🌟 Najlepsze rzeczy na świecie na stronie: Niebiański.pl i Najlepszy.shop 🎯 Wzory ideałów dla określonych celów na stronie: Awarena.pl 💪Optymalny Program Opieki Kondycyjnej 🍽️Dieta Antoniowa

Fitosterole

 

Zapotrzebowanie dzienne na Fitoestrole: dodatkowy składnik odżywczy: 1 g. 

Max: 3 g

Fitosterole , które obejmują sterole roślinne i stanole , są fitosteroidami , podobnymi do cholesterolu , które występują w roślinach i różnią się jedynie łańcuchami bocznymi węgla i / lub obecnością lub brakiem podwójnego wiązania. [1] Stanole są nasyconymi sterolami, nie posiadającymi podwójnych wiązań w strukturze pierścienia sterolu. Zidentyfikowano ponad 200 steroli i powiązanych związków. [2] Wolne fitosterole ekstrahowane z olejów są nierozpuszczalne w wodzie, względnie nierozpuszczalne w oleju i rozpuszczalne w alkoholach.

Żywność i suplementy diety wzbogacone w fitosterol są sprzedawane od dziesięcioleci. [1] Pomimo dobrze udokumentowanych skutków obniżania poziomu cholesterolu LDL , nie ma naukowo udowodnionych dowodów jakiegokolwiek korzystnego wpływu na chorobę sercowo-naczyniową (CVD) lub ogólną śmiertelność. [3]

Fitosteroli nie należy stosować w nadmiarze. Dawki fitosteroli powyżej 3 g / d nie są korzystne. Mogą obniżać poziom karotenoidów, likopenu i witaminy E w organizmie. Wchłanianie fitosteroli przez dzieci jest znacznie wyższe niż u dorosłych. Z tego powodu produkty wzbogacone w sterole roślinne nie są zalecane, a nawet są przeciwwskazane dla dzieci i młodzieży, które mają wysokie zapotrzebowanie na cholesterol jako substancję budującą w okresie dojrzewania. Stosowanie produktów wzbogaconych w tych grupach wiekowych może powodować nieprawidłowe wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i metabolizm lipidów.

Przeciwwskazania

Aby uniknąć potencjalnej hipowitaminozy (A i E), dzieci poniżej 5 roku życia, kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny spożywać produktów wzbogaconych fitosterolami.

 Porównanie wyników badań z zastosowaniem fitosteroli w odniesieniu do zmian cholesterolu całkowitego oraz LDL [Przysławski i wsp. 2009]

Autor / rokLiczba badanychWiek (lata)Dawka (g/d)ProduktCzas badania (tyg)Redukcja LDL (%)Redukcja cholesterolu całk. (%)
Vanhanen i wsp (1993)6725-603,4 ESTAMJ6107,5
Williams i wsp (1999)192-53 ESTAM1315,512,4
Jones i wsp. (2000)1537-611,84 ESTA 1,84 ESTEM37,9 12,910,2 13,4
Mensink i wsp. (2002)6018-653 ESTAJ48,27,3
Wolfs i wsp. (2005)8426-701,3 ESTAM4 lata26

ESTA – estry stanoli / ESTE – estry steroli / M – margaryna / MJ – majonez / J – jogurt

Baza wiedzy Awarena ALL
Logo