🌟 Najlepsze rzeczy na świecie na stronie: Niebiański.pl i Najlepszy.shop 🎯 Wzory ideałów dla określonych celów na stronie: Awarena.pl 💪Optymalny Program Opieki Kondycyjnej 🍽️Dieta Antoniowa

Czy człowiek jest roślinożerny?

Twoja Ocena: Bądź pierwszy!

Nasze adaptacje anatomiczne wyraźnie pokazują, do jakiego rodzaju odżywiania ludzie są stworzeni. W ciągu tysięcy lat ewolucji nie zostaliśmy wyposażeni w nic, co uczyniłoby z nas drapieżników. Jemy mięso tylko dlatego, że uważamy się za władców świata. Tymczasem wyobraźmy sobie, że jesteśmy porzuceni np. na sawannie, tak jak stworzyła nas natura, nago, boso i bez broni. Ponadto nie wolno nam używać przedmiotów, które nie są częścią naszego ciała ani rozpalać ognia. Czy przeżyjemy dłużej niż 90 dni?

Czy ktokolwiek byłby w stanie dogonić antylopę, powalić ją, wbić paznokcie oraz zęby i zabić, a następnie zjeść?
Czy ktoś byłby w stanie rozszarpać zębami surowe mięso, zjeść je bez dodatków, przypraw? To raczej niemożliwe. Więc nie mówmy, że ludzie są naturalnie przystosowani do bycia mięsożercami. Ludzie ewoluowali jako roślinożercy. Przekonany o wyższości swojego gatunku nad innymi żywymi istotami, stworzył narzędzia do zabijania. Ale to nie czyni nas mięsożercami!


Jak w poniższym porównaniu udowodniono człowiek jest roślinożerny, ale też może gdy nie ma wegańskiej żywności jeść wszystko inne, jednak chwilowo. Gdyż w dłuższym czasie rośnie ryzyko raka jelita grubego i innych chorób gdy jemy mięso lub inne produkty np. nabiał.

Diety wegańskie w 100% odżywcze ( 100% odżywczości wg skali AWARENA NSOD ) znajdziemy Na stronie: https://all.pl/da

Lp.ElementLudzieRoślinożercyMięsożercyWszystkożercy
1WątrobaWitamina A nie może ulec detoksykacjiWątroba odgrywa ważną rolę w naszym organizmie, regulując poziom substancji chemicznych we krwi.

Mięsożercy i wszystkożercy spożywają dużo witaminy A pochodzenia zwierzęcego (retinolu) ze względu na ich dietę mięsną. Taka wątroba wtedy jest zdolna do detoksykacji tej witaminy, więc nie cierpisz na toksyczność witaminy A. Jednak u zwierząt roślinożernych i ludzi wątroba nie jest w stanie detoksyfikować witaminy A z pokarmów pochodzenia zwierzęcego - ponieważ nie polegamy na niej przeznaczonej do zjedz ich.

Jednak nie można uzyskać zbyt dużo witaminy A (beta-karotenu) z pokarmów roślinnych, więc jedz tyle, ile chcesz. Twoje ciało po prostu przestaje przekształcać ją w witaminę A, gdy jest jej wystarczająco dużo. Kolejny dowód na to, że dieta roślinna jest najlepsza.
Witamina A nie może ulec detoksykacjiWitamina A może ulec detoksykacjiWitamina A może ulec detoksykacji
2OkrężnicaDługa posiada wypukleniaDługa, może posiadać wypukleniaProsta, krótka i gładkaProsta, krótka i gładka
3ŻołądekProstyProsty lub wielokomorowyProstyProsty
4KłyKrótkie i stępioneJedną z najbardziej charakterystycznych cech ssaków o zróżnicowanej diecie są zęby.

Mięsożercy mają bardzo wydatne, ostre kły, które służą do chwytania, zabijania i uboju zdobyczy, a mięsożercy mają ostre, przypominające ostrza zęby, które zaciskają się jak nożyczki i służą do odcinania kawałków mięsa. Zęby wszystkożerców są bardzo podobne do zębów mięsożerców w ogóle.

Zwierzęta roślinożerne na ogół nie mają wydatnych kłów. (Wyjątkiem są gatunki z dużymi kłami, których używają do pokazów seksualnych lub zachowań agonistycznych.) W przeciwieństwie do mięsożerców, zwierzęta roślinożerne mają szerokie, raczej płaskie zęby przedtrzonowe i trzonowe, które doskonale się zamykają i są przyzwyczajone do dokładnego rozdrabniania pokarmu w moździerzu oraz - moda na tłuczki.
Tępe, krótkieMogą być też długie do obrony lub żadneDługie, ostre i zakrzyzwioneDługie, ostre i zakrzyzwione
5SiekaczeSzerokie, spłaszczone i w kształcie łopatySzerokie, spłaszczone i w kształcie łopatyMałe i ostreMałe i ostre
6TrzonowceSpłaszczone z guzkamiSzczęki prawdziwych drapieżników poruszają się tylko w górę iw dół, umożliwiając im oderwanie kawałków mięsa od ich ofiary. Ludzie mogą poruszać szczękami w górę iw dół oraz z boku na bok, a także mamy płaskie zęby trzonowe (których brakuje mięsożercom), co pozwala nam mleć owoce i warzywa naszymi tylnymi zębami, tak jak robią to zwierzęta roślinożerne. Źródło: https://velonews.pl/posts/3556-wegetarianizm-faqSpłaszczone z guzkamiOstre, postrzępione, w kształcie ostrzaOstre i/lub płaskie
7Kwasowość żołądka z treściamiPH: 4-5Przewód pokarmowy ssaków roślinożernych jest na ogół znacznie dłuższy niż u zwierząt mięsożernych. Zwiększona długość - zwłaszcza jelita cienkiego - daje celulozie ścian komórkowych roślin więcej czasu na rozkład przez mikroorganizmy w jelicie. Spożywanie szerokiej gamy włóknistych pokarmów pochodzenia roślinnego ma zasadnicze znaczenie dla zdrowia naszego mikrobiomu jelitowego.

Chociaż przewód pokarmowy człowieka nie jest tak długi, jak u zwierząt roślinożernych, takich jak konie, bydło czy owce, z pewnością nie jest tak krótki, jak u zwierząt mięsożernych, takich jak lwy i psy. W rzeczywistości ludzie i słonie mają ten sam stosunek długości przewodu pokarmowego do długości ciała.
PH: 4-5<=PH 1<=PH 1
8Długość jelita cienkiego10-11 razy dłuższe od reszty ciałaSoki żołądkowe mięsożerców są bardzo kwaśne, co pozwala im rozkładać duże ilości mięśni i kości, które zjadają.

Do trawienia skrobi, warzyw i owoców potrzeba znacznie niższych stężeń kwasu żołądkowego. Dlatego ludzie i inni roślinożercy mają znacznie mniej kwasu żołądkowego niż mięsożercy. Znacznie lepiej trawią pokarmy pochodzenia roślinnego – a nawet mogą zwiększać ryzyko wrzodów żołądka, jeśli jedzą mięso.
10-12 razy dłuższe od reszty ciała3-6 razy dłuższe od reszty ciała4-6 razy dłuższe od reszty ciała
9Typ szczękiSzczęka wysuniętaSzczęka wysuniętaSzczęka nie wysuniętaSzczęka nie wysunięta
10Mocowanie żuchwyNa tym wyższym poziomie do trzonowceNa tym wyższym poziomie do trzonowceNa tym samym poziomie do trzonowceNa tym samym poziomie do trzonowce
11Największe mięśnie żuchwyMięsień żuchwy i skrzydłowyMięsień żuchwy i skrzydłowyMięsień skroniowyMięsień skroniowy
12Rozwartość szczęki w porównaniu do głowyMałaMięsożercy mają mniejsze policzki, ponieważ mają tendencję do odcinania małych kawałków mięsa, które połykają w całości, a ponieważ większość mięsożerców to drapieżniki, potrzebują szerokiego rozwarcia, aby złapać zdobyczU roślinożerców usta są na ogół małe w porównaniu do wielkości głowy, a ich policzki są bardziej przestronne, aby przechowywać jedzenie podczas żucia. Otwory ust człowieka są znacznie mniejsze niż u zwierząt mięsożernych, a nawet wszystkożernych, a nasze mięśnie policzkowe są znacznie bardziej podobne do mięśni roślinożernych.MałaDużaDuża
13PrzeżuwanieKonieczne długie przeżuwanieKonieczne długie przeżuwanieBrakPołykanie całego jedzenia ub częściowe przeżuwanie
14ŚlinaEnzymy trawiące węglowodanyEnzymy trawiące węglowodanyBrak enzymów trawiącychBrak enzymów trawiących
15MoczŚrednioskoncentrowany moczŚrednioskoncentrowany moczBardzo skoncentrowany moczBardzo skoncentrowany mocz
16PaznokcieSpłaszczone paznokcieNasze ręce są stworzone do zbierania roślin, a nie do rozdzierania mięsa. Mięsożerne i wszystkożerne ssaki mają zwykle pazury, podczas gdy roślinożercy mają miękkie paznokcie lub kopyta. Jedzenie mięsa rozpoczęło się stosunkowo niedawno w historii ludzkości i nie byłoby możliwe bez wynalezienia prymitywnej broni i narzędzi.

A więc masz to – naukowe dowody na to, że ewoluowaliśmy, aby przyjąć dietę roślinną i dlaczego nasze ciała są znacznie lepiej przystosowane do spożywania pokarmów pochodzenia roślinnego niż mięsa i innych pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Ostatnie badania potwierdzają, że nasi starożytni przodkowie właśnie to jedli - głównie na bazie roślin!
Spłaszczone paznokcie lub tępe kopytaOstre pazuryOstre pazury
17Mięśnie twarzyDobrze rozwinięteDobrze rozwinięteZredukowane aby umożliwić szerokie otwarcie szczękiZredukowane
18PoliczkiWiększe niż u mięsożercówWiększe niż u mięsożercówMałe w porównaniu do głowyMięsożercy mają mniejsze policzki, ponieważ mają tendencję do odcinania małych kawałków mięsa, które połykają w całości, a ponieważ większość mięsożerców to drapieżniki, potrzebują szerokiego rozwarcia, aby złapać zdobycz.

U roślinożerców usta są na ogół małe w porównaniu do wielkości głowy, a ich policzki są bardziej przestronne, aby przechowywać jedzenie podczas żucia. Otwory ust człowieka są znacznie mniejsze niż u zwierząt mięsożernych, a nawet wszystkożernych, a nasze mięśnie policzkowe są znacznie bardziej podobne do mięśni roślinożernych.
Małe w porównaniu do głowy
19Pocenie sięPosiadają gruczoły potowe i chłodzenie jest przez pocenie sięWiększość ssaków reguluje temperaturę ciała, oddając ciepło poprzez parowanie. Można to zrobić na dwa główne sposoby: pocenie się i dyszenie.

Prawie wszyscy mięsożercy pragną chłodzenia przez dyszenie. Ludzie, podobnie jak większość roślinożerców, regulują temperaturę ciała poprzez pocenie się. Pocenie się pokazuje, do jakiego rodzaju diety jesteśmy przystosowani. Psy, koty, świnie i inne zwierzęta mięsożerne i wszystkożerne regulują temperaturę ciała poprzez sapanie itp. Gruczoły potowe znajdują się tylko między stopami lub między opuszkami łap. Koń lub krowa poci się jak człowiek całą powierzchnią ciała
Większość ma gruczoły potowe i chłodzą się przez pocenie sięWiększość roślinożerców ma gruczoły potowe na powierzchni ciała, dzięki czemu mogą się ochłodzić przez pocenie sięPrawie wszyscy dysząChłodzenie głównie przez dyszenieWszystkożercy regulują temperaturę ciała poprzez sapanie itp. Gruczoły potowe znajdują się tylko między stopami lub między opuszkami łap
20Czy ludzie powinni jeść mięso?Tak Liczne badania wykazały, że mięso nie jest idealne dla ludzkiego ciała i może powodować, że jesteśmy chorzy i zabijamy nas. Ciało ludzkie ma działać na bazie roślinnej, która jest pełna błonnika, przeciwutleniaczy, nienasyconego tłuszczu, niezbędnych kwasów tłuszczowych, związków fitochemicznych i białka wolnego od cholesterolu.
21Czy nasi ludzcy przodkowie nie jedli mięsa?TakPrzez większość naszej ewolucyjnej historii byliśmy w dużej mierze wegetarianami: pokarmy roślinne, takie jak ignamy, stanowiły większość diety naszych przodków. Dodanie skromnych ilości mięsa do wczesnej diety człowieka nastąpiło wraz z odkryciem ognia, co pozwoliło nam zmniejszyć ryzyko zachorowania lub śmierci przez pasożyty i bakterie w mięsie. To nie zmieniło naszych przodków w mięsożerców, ale pozwoliło wczesnym ludziom na przetrwanie na obszarach i podczas okresów, w których pokarmy roślinne były niedostępne lub rzadkie.
22Możemy uzyskać zbyt dużo białkaTakMięso może powodować choroby serca u ludzi.
Owadożerne zwierzęta na wolności praktycznie nigdy nie rozwijają chorób serca lub cierpią z powodu udarów - dolegliwości, które ludzie mogą ponosić zwiększone ryzyko rozwoju z powodu spożycia tłuszczów nasyconych i cholesterolu w mięsie.Według American Heart Association choroba serca jest największym zabójcą w USA. Gdyby ludzie mieli jeść mięso, dlaczego osoby jedzące mięso mają o 32 procent większe ryzyko zachorowania na serce niż wegetarianie?
23Mięso może powodować zatrucie pokarmowe u ludziTakPrawdziwi mięsożercy wypijają kawałki surowego mięsa, opierając się na silnych kwasach żołądkowych, aby je rozbić i zabić niebezpieczne bakterie w mięsie, które inaczej je przygnębią lub zabiją. Ludzie mają znacznie słabsze kwasy żołądkowe, które są podobne do tych, które można znaleźć w zwierzętach, które trawią wcześniej przeżute owoce i warzywa. Bez mięsożernych kwasów żołądkowych zabijających bakterie w mięsie, jedzenie mięsa zwierzęcia może spowodować zatrucie pokarmowe. Według amerykańskiego Departamentu Rolnictwa mięso jest ważną przyczyną chorób przenoszonych przez żywność. Każdego roku w samych Stanach Zjednoczonych zatrucie pokarmowe dotyka ponad 48 milionów ludzi i zabija ponad 3000 osób.Z tego powodu musimy gotować mięso, aby ułatwić trawienie i niszczenie bakterii, ale może istnieć związek między gotowaniem mięsa w wysokich temperaturach a rozwojem raka okrężnicy .
24System trawienny nie lubi mięsaTakMięsożercy mają krótkie przewody jelitowe, które umożliwiają szybkie przejście mięsa przez układ trawienny. Przewody jelitowe ludzi są znacznie dłuższe, jak rośliny jedzące rośliny. Daje to organizmowi więcej czasu na rozkładanie błonnika i wchłanianie składników odżywczych z pokarmów roślinnych.
25Czy chcesz aby zwierzęta zabijano abyś mogł się najeść wiedząc jak cierpią mimo, że możesz zjeść np. winogrona?Nie Czy dając małemu dziecku jabłko i królika. Jak myślisz co zje? Czy zabije, obedrze ze skóry a potem usmaży królika i zje. Czy jabłko, winogrono, borówkę czy truskawkę? Ludzie mają empatię do zwierząt i niektóre traktują jak przyjaciół. Czy jesteś w stanie zjeść swojego pipulka np. psa lub kota. Jeśli odpowiedź brzmi nie to oznacza, że nie jesteś mięsożerny. Człowiek może chwilowo jeść pokarmy inne niż roślinne ale one mu nie służą długoterminowo dlatego mamy np. raka jelita grubego u osób jedzących mięso,
26Czy jesteś w stanie przyrządzić obranego ze skóry królika czy kurę ?Większość osób - nie, gdy mają możliwość zjedzenia czegoś wegańskiegoNie, ponieważ mamy empatię do zwierząt i zwierzęta są przyjaciółmi. Zwierzat się nie zjada. Tu uczestniczka programu kilinarnego MasterChef zaczęła płakać jak kazano jej przyżadzić królika. Masterchef - zabity królik do przyrządzenia
27Czy człowiek zabije sam zwierzę a potem zje ?Większość ludzi tego nie zrobiPonieważ mamy uczucia, hierarchię ważności w życiu. Jeśli nie musimy powodować cierpienia to tego nie robimy. Mamy przed sobą królika i dwa drzewa owocowe. Zabijając królika kończymy jego żywot i powodujemy u niego cierpienie przy tym. Zrywając owoc z drzewa nie sprawiamy, że dana jabłoń cierpii czy figa będzie nam przynosić owoce przez nawet kilkadziesiąt lat.
28Wzrokróżne kolory i pole widzeniaNasze zmysły mówią nam bardzo wyraźnie, że nie jesteśmy przystosowani do jedzenia zwierząt. Nasz wzrok i rozróżnianie kolorów są typowe dla roślinożerców. Pole widzenia jest dostosowane do oceny odległości, a nie do szukania drapieżników jak np. koń. Pod tym względem nie jesteśmy podobni do drapieżników.Nie rozpoznają kolorówŻadne mięsożerne zwierzę nie rozróżnia kolorów. Widzą dwukolorowe w odcieniach szarości, ale nigdy w takim samym spektrum jak człowiek. Można to wyjaśnić na przykładzie jabłka znajdującego się na drzewie. Aby dostrzec je między liśćmi, musimy rozróżniać kolory, a żeby do nich dotrzeć, musimy ocenić, jak daleko są od nas. Antylopa nie skupia się na tym, gdzie znajduje się trawa, ale na tym, czy gdzieś z boku nie czai się drapieżnik, stąd szeroki kąt widzenia i postrzeganie kolorów. Drapieżnik z kolei koncentruje się na wykrywaniu ruchu i ocenie odległości, więc wystarczy czarno-biały obraz i pole widzenia, które pozwala mu ocenić, jak daleko znajduje się od ofiary.
29DotykPrecyzyjne dłonieNasze dłonie mają przeciwne kciuki, podobnie jak nasi małpi krewni. Nigdzie nie znajdziesz drapieżnika z przeciwstawnym kciukiem. Takie dłonie są stworzone do precyzyjnych, precyzyjnych zadań. Dzięki temu możemy chwycić zauważone wcześniej jabłko, pomarańczę i np. obrać je, wyłuskać pestki lub po prostu trzymać je w dłoniach.Brak przeciwstawnego kciuka
30ZapachOdrązający zapach martwego mięsaZapach i wygląd mięsa w martwym, naturalnym stanie jest dla nas odrażający. Mało kto kiedykolwiek odczuwał wstręt do widoku lub zapachu owoców i warzyw.
31SmakMięso martwego zwierzęcia bez przypraw nam nie smakujeNasz zmysł smaku jest bardzo dobrze rozwinięty. Nie możemy jeść surowego mięsa. Zawsze poddajemy je obróbce cieplnej, która znowu nie jest naturalną czynnością. Zwierzęta jemy dopiero po ugotowaniu lub usmażeniu i przyprawieniu. W jego naturalnej postaci nie mogliśmy włożyć kawałka mięsa do ust. Ponadto, nawet po ugotowaniu lub upieczeniu, nie jedlibyśmy mięsa innego zwierzęcia, gdyby nie było odpowiednio doprawione! To właśnie przyprawy nadają jej pozytywnego smaku
32UszyNie lubimy krzyku zabijanych zwierzątNasze uszy też mówią nam: -nie jedz mięsa-. Czy nie przeraża nas krzyk zabijanych zwierząt? Chyba każdy woli odgłos powstający podczas rozgryzania soczystego jabłka niż głos śmierci. źródło: https://www.student.pl/nauka-i-rozwoj/5-dobrych-powodow-by-zostac-wegetarianinem-cz-3-ludzka-anatomia
33Dieta wegańska jest lepsza dla klimatuUsuwając mięso z menu można pomóc naszej planecie!IEuropejska Agencja Środowiska (EEA) zaleca zmianę nawyków żywieniowych na białka pochodzenia roślinnego, a nie zwierzęcego. Nawet niewielkie zmiany w diecie mają znaczenie. Według Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC) zmiany w diecie mogą zaoszczędzić od 0,7 do nawet 8 gigaton ekwiwalentu dwutlenku węgla rocznie (sekcja B.6.2). Biorąc pod uwagę łączne emisje antropogeniczne od 2021 r. mogłyby być nawet o 22 proc. niższe, dlatego też IPCC rekomenduje ograniczenie spożycia mięsa. Źródło: https://demagog.org.pl/analizy_i_raporty/dieta-a-klimat-od-talerza-po-ratowanie-planety/14% światowych emisji gazów cieplarnianych to hodowla zwierzątWedług FAO emisje pochodzące z hodowli zwierząt stanowią ponad 14% światowych emisji. antropogeniczne emisje gazów cieplarnianych. FAO przewiduje dalszy wzrost emisji z tego sektora.
34NaturaW zgodzie z naturą nasz pokarm to nie jest spożywania mięsaJeśli człowiek byłby mięsożercą to będąc w miejscu gdzie są inne zwierzęta mógłby nago gołymi rękami, paznokciami i zębami powalić, zabić i zjeść np. sarnę na surowo bez żadnych dodatków roślinnychPrzystosowane naturalnie do zabijania i jedzenia mięsa


Jeszcze w XIX wieku tylko najbogatszych ludzi było stać na wyżywienie, hodowlę i ubój zwierząt na mięso, podczas gdy wszyscy pozostali żywili się głównie pokarmami roślinnymi. W rezultacie przed tylko bogaci byli regularnie nękani chorobami, takimi jak choroby serca i otyłość.

Teraz, gdy mięso zwierząt stało się stosunkowo tanie i łatwo dostępne (dzięki okrutnym, ograniczającym koszty praktykom rolniczym ) , śmiertelne dolegliwości, takie jak choroby serca , udary, rak , cukrzyca i otyłość , rozprzestrzeniły się na ludzi w całym społeczno-ekonomicznym widmo. A gdy zachodni styl życia rozprzestrzenił się na słabiej rozwinięte obszary Azji i Afryki, tam też ludzie zaczęli cierpieć i umierać z powodu chorób związanych z dietą opartą na mięsie.

Kiedy ludzie spożywają białko zwierzęce, badania wykazują związek z rakiem okrężnicy, piersi, prostaty i trzustki. Według eksperta ds. żywienia T. Colina Campbella, dyrektora projektu Cornell-China-Oxford Project on Nutrition, Health and the Environment: „W ciągu najbliższych dziesięciu lat jedną z rzeczy, o których na pewno usłyszycie, będzie białko zwierzęce. . . jest jednym z najbardziej toksycznych składników odżywczych ze wszystkich, jakie można wziąć pod uwagę”.

Chętnie poznamy Twoje zdanie

      Dodaj Odpowiedź

      Baza wiedzy Awarena ALL
      Logo