🌟 Najlepsze rzeczy na świecie na stronie: Niebiański.pl i Najlepszy.shop 🎯 Wzory ideałów dla określonych celów na stronie: Awarena.pl 💪Optymalny Program Opieki Kondycyjnej 🍽️Dieta Antoniowa

Chrom

Chrom

Zapotrzebowanie dzienne na CHROM:

W dużym stopniu busolą dla lekarzy są informacje podawane przez Mayo Clinic, jedną z największych na świecie medycznych organizacji badawczych. Według informacji podawanych przez tę placówką można ustalić, że:

  • niemowlęta i dzieci do 3 roku życia potrzebują od 10 do 80 mikrogramów dziennie.
  • 4 do 6 lat, od 30 do 120 µg dziennie.
  • 7 do 10 lat, od 50 do 200 µg dziennie.
  • młodzież i dorośli, od 50 do 200 µg dziennie.

Bardzo ważna jest też forma chromu. Według wielu badań klinicznych najlepiej przyswajalną formą jest pikolinian chromu

Chrom jest obecny w centrach aktywnych wielu enzymów i jest niezbędnym do życia mikroelementem. Ułatwia przenikanie glukozy z krwi do komórek. Zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. Współdziała z tym hormonem w syntezie białek. Zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju miażdżycy, ponieważ obniża stężenie całkowitego cholesterolu i jego frakcji LDL (tzw. zły cholesterol), a zwiększa ilość HDL (tzw. dobry cholesterol).

Niedobór tego pierwiastka (na III stopniu utlenienia) może mieć wpływ na rozwój cukrzycy u dorosłych oraz chorób układu krążenia.

Nawet niewielkie ilości chromu na VI stopniu utlenienia mają działanie szkodliwe dla zdrowia człowieka. W codziennym życiu kontakt z materiałami zawierającymi chrom, takimi jak skóry garbowane chromowo, środki wybielające, farby i lakiery zawierające chrom, może prowadzić do wystąpienia reakcji uczuleniowych. Chrom jest najczęstszą przyczyną zawodowego wyprysku kontaktowego. Większe stężenia chromu sześciowartościowego ma działanie toksyczne, mutagenne i kancerogenne. Chrom sześciowartościowy ma zdolność penetracji błon komórkowych i przedostawania się do wnętrza komórki, gdzie ulega redukcji do chromu trójwartościowego, który sam nie jest w stanie dostać się do wnętrza komórek, uwalniając przy tym elektrony, które uszkadzają błonę. Sam chrom trójwartościowy znajdujący się we wnętrzu komórki tworzy związki kompleksowe, między innymi z DNA uszkadzając go tym samym, co może prowadzić w rezultacie do powstania nowotworu.

Autor: Aleksander Wojtala

Ochota na coś słodkiego może dopaść nas w każdej chwili, jeśli w naszej diecie brakuje dwóch niezwykle ważnych mikroelementów. Jednym z nich jest chrom, o którego działaniu przeczytają Państwo w dalszej części artykułu.

Niestety, nagły spadek energii to dla nas sygnał, aby sięgnąć po cukierka czy ciastko, co jak już powszechnie wiadomo – nie jest dobrym pomysłem, jeśli chcemy zrzucić zbędne kilogramy. O ile oczywiście udaje nam się kontrolować własny apetyt, mamy szansę na zachowanie szczupłej sylwetki, a co za tym idzie, zdrowia. Z hamowaniem apetytu bywa jednak różnie, stąd też słodkości są często uznawane za główną przyczynę otyłości.

Przede wszystkim powinnaś zastanowić się, czy przypadkiem twój organizm zamiast słodyczy nie domaga się chromu i drobnej zmiany w jadłospisie. Częstą przyczyną ochoty na czekoladę czy inne słodkie, tuczące przekąski są wahania poziomu glukozy we krwi. Jeśli utrzymujemy go na stabilnym poziomie, jest mniej prawdopodobne, że złamiemy nasze dietetyczne postanowienie. Czekolada mleczna czy cukierki, składające się głównie z białego cukru to tak zwane węglowodany proste o wysokim indeksie glikemicznym.

Bardzo szybko podnoszą one poziom cukru we krwi, który jednak bardzo szybko opada. Zamiast jasnych bułeczek i białego pieczywa powinniśmy sięgać raczej po produkty z pełnego ziarna, składające się z węglowodanów złożonych. To one dostarczą energii naszemu organizmowi na dłuższy czas, ponieważ ich indeks glikemiczny jest niski. Wolno, ale stopniowo zawartość cukru we krwi będzie wzrastać, i powoli opadnie, więc najprawdopodobniej nie będziemy mieli ochoty na nic słodkiego (a już na pewno nie będzie to wilczy apetyt). Kolejnym sposobem, który zresztą możemy stosować równocześnie z jedzeniem pieczywa pełnoziarnistego jest wspomniane już wzbogacenie naszej diety w chrom. Ten mikroelement znajdziesz zarówno w aptekach stacjonarnych, aczkolwiek jest to preparat dostępny bez recepty, więc możesz nabyć go nie wychodząc z domu – każda dobrze zaopatrzona apteka internetowa posiada w swojej ofercie chrom. Chrom pomoże nam w ustabilizowaniu poziomu glukozy we krwi, co może być pomocne podczas diety nawet dla osób, które są wręcz uzależnione od słodyczy już od dłuższego czasu. Warto jednak kontrolować dzienną dawkę chromu – nie należy jej przekraczać, ponieważ może to negatywnie wpłynąć na szpik kostny. Jeśli chodzi o przeciwwskazania, to preparatów z chromem nie powinny używać osoby cierpiące na choroby nerek, mające problemy ze śluzówką przewodu pokarmowego jak również uczulone na drożdże.


Artykuł powstał we współpracy z Apteka internetowa i-Apteka.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Poniżej tabela z listą produktów zawierających Chrom. Można sortować ( klikając w nagłówek kolumny ) oraz wyszukiwać bez odświeżania strony.

Baza wiedzy Awarena ALL
Logo