kwas ALA
kwas ALA
Kwas liponowy
Zapotrzebowanie dzienne na kwas liponowy:
normy RDA | normy SONA |
1-2 g | 4 g |
Kwas liponowy (nazwa systematyczna: kwas 6,8-ditiooktanowy lub skrótowo: tiooktanowy) – organiczny związek chemiczny z grupy kwasów karboksylowych. Kwasy tłuszczowe typu omega-3, Witamina z grupy F
Jest to ośmiowęglowy, nasycony kwas tłuszczowy, w którym atomy węgla 6, 7 i 8 wraz z dwoma atomami siarki tworzą pierścień ditiolowy. Po redukcji pierścienia powstaje kwas dihydroliponowy.
Synonimy: Acidum lipoicum, Acidum thiocticum, kwas α-liponowy.
Zarówno kwas liponowy jak i kwas dihydroliponowy mogą pełnić rolę w unieszkodliwianiu wolnych rodników („zmiatacze” wolnych rodników). Poza tym wykazują rolę w regeneracji zredukowanych postaci innych przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i E.
Kwas liponowy ma zdolność chelatowania jonów metali.
Początkowo sądzono, ze kwas liponowy jest witaminą i musi być dostarczany z pożywieniem. Jednak później okazało się, że może być syntetyzowany zarówno przez rośliny jak i zwierzęta, także u człowieka.
Kwas liponowy występuje w wielu produktach żywnościowych (najwięcej w brokułach, szpinaku i podrobach). Nie są znane przypadki niedoboru.
Zastosowanie kwasu liponowego:
- neuropatia cukrzycowa
- zatrucia grzybami i metalami ciężkimi
- hepatopatie (schorzenia wątroby)
Postuluje się wykorzystanie antyoksydacyjnych właściwości w nadciśnieniu tętniczym i chorobach autoimmunologicznych.
Poniżej tabela z listą produktów zawierających kwas liponowy ( ALA ). Można sortować ( klikając w nagłówek kolumny ) oraz wyszukiwać bez odświeżania strony.
[table id=65 datatables_fixedheader=top datatables_fixedheader_offsettop=250 responsive=scroll responsive_breakpoint=device /]