🌟 Najlepsze rzeczy na świecie na stronie: Niebiański.pl i Najlepszy.shop 🎯 Wzory ideałów dla określonych celów na stronie: Awarena.pl 💪Optymalny Program Opieki Kondycyjnej 🍽️Dieta Antoniowa

kwas ALA

kwas ALA

Kwas liponowy

 

 

Zapotrzebowanie dzienne na kwas liponowy:

normy RDAnormy SONA
1-2 g4 g

 

Kwas liponowy (nazwa systematyczna: kwas 6,8-ditiooktanowy lub skrótowo: tiooktanowy) – organiczny związek chemiczny z grupy kwasów karboksylowych.  Kwasy tłuszczowe typu omega-3, Witamina z grupy F

Jest to ośmiowęglowy, nasycony kwas tłuszczowy, w którym atomy węgla 6, 7 i 8 wraz z dwoma atomami siarki tworzą pierścień ditiolowy. Po redukcji pierścienia powstaje kwas dihydroliponowy.

Synonimy: Acidum lipoicum, Acidum thiocticum, kwas α-liponowy.

Zarówno kwas liponowy jak i kwas dihydroliponowy mogą pełnić rolę w unieszkodliwianiu wolnych rodników („zmiatacze” wolnych rodników). Poza tym wykazują rolę w regeneracji zredukowanych postaci innych przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i E.

Kwas liponowy ma zdolność chelatowania jonów metali.

Początkowo sądzono, ze kwas liponowy jest witaminą i musi być dostarczany z pożywieniem. Jednak później okazało się, że może być syntetyzowany zarówno przez rośliny jak i zwierzęta, także u człowieka.

Kwas liponowy występuje w wielu produktach żywnościowych (najwięcej w brokułach, szpinaku i podrobach). Nie są znane przypadki niedoboru.

Zastosowanie kwasu liponowego:

  • neuropatia cukrzycowa
  • zatrucia grzybami i metalami ciężkimi
  • hepatopatie (schorzenia wątroby)

Postuluje się wykorzystanie antyoksydacyjnych właściwości w nadciśnieniu tętniczym i chorobach autoimmunologicznych.

 

Poniżej tabela z listą produktów zawierających kwas liponowy ( ALA ). Można sortować ( klikając w nagłówek kolumny ) oraz wyszukiwać bez odświeżania strony.

[table id=65 datatables_fixedheader=top datatables_fixedheader_offsettop=250 responsive=scroll responsive_breakpoint=device /]

Baza wiedzy Awarena ALL
Logo