Nasze adaptacje anatomiczne wyraźnie pokazują, do jakiego rodzaju odżywiania ludzie są stworzeni. W ciągu tysięcy lat ewolucji nie zostaliśmy wyposażeni w nic, co uczyniłoby z nas drapieżników. Jemy mięso tylko dlatego, że uważamy się za władców świata. Tymczasem wyobraźmy sobie, że jesteśmy porzuceni np. na sawannie, tak jak stworzyła nas natura, nago, boso i bez broni. Ponadto nie wolno nam używać przedmiotów, które nie są częścią naszego ciała ani rozpalać ognia. Czy przeżyjemy dłużej niż 90 dni?
Czy ktokolwiek byłby w stanie dogonić antylopę, powalić ją, wbić paznokcie oraz zęby i zabić, a następnie zjeść?
Czy ktoś byłby w stanie rozszarpać zębami surowe mięso, zjeść je bez dodatków, przypraw? To raczej niemożliwe. Więc nie mówmy, że ludzie są naturalnie przystosowani do bycia mięsożercami. Ludzie ewoluowali jako roślinożercy. Przekonany o wyższości swojego gatunku nad innymi żywymi istotami, stworzył narzędzia do zabijania. Ale to nie czyni nas mięsożercami!
Jak w poniższym porównaniu udowodniono człowiek jest roślinożerny, ale też może gdy nie ma wegańskiej żywności jeść wszystko inne, jednak chwilowo. Gdyż w dłuższym czasie rośnie ryzyko raka jelita grubego i innych chorób gdy jemy mięso lub inne produkty np. nabiał.
Diety wegańskie w 100% odżywcze ( 100% odżywczości wg skali AWARENA NSOD ) znajdziemy Na stronie: https://sklep.blazar.pl/produkt/dieta-awarena-blazar-najwyzsze-odzywienie-organizmu-na-swiecie/
Jeszcze w XIX wieku tylko najbogatszych ludzi było stać na wyżywienie, hodowlę i ubój zwierząt na mięso, podczas gdy wszyscy pozostali żywili się głównie pokarmami roślinnymi. W rezultacie przed tylko bogaci byli regularnie nękani chorobami, takimi jak choroby serca i otyłość.
Teraz, gdy mięso zwierząt stało się stosunkowo tanie i łatwo dostępne (dzięki okrutnym, ograniczającym koszty praktykom rolniczym ) , śmiertelne dolegliwości, takie jak choroby serca , udary, rak , cukrzyca i otyłość , rozprzestrzeniły się na ludzi w całym społeczno-ekonomicznym widmo. A gdy zachodni styl życia rozprzestrzenił się na słabiej rozwinięte obszary Azji i Afryki, tam też ludzie zaczęli cierpieć i umierać z powodu chorób związanych z dietą opartą na mięsie.
Kiedy ludzie spożywają białko zwierzęce, badania wykazują związek z rakiem okrężnicy, piersi, prostaty i trzustki. Według eksperta ds. żywienia T. Colina Campbella, dyrektora projektu Cornell-China-Oxford Project on Nutrition, Health and the Environment: „W ciągu najbliższych dziesięciu lat jedną z rzeczy, o których na pewno usłyszycie, będzie białko zwierzęce. . . jest jednym z najbardziej toksycznych składników odżywczych ze wszystkich, jakie można wziąć pod uwagę”.