych spożywanych jednocześnie produktów, a jony szczawianowe mogą być wchłaniane do krwi;
  • kwas szczawiowy i wapń występują w podobnych ilościach – stosunek molowy (COOH)2/Ca wynosi 1-2 – wapń z tych produktów jest praktycznie nie do wykorzystania, ale spożywanie tych pokarmów nie ogranicza dostępności wapnia z innych pokarmów;
  • wapń występuje w takiej ilości, że zawartość kwasu szczawiowego nie powoduje, że staje się on niedostępny – stosunek molowy (COOH)2/Ca < 1.

[table id=157 datatables_fixedheader=top datatables_fixedheader_offsettop=250 responsive=scroll responsive_breakpoint=device /]

Baza wiedzy PREMIUM
Logo