
Twoja Ocena: Bądź pierwszy!
Każdy organizm potrzebuje energii, aby żyć. Na przykład rośliny czerpią energię ze słońca, niektóre zwierzęta jedzą rośliny, a niektóre zwierzęta jedzą inne zwierzęta.
Łańcuch pokarmowy to sekwencja tego, kto je w społeczności biologicznej (ekosystemie) w celu uzyskania pożywienia. Łańcuch pokarmowy zaczyna się od podstawowego źródła energii, zwykle słońca lub gorących otworów głębinowych.Kolejnym ogniwem w łańcuchu jest organizm, który wytwarza własne pożywienie z podstawowego źródła energii – przykładem są rośliny fotosyntetyczne, które wytwarzają własne jedzenie ze światła słonecznego (za pomocą procesu zwanego fotosyntezą ) i bakterie chemosyntetyczne, które wytwarzają energię z chemikaliów w otworach hydrotermalnych.Są to tak zwane autotrofy lub producenci pierwotni .
Dalej są organizmy, które jedzą autotrofy; organizmy te nazywane są roślinożercami lub głównymi konsumentami – przykładem jest królik, który je trawę.Kolejnym ogniwem w łańcuchu są zwierzęta, które jedzą zwierzęta roślinożerne – są to tak zwani konsumenci wtórni – przykładem jest wąż jedzący króliki.Z kolei zwierzęta te są zjadane przez większych drapieżników – przykładem jest sowa, która je węże.Trzeciorzędni konsumenci są zjadani przez czwartorzędowych konsumentów – przykładem jest jastrząb, który zjada sowy. Każdy łańcuch pokarmowy kończy się najwyższym drapieżnikiem i zwierzęciem bez naturalnych wrogów (takich jak aligator, jastrząb lub niedźwiedź polarny).Strzałki w łańcuchu pokarmowym pokazują przepływ energii , od słońca lub wentylacji hydrotermalnej do górnego drapieżnika. Gdy energia przepływa z organizmu do organizmu, energia jest tracona na każdym kroku. Sieć wielu łańcuchów pokarmowych nazywana jest siecią pokarmową.Poziomy troficzne:
Poziom troficzny organizmu to pozycja, jaką zajmuje w łańcuchu pokarmowym.
- Pierwotni producenci (organizmy, które wytwarzają własne pożywienie ze światła słonecznego i / lub energii chemicznej z głębinowych otworów wentylacyjnych) są podstawą każdego łańcucha pokarmowego – organizmy te nazywane są autotrofami .
- Głównymi konsumentami są zwierzęta, które jedzą głównych producentów; nazywane są również roślinożercami (roślinożercami).
- Wtórni konsumenci jedzą głównych konsumentów. Są mięsożercami ( zjadającymi mięso) i wszystkożernymi (zwierzęta, które jedzą zarówno zwierzęta, jak i rośliny).
- Trzeci konsumenci jedzą konsumentów wtórnych.
- Czwartorzędni konsumenci jedzą trzeciorzędnych konsumentów.
- Łańcuchy pokarmowe „kończą się” najlepszymi drapieżnikami, zwierzętami mającymi niewielkich lub zerowych wrogów naturalnych.