Fitosterole
Zapotrzebowanie dzienne na Fitoestrole: dodatkowy składnik odżywczy: 1 g.
Max: 3 g
Fitosterole , które obejmują sterole roślinne i stanole , są fitosteroidami , podobnymi do cholesterolu , które występują w roślinach i różnią się jedynie łańcuchami bocznymi węgla i / lub obecnością lub brakiem podwójnego wiązania. [1] Stanole są nasyconymi sterolami, nie posiadającymi podwójnych wiązań w strukturze pierścienia sterolu. Zidentyfikowano ponad 200 steroli i powiązanych związków. [2] Wolne fitosterole ekstrahowane z olejów są nierozpuszczalne w wodzie, względnie nierozpuszczalne w oleju i rozpuszczalne w alkoholach.
Żywność i suplementy diety wzbogacone w fitosterol są sprzedawane od dziesięcioleci. [1] Pomimo dobrze udokumentowanych skutków obniżania poziomu cholesterolu LDL , nie ma naukowo udowodnionych dowodów jakiegokolwiek korzystnego wpływu na chorobę sercowo-naczyniową (CVD) lub ogólną śmiertelność. [3]
Fitosteroli nie należy stosować w nadmiarze. Dawki fitosteroli powyżej 3 g / d nie są korzystne. Mogą obniżać poziom karotenoidów, likopenu i witaminy E w organizmie. Wchłanianie fitosteroli przez dzieci jest znacznie wyższe niż u dorosłych. Z tego powodu produkty wzbogacone w sterole roślinne nie są zalecane, a nawet są przeciwwskazane dla dzieci i młodzieży, które mają wysokie zapotrzebowanie na cholesterol jako substancję budującą w okresie dojrzewania. Stosowanie produktów wzbogaconych w tych grupach wiekowych może powodować nieprawidłowe wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i metabolizm lipidów.
Przeciwwskazania
Aby uniknąć potencjalnej hipowitaminozy (A i E), dzieci poniżej 5 roku życia, kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny spożywać produktów wzbogaconych fitosterolami.
Porównanie wyników badań z zastosowaniem fitosteroli w odniesieniu do zmian cholesterolu całkowitego oraz LDL [Przysławski i wsp. 2009]
Autor / rok | Liczba badanych | Wiek (lata) | Dawka (g/d) | Produkt | Czas badania (tyg) | Redukcja LDL (%) | Redukcja cholesterolu całk. (%) |
Vanhanen i wsp (1993) | 67 | 25-60 | 3,4 ESTA | MJ | 6 | 10 | 7,5 |
Williams i wsp (1999) | 19 | 2-5 | 3 ESTA | M | 13 | 15,5 | 12,4 |
Jones i wsp. (2000) | 15 | 37-61 | 1,84 ESTA 1,84 ESTE | M | 3 | 7,9 12,9 | 10,2 13,4 |
Mensink i wsp. (2002) | 60 | 18-65 | 3 ESTA | J | 4 | 8,2 | 7,3 |
Wolfs i wsp. (2005) | 84 | 26-70 | 1,3 ESTA | M | 4 lata | – | 26 |
ESTA – estry stanoli / ESTE – estry steroli / M – margaryna / MJ – majonez / J – jogurt